Terapii alternative

#raze UV #alimente bronz #bronzare #protectie solara

Dr Ruxandra Constantina: Alimentele si remediile care ne asigura o bronzare uniforma si sanatoasa

Medicii avertizeaza din nou: expunere prelungita la soare are un impact negativ atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, favorizand imbatranirea prematura a pielii, aparitia petelor pigmentare, a pistruilor, alergii solare, ca si dezvoltarea temutului cancer al pielii. 

Soarele emite radiatii ultraviolete perioada a anului, insa vara acestea sunt de aproximativ 3 ori mai puternice decat iarna; in plus au aparut gauri in stratul de ozon protector, au loc explozii solare, toate cresc pericolul expunerii prelungite si neprotejate a pielii la soare.

Vorbim de radiatiile UVA, care pot provoca alergii solare, dar ele patrund pana in profunzime si sunt responsabile de aparitia melanomului malign, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer cutanat, cu evolutie rapida.

Sa nu uitam ca numarul persoanelor atinse de cancer cutanat este intr-o continua si ingrijoratoare crestere; cu cat arsurile solare se produc la varste mai tinere, cand pielea este mai sensibila si mai vulnerabila, cu atat creste riscul aparitiei cancerului; peste 95% dintre cancerele de piele sunt cauzate de soare.

Radiatiile UVB sunt responsabile de bronzarea pielii; daca se exagereaza cu expunerea la soare, provoaca arsurile solare.

“De aceea cea mai buna atitudine este cea de prevenire a arsurilor solare si a altor probleme ale pielii asigurandu-ne o dubla protectie solara:

-externa; expunere limitata la soare (in orele 7-9, 17-20), protectia mecanica a corpului (purtarea unei imbracaminti realizata din fibre naturale, a unor palarii cu boruri largi), folosirea ochelarilor de soare cu filtru UV; utilizarea unor creme de protectie care actioneaza prin blocarea radiatiilor solare si/sau prin absorbtia selectiva a razelor UV de tip A si B.

-interna: in aceasta perioada trebuie sa ajutam corpul sa faca fata excesului de radicali liberi generat de radiatiile ultraviolete si sa ne asiguram o bronzare uniforma si sanatoasa; acest lucru poate fi realizat printr-o alimentatie care sa cuprinda cat mai multe legume si fructe intens colorate in stare proaspata si neprelucrate termic (in special de culoare portocalie, rosie, galbena), care contin betacaroten si alte vitamine cu rol antioxidant (A, E, C), minerale si enzime plus o cantitate mare de apa: morcov, rosii, ardei gras, varza rosie, dovleac, papaya, pepene, struguri, caise , piersici, banana, citrice, mango; legume cu frunze verzi; ghimbirul are proprietatea de a preveni cancerul de piele gratie unui component, gingerol; sa nu uitam de acizi grasi omega 3, 6, 9, continuti in peste si ulei de peste, seminte de in, de susan, ulei de masline, de samburi de struguri care ajuta la mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii si au si rol antioxidant impotriva radiatiilor UV; sucul natural de tomate, consumat zilnic, creste cu 30% nivelul de protectie a pielii impotriva soarelui; efecte fotoprotectoare au si ghimbirul, nucile, ceapa, cruciferele (varza, broccoli), ardeii iuti, carotenoizii din legumele si fructele colorate in rosu, galben, portocaliu; extractele de catina, afine, struguri, rodie”, explica expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie, in cadrul Clinicii Medica RD Esthetic.

Medicul ne mai recomanda sa sa ne hidratam adecvat (minim 2 lichide/zi-apa, ceai, supe si ciorbe din legume, sucuri naturale). “Benefic este consumul de ceai verde, o sursa importanta de polifenoli, care ii confera actiunea antioxidanta si care protejeaza celulele organismului de stresul oxidativ, neutralizand radicalii liberi de oxigen, contribuind astfel la prevenirea aparitiei afectiunilor degenerative, a bolilor cardio-vasculare, a afectiunilor canceroase, a semnelor de imbatranire in general; protejeaza si hidrateaza pielea; ceaiul verde se poate consuma in amestec cu suc de citrice si miere naturala”, explica dr Ruxandra Constantina.

De evitat sunt: consumul de sucuri acidulate, dulci din comert, cafeaua in cantitati mari, bauturi alcoolicele, ele ne deshidrateaza; in plus, expunerea la soare combinata cu consumul de alcool creste riscul aparitiei cancerului de piele.

Beneficiile expunerii la soare

Soarele are un rol pozitiv asupra organismului: stimuleaza imunitatea, omoara diferite bacterii si virusuri, calmeaza durerile articulare, stimuleaza producerea de vitamina D la nivelul pielii( combate rahitismul, osteoporoza), inlatura depresia, tonifica si energizeaza.

Sursa foto: Pinterest 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare