Terapii alternative

#efecte soare #beneficii soare #protectie soare #vitamina d

Cele 4 beneficii ale soarelui pe care nu toata lumea le stie

Soarele este viata! Nu doar ca ne coloreaza frumos pielea, dar are si o multime de beneficii pentru organismul nostru. Unele chiar esentiale pentru o viata sanatoasa.

De cele mai multe ori se vorbeste despre efectele negative ale soarelui. Suntem mereu indemnati sa iesim din casa cu prudenta atunci cand soarele este puternic, trebuie sa ne protejam capul, acoperindu-l, si totodata trebuie sa avem grija de pielea noastra si sa folosim creme cu factor de protectie UV. Totul suna alarmist, dar soarele face si mult bine si trebuie sa stim asta!

Soarele ne face mai fericiti

Primul efect benefic al soarelui este legat de starea de spirit. Soarele creste nivelul de serotonina, hormonul fericirii. Vara, spre exemplu, posibilitatea de a concepe un copil creste, motiv pentru care si exista o crestere a numarului de nasteri primavara. Cand zilele devin mai lungi, productia de serotonina creste si suntem mai putin tristi sau deprimati.

Soarele ne regleaza ceasul biologic

Soarele joaca un rol fundamental in functionarea ceasului nostru biologic. Corpul nostru se bazeaza, de fapt, pe ritmuri circadiene care regleaza functii importante precum mecanismul somn-veghe, temperatura corpului si tensiunea arteriala. Insomnia, tahicardia sunt unele dintre simptomele cu care ne putem confrunta atunci cand ceasul nostru biologic nu „functioneaza” cum trebuie.

Soarele ne completeaza necesarul de vitamina D

Soarele este cea mai pretioasa sursa de vitamina D. Este nevoie de 20 de minute pe zi de expunere la soare pentru obtine necesarul pentru bunastarea corpului nostru. Vitamina D este indispensabila pentru oase, deoarece fixeaza calciul. O plimbare relaxanta in timpul cat soarele e sus pe cer este suficienta, chiar si iarna.

Soarele e medicament pentru anumite boli de piele

Nu trebuie sa subestimam efectele terapeutice ale soarelui pentru unele boli de piele, in special pentru cele autoimune. Razele ultraviolete sunt imunosupresoare. Iar pentru cei care sufera de patologii precum psoriazisul sau dermatita atopica, soarele devine un adevarat antiinflamator natural si poate avea efecte benefice asupra progresului bolii. Pentru cei care sufera de herpes, insa, soarele poate arata cealalta parte a monedei, fiind agentul declansator.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare