Terapii alternative

#plante aromatice #antiseptic #cimbru # beneficii cimbru #ulei esential de cimbru

Beneficiile consumului de cimbru

Cimbrul este o planta aromatica puternica, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Pe langa gustul bun pe care il confera preparatelor culinare, cimbrul este folosit pentru prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni.

 

Cimbrul, folosit din cele mai vechi timpuri


Inca din cele mai vechi timpuri, cimbrul a fost folosit in bucatarie pentru aroma sa puternica. Pentru proprietatile sale aromatice, cimbrul a fost folosit intens in Grecia antica. In templele sacre era ars impreuna cu tamaia, iar vechii egipteni il foloseau la imbalsamare .

Cimbrul era si un simbol al curajului. Inainte de lupta, soldatii faceau baie in cimbru, iar femeile le ofereau o esarfa in care era prinsa o ramura de cimbru.

Uleiul esential de cimbru a fost folosit inca din secolul al XVI-lea pentru proprietatile sale antiseptice .
 

Beneficiile cimbrului


Cimbrul este un medicament natural, folosit pentru a trata probleme respiratorii si toracice. Este un tratament eficient pentru bronsita, tuse sau congestie. Este eficient si pentru eliminarea mucusului sin plamani si stomac. Imbunatateste digestia si participa la metabolizarea grasimilor.

Cimbrul actioneaza ca un tonic digestiv, stimuleaza apetitul alimentar, ceea ce contribuie la mentinerea sanatatii. Aceasta planta aromatica reduce simptomele colicilor si deranjamentelor intestinale. Previne si gastrita cronica.

Uleiul esential de cimbru este folosit in compozitia a numeroase paste de dinti, ape de gura si unguente. Este ideal pentru gargara si spalarea gurii, prevenind astfel mirosul neplacut, dar si cariile dentare.

Cimbrul este eficient si pentru tratarea laringitelor, placilor bacteriene sau gatului iritat.

Cimbrul contine thymol, un ulei esential cu puternice proprietati antiseptice. Este astfel eficient in tratarea infectiilor bacteriene, fungicide si virale. E. Coli sau steptococul auriu sunt doar cateva bacterii impotriva carora cimbrul este extrem de eficient. De asemenea, cimbul elimina si viermisorii.

Uleiurile esentiale din cimbru relaxeaza vasele fine ale tractului gastrointestinal. Acest condiment poate fi folosit si pentru clatirea ochilor, dar si a parului. Pentru par este extrem de eficient, previne si trateaza matreata.

Cimbrul are si proprietati antispasmodice si este eficient in tratarea durerilor menstruale. Este si un tonic general care stimuleaza sistemul nervos. Previne si amelioreaza afectiunie nervoase precum cosmarurile, depresia, oboseala nervoasa, insomnia sau melancolia.

Cimbrul este util si pentru ameliorarea unor afectiuni precum epilepsie, convulsii, crampe menstruale, tuse sau diaree.

Thymolul din cimbru protejeaza si mareste cantitatea de grasimea sanatoasa care se gaseste in membrana celulara.

Pe langa thymol, cimbrul este bogat si in antioxidanti, potasiu, magneziu si vitaminele A, C si E. Aceste substante active protejeaza celulele creierului, rinichilor si inimii, reduc efectele negative ale radicalilor liberi si previn imbatranirea prematura.
 

Cum se foloseste cimbrul


Cimbrul se foloseste atat proaspat, cat si uscat, in diferite preparate culinare. Este ideal pentru carnea tocata, carnati, omlete, dar si pentru fasole si mazare. Preparatele culinare devin astfel mai aromat si mai gustoase.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare