Mararul este acel condiment aromat ce provine din regiunile estice Mediteranei si despre care, in Evul Mediu, se spunea ca alunga spiritele rele. In Romania, acest condiment simbolizeaza vitalitatea, beneficiile acestuia fiind mentionate in farmacopeea egipteana in urma cu 5.000 ani. Frunzele mirodeniei sunt folosite pentru a da o aroma aparte salatelor si fripturilor, in mod special.
Mararul este una dintre putinele plante cu frunzele, semintele si tulpina comestibile. Mirodenia este bogata in ulei volatil, calciu, potasiu, fier, magneziu, sulf si sodiu, precum si vitaminele A, B si C. Uleiul volatil mentionat anterior contine 40-60% carvona, o substanta anticancerigena. Iata in continuare o lista cu beneficiile ceaiului de marar, pe care il prepari facand o infuzie din doua lingurite de seminte de marar la 250 ml de apa.
1. Elimina kilogramele in plus
Mararul este folosit in regimurile de slabit pentru a scapa de kilogramele in plus. Mai precis, proprietatile diuretice ale ceaiului de marar impiedica retinerea lichidului in organism si actioneaza asupra inesteticei celulite.
2. Te ajuta sa scapi de durerile abdominale
Mararul are efect antispastic si stimuleaza toate functiile intestinale. Acestea fiind spuse, condimentul calmeaza durerile abdominale si scapa nou-nascutul de colici.
3. Vindeca problemele sistemului osos
Din tot regnul vegetal, semintele de marar au cea mai mare concentratie de calciu, o lingurita de seminte avand un continut de calciu superior celui regasit intr-o cana plina cu lapte! Daca ai probleme cu oasele, atunci este obligatoriu sa consumi macar o cana de ceai de marar in fiecare zi!
4. Reimprospateaza respiratia
Pentru a avea o respiratie proaspata si pentru a-ti calma durerile usoare de dinti, mesteca seminte si frunze de marar sau clateste-ti gura cu ceai de marar, caldut.
5. Are multe alte proprietati terapeutice
Mararul este recomandat in cazul absentei ciclului menstrual, anorexiei, bolilor de inima sau ale tractului urirar. Acest condiment minune are proprietati terapeutice in cazul hemoroizilor, sterilitatii la femei, colicilor de orice natura, hipoplaziei mamare, menopauzei premature, insomniilor, alaparii, disfunctiilor glandelor cortico-suprarenale, starilor de coma si a spasmelor digestive.
Contraindicatii
Consumul de marar, in mancaruri, proaspat sau sub forma de ceai, nu este recomandat persoanelor cu afectiuni cauzate de excesul hormonilor estrogeni, tumorilor, poliartritei reumatoide sau sclerozei multiple.
Mararul in cultura romaneasca
Se considera ca, pentru a scapa copiii de durerile la stomac, acestia trebuie sa consume decoctul obtinut din fierberea semintelor de marar; in Ardeal, mararul se folosea pentru a scapa de umflaturile la stomac. Traditia populara recomanda ca infuzia de frunze sau ceai de marar amestecat cu sulfina se bea la guturai cu tuse. Chiar si in cazul durerilor la urechi, mararul te poate ajuta (decoctul frunzelor).
Conform traditiei populare, in cazul in care suferi de insomnii, este recomandat sa bei decoctul ori sa pui radacina de molotru sau mararul la capatai.
Foto: earlythai.com