Expunerea la soare, uneori inevitabila, vine cu riscurile de rigoare. Data viitoare cand plecati la plaja sau la piscina, luati in considerare insa faptul ca natura ne ajuta sa ne ferim de reactii neplacute cauzate de supraexpunerea la soare. Iata 10 alimente, la indemana oricui, care ne scapa de neplacerile arsurilor solare:
1. Pepene.
Este hidratant, delicios si bogat in antioxidanti, ceea ce limiteaza efectele razelor UV asupra corpului nostru.
2. Salata si alte alimente verzi
Ierburile aromatice, spanacul, salata verde au de asemenea antioxidanti care ne feresc de efectele nocive ale soarelui.
3. Ciocolata neagra
Flavonoidele (prezente si in ceaiul verde) si antioxdantii sunt perfecte pentru a ne proteja de radiatii. Dar atentie: nu mai mult de o ciocolata pe saptamana, cu continut de cacao peste 70%.
4. Morcovi
Beta-carotenul este prietenul nostru vara. Un studiu recent, desfasurat in Marea Britanie, a aratat ca persoanele care consuma zilnic, timp de 12 saptamani, suc de morcovi sau de rosii reduc cu 50% riscul de a se inrosi (si arde) odata ce se expun la soare.
5. Rodii
Extrem de bogate in antioxidanti, acid elagic si agenti antiinflamatori, rodiile ajuta pielea sa reziste in cazul expunerii prelungite la razele UVA si UVB, au explicat experti in dermatologie si nutritie pentru Daily Mail.
6. Castraveti
Despre hidratarea intensa pe care o ofera banalul castravete cu siguranta ati mai auzit. De asemenea, castravetele mai contine vitamina C si colagen. Daca v-ati ars pielea, faceti o pasta din doi-trei castraveti si aplicati-o peste zona afectata. Veti vedea cat de repede va veti simti mai bine.
7. Rosii
Vitamina C si lycopenul care se gasesc in rosii ajuta pielea sa ramana hidratata si sa lupte impotriva radicalilor liberi. De asemenea, este una dintre fructele bogate in antioxidanti, ceea ce transforma rosia intr-un super-aliment. Expertii recomanda inclusiv rosiile gatite. Consumati 4 lingurite de pasta de rosii cu ulei de masline in fiecare zi, timp de 3 luni si nu veti avea nicio problema cand mergeti la plaja.
Foto: Hepta