Terapii alternative

#respiratie #fitness #exercitii

Exercitii de respiratie

Respiratia corecta, ampla si regulata este lucru care te poate ajuta sa ai o stare generala mai buna, sa scapi de stres, sa ai mai multa energie si sa iti oxigenezi creierul. Desi toata lumea respira in mod automat, foarte putini se gandesc la acest proces vital si absolut natural.

Respiratia corecta este un factor important pentru sanatatea noastra, caruia ar trebui sa-i rezervam cateva clipe zilnic pentru a face exercitii de respiratie .

Modul in care respiram in mod natural, din reflex, poate sa nu fie tocmai corect. Atunci cand facem exercitii de respiratie, inspiratii si expiratii puternice pentru cateva clipe, circulatia sangvina va fi considerabil imbunatatita, organismul functionand astfel mult mai bine.

Cu ajutorul exercitiilor de repiratie vei putea sa combati durerile de spate si constipatia dar si sa ai un ten mai frumos si mai proaspat. De asemenea, cateva clipe oferite respiratiei corecte favorizeaza secretia de endorfine (“hormonul fericirii”),  calmeaza si relaxeaza.

Studiile au demonstrat ca pe masura ce inaintam in varsta, nivelul oxigenului din sange scade cu 20%, motiv pentru care ne plangem de dureri musculare si chiar boli respiratorii. Totodata exercitiile de respiratie sunt foarte bune pentru persoanele care au probleme cu insomnia – asadar, inainte de culcare este bine sa te intinzi in pat si sa faci cateva exercitii de repiratie. Cu ajutorul acestora, vei adormi mai usor, iar somnul tau va fi mult mai linistit si mai odihnitor.

Exercitiile de respiratie facute de pacientii care urmeaza sa se opereze de inima, cu cateva momente inainte de anestezie, ii pot feri pe acestia de complicatii ulterioare. Acestea nu sunt greu de facut. Din contra, sunt la indemana oricui - copii, adolescenti, adulti sau batrani - oriunde si oricand. Fie ca esti la scoala, la birou, in masina sau pe canapea in fata televizorului, exercitiile de respiratie sunt foarte usor de facut si nu dureaza mai mult de doua minute.

Iata cateva exercitii de respiratie:

Acopera-ti o nara, apoi inspira si expira adanc de 5 ori, doar pe cealalta. Stai cateva clipe, dupa care inverseaza.


Aseaza-te pe un scaun cu spatar, lasa-te pe spate, inchide ochii si apoi inspira si expira cat de mult poti, de cel putin 10 ori. Mai astepta 1 minut si apoi repeta exercitiul.

Aseaza-te pe podea, incruciseaza-ti picioarele, inchide ochii si apoi inspira si expira aerul in stomac de 10 ori. Ia o pauza de doua minute si apoi fa acelasi exercitiu inspirand si expirand aerul in plamani (piept).

Daca nu iti este greu sa incerci un exercitiu putin mai elaborat incearca-l pe acesta: stai in picioare, ridica mainile sus, prinde-le la ceafa, du pieptul cat mai in fata si inspira si expira puternic de 5 ori. Este un exercitiu perfect pentru a-ti incepe dimineata, fiind in acest fel mai calm/a si mai relaxat/a intreaga zi.

Exista posibilitatea ca dupa oricare dintre aceste exercitii sa ametesti sau sa ai o vaga durere in piept. Nu trebuie sa te ingrjorezi – este doar o reactie a organismului tau la un mod de respiratie cu care el nu este obisnuit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare