Terapii alternative

#rutina somn #obiceiuri somn #somn

5 obiceiuri legate de somn care te pot ajuta sa traiesti pana la 100 de ani, potrivit specialistilor

Un somn odihnitor este o componenta esentiala pentru sanatatea si longevitatea noastra. Cu toate acestea, multi dintre noi intampina dificultati atunci cand vine vorba despre adormire sau mentinerea unui somn profund.

Desi dezvoltarea unor obiceiuri bune de somn necesita practica, imbunatatirea calitatii somnului poate creste semnificativ durata vietii. Pentru a intelege mai bine relatia dintre somn si longevitate, am apelat la sfaturile unor experti.

Care este legatura dintre somn si longevitate?

Somnul nu este doar o pauza pentru ochii nostri, ci un proces vital de refacere si regenerare a organismului, potrivit Dr. Caroline Leaf, specialist in neurostiinte clinice.

„Creierul si corpul nostru au energie limitata si, asemenea unei baterii de telefon, se consuma si necesita reincarcare”, explica ea. „Somnul reincarca, regenereaza si restaureaza energia pierduta pe parcursul zilei, contribuind nu doar la prelungirea vietii, ci si la imbunatatirea calitatii acesteia.” Fara un program de somn eficient, devenim mai vulnerabili la inflamatii, tulburari metabolice si disfunctii ale organelor.

Cum poti obtine un somn mai bun?

In mod ironic, cea mai buna metoda de a dormi mai bine este sa nu te stresezi cu privire la incapacitatea ta de a adormi, explica Dr. Leaf. „Aceasta este cea mai rapida cale spre un somn imbunatatit, pentru ca atunci cand elimini grijile, mintea si corpul se vor relaxa natural, permitandu-ti sa recuperezi somnul pierdut.”

Dr. Chelsea Perry, specialista in solutii pentru somn, recomanda, de asemenea, sa tinem cont de ritmul natural al corpului nostru in timpul zilei: „Petrece timp in aer liber pe parcursul zilei pentru a reseta ceasul circadian si rezerva-ti serile pentru relaxare, evitand distragerile. Chiar si zece minute de mindfulness sau exercitii de respiratie inainte de culcare pot calma mintea agitata si pot imbunatati somnul pe termen lung.”

5 obiceiuri pentru un somn mai bun

Adopta o mentalitate pozitiva imediat dupa trezire

Primele momente dupa ce te trezesti sunt esentiale pentru un somn bun, explica Dr. Leaf. „Fii constient si incearca sa-ti schimbi mentalitatea in primele 30 de secunde dupa ce te-ai trezit.” Gandeste-te la lucrurile pozitive care te asteapta in acea zi sau la sarcinile pe care le vei rezolva, pentru a incepe ziua cu optimism.

Iesi afara la aer proaspat si lumina naturala cat mai repede

Daca este posibil, iesi afara imediat dupa ce te-ai ridicat din pat. Poti face o plimbare rapida, poti merge pana la magazin sau poti pur si simplu sa stai cateva minute la soare si aer curat inainte sa incepi ziua.

Gestioneaza-ti gandurile in timp ce te pregatesti de ziua ce urmeaza

Pe masura ce te pregatesti pentru ziua care incepe, Dr. Leaf sugereaza sa identifici gandurile negative recurente si sa-ti pui intrebarea: „Aceasta este situatia mea actuala. Ce pot face azi pentru a trece mai usor peste ea?” Aceasta intrebare te va ajuta sa te organizezi mental si sa gasesti solutii eficiente pe parcursul zilei.

Mananca ceva usor inainte de culcare

Este important sa nu te culci flamand, insa incearca sa programezi cina cu cateva ore inainte de somn pentru o digestie corecta, sfatuieste Dr. Perry. Daca inca simti nevoia sa mananci ceva, alege alimente usoare care nu te vor tine treaz. „Evitarea alcoolului si cofeinei in partea a doua a zilei este, de asemenea, foarte utila”, adauga Dr. Perry.

Creeaza-ti o rutina relaxanta inainte de culcare

Multi dintre noi incearca sa adoarma imediat dupa activitati agitate precum vizionarea televizorului sau folosirea intensa a telefonului mobil. Dr. Perry recomanda sa „reduci timpul petrecut in fata ecranelor seara si sa incluzi activitati relaxante, cum ar fi cititul sau stretching-ul usor”, pentru a adormi mai repede si pentru a avea un somn odihnitor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului