Terapii alternative

#ceai rosu african #rooibos #ceai rosu #beneficii

Ceai rosu african sau ceai Rooibos – beneficii uimitoare, la orice varsta

Intelepciunea straveche a inceput sa fie tot mai mult luata in serios, in sensul in care consumul de ceaiuri din plante aduce numeroase beneficii asupra sanatatii. Unul dintre aceste tipuri de ceai, mai exact ceaiul Rooibos (sau ceai rosu african) a fost intens studiat de-a lungul timpului, iar cercetarile au scos la iveala numeroase beneficii pe care le poate oferi.

 

Ceai rosu african – continut nutritiv

Acest tip de ceai este considerat un ceai al puritatii, datorita faptului ca este complet natural si nu contine coloranti, conservanti sau alti aditivi. Mai important este insa continutul bogat in diversi nutrienti, prezent in doar 200 ml de ceai rosu:

  • Calciu – 1,09 mg
  • Magneziu – 1,57 mg
  • Fier – 0,07 mg
  • Cupru – 0,07 mg
  • Zinc – 0,04 mg
  • Mangan – 0,04 mg
  • Fluor – 0,22 mg
  • Sodiu – 6,16 mg
  • Potasiu – 7,12 mg

Daca toti acesti nutrienti nu reprezinta pentru unele persoane o relevanta prea mare, va prezentam in continuare beneficiile pe care le aduce consumul de ceai rosu pentru sanatate.

Agent antioxidant

Conform cercetarilor, ceaiul rosu este foarte bogat in polifenoli, compusi naturali regasiti si in ceai negru sau verde, dar intr-o concentratie mai redusa. Rolul antioxidant al acestora ofera ceaiului rosu proprietati antibacteriene, antivirale si chiar anticancerigene.

Previne si combate cancerul

Continutul de antioxidanti din ceaiul rosu african ii confera acestuia o putere mare de prevenire si combatere a efectelor nocive ale radicalilor liberi. In acelasi timp, aceiasi compusi cu rol antioxidant ajuta la protejarea celulelor ADN-ului de mutatii, iar acest fapt contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer sau chiar la inhibarea dezvoltarii unor tumori deja existente.

Stimul pentru imunitate

Efectele pe care le are consumul de ceai rosu se fac simtite si in sensul fortificarii imunitatii. Proprietatile anterior mentionate nu fac altceva decat sa amplifice intarirea sistemului imunitar, alaturi de alte caracteristici importante precum: reducerea nivelului de colesterol din sange, reglarea nivelului de trigliceride, eliminarea depozitelor de grasime de pe peretii arterelor si vaselor de sange, reglarea tensiunii arteriale si multe altele.

Ceaiul rosu are efecte anti-imbatranire

Pentru a explica acest efect, trebuie intai intelesi factorii ce favorizeaza procesul de imbatranire. Compusii toxici cunoscuti sub denumirea de radicali liberi ataca celulele sanatoase si slabesc de asemenea sistemul imunitar. Ceaiul Rooibos contine insa o enzima speciala (superoxid dismutaza) care previne daunele cauzate de actiunea radicalilor liberi.

In acest fel, toxinele sunt mai usor neutralizate si eliminate din corp, iar procesul de imbatranire celulara este intarziat. Stimulul dat imunitatii este evident, iar toate aceste avantaje se aplica atat adultilor, cat si varstnicilor.

Beneficii ale ceaiului rosu pentru copii

Continutul nutritiv al ceaiului Rooibos este ideal pentru dezvoltarea organismului copiilor de orice varsta. Excelent pentru copiii hiperactivi, acest tip de ceai amelioreaza insomnia si sprijina de asemenea dezvoltarea oaselor si a dintilor. In acest fel ofera un ajutor considerabil in prevenirea cariilor dentare, iar proprietatile sale intaresc de asemenea sistemul digestiv.

Problemele frecvente ale sugarilor, ce tin de diaree, constipatie, colici sau crampe pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiului rosu. Acesta are proprietati antispastice si poate fi amestecat cu usurinta cu laptele matern.

Aceasta intreaga lista de beneficii ale ceaiului rosu african il transforma intr-un ingredient mai mult decat indicat a fi inclus in regimul alimentar zilnic. Indiferent de varsta, starea de sanatate este imbunatatita cu ajutorul ceaiului Rooibos.

Printre alte beneficii oferite de aceasta varietate de ceai se mai numara:

  • Combaterea starilor de anxietate si de depresie
  • Imbunatatirea memoriei si capacitatii de concentrare
  • Tine sub control nivelul tensiunii arteriale si al colesterolului
  • Imbunatateste circulatia sanguina
  • Previne si trateaza diverse afectiuni ale pielii precum mancarimi, eczeme, dermatite, arsuri solare, eruptii cutanate sau acnee
  • Mentine sanatatea pielii
  • Intareste dintii si oasele
  • Are efecte benefice asupra sistemului nervos
  • Ajuta la combaterea migrenelor, insomniei si tulburarilor de somn
  • Ajuta considerabil in cazul diverselor afectiuni digestive

Avand o lista complexa de beneficii pentru sanatate, nu e de mirare ca ceaiul rosu african este subiectul atator studii si cercetari. In cazul in care va intrebati de unde poate fi achizitionat, sursele sunt multiple: magazine naturiste, farmacii sau din cadrul magazinelor online precum livadacuceai.ro. Fara indoiala, odata ce va fi inclus in regimul alimentar, acest ceai isi va face pe deplin simtite efectele.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare