Terapii alternative

#beneficii chefir #chefir

5 beneficii ale chefirului, superalimentul fermentat pe care ar trebui sa-l consumi zilnic

Daca vrei sa introduci mai multe alimente fermentate in alimentatia ta, chefirul este o alegere excelenta. Este bogat in probiotice si nutrienti esentiali, iar aceste componente stau la baza multiplelor beneficii pe care le are asupra sanatatii – de la echilibrarea florei intestinale pana la mentinerea masei musculare.

In plus, chefirul este mai valoros nutritional decat iaurtul si foarte versatil in bucatarie, putand fi folosit in loc de lapte batut sau iaurt in diverse retete.

Ce este chefirul?

Chefirul este o bautura fermentata obtinuta din lapte, in care se adauga granule de chefir – colonii de drojdii si bacterii vii. Acestea declanseaza fermentatia si transforma laptele intr-o bautura usor vascoasa, asemanatoare iaurtului, cu o aroma usor acrisoara.

Chefirul se consuma simplu, dar poate fi gasit si in variante cu fructe, precum afine sau capsuni. De obicei se face cu lapte de vaca, dar exista si variante din lapte de cocos, lapte vegetal sau chiar apa.

Beneficiile consumului de chefir

1. Imbunatateste sanatatea intestinala

Chefirul este o sursa excelenta de probiotice, bacterii benefice care sustin echilibrul florei intestinale. Contine peste 30 de tulpini de probiotice, mai multe decat iaurtul clasic, ceea ce il face eficient in imbunatatirea digestiei, reducerea balonarii si reglarea tranzitului – mai ales dupa antibiotice sau tulburari digestive.

2. Reduce inflamatia

Probioticele din chefir ajuta la calmarea sistemului imunitar intestinal, reducand astfel inflamatia cronica. Acest efect poate fi util inclusiv in afectiuni gastrointestinale usoare.

3. Sustine sanatatea oaselor

Chefirul contine calciu, magneziu, vitamina D (in variantele fortificate) si vitamina K2 – toate esentiale pentru mentinerea densitatii osoase si prevenirea osteoporozei. Vitamina K2 directioneaza calciul spre oase, in timp ce vitamina D si calciul lucreaza impreuna pentru o absorbtie eficienta.

4. Intareste sistemul imunitar

Probioticele stimuleaza tesuturile imunitare din intestin, unde incepe mare parte din activitatea sistemului imunitar. Chefirul mai contine vitamine din complexul B si zinc, care sprijina capacitatea organismului de a se apara de infectii.

5. Ajuta la mentinerea masei musculare

Chefirul este o sursa buna de proteine complete, care contin toti aminoacizii esentiali. Acestea contribuie la pastrarea masei musculare, mai ales pe masura ce inaintam in varsta.

Cum alegi si pastrezi chefirul

Gasesti chefirul in sectiunea de lactate refrigerate din majoritatea supermarketurilor sau in magazinele naturiste. Exista variante simple sau cu fructe – dar pentru a evita zaharul adaugat, este recomandat sa alegi varianta naturala.

Dupa deschidere, pastreaza sticla de chefir in frigider si consuma-l in maximum doua saptamani. Gustul sau acrisor se intensifica in timp, dar nu devine neaparat „stricat” deoarece este deja un produs fermentat.

Cum poti folosi chefirul in bucatarie

Are o textura mai lichida decat iaurtul si un gust usor acrisor, asa ca poate fi baut simplu sau inclus in diverse retete:

  • Peste fulgi de ovaz: in loc de lapte, foloseste chefir pentru a obtine un mic dejun cu probiotice.
  • In supe reci: transforma supele de vara intr-un preparat cremos si racoritor.
  • In smoothie-uri: foloseste-l ca baza lichida, adauga fructe congelate si vei obtine un bol dens si hranitor sau chiar un desert congelat.
  • In loc de lapte batut: chefirul poate fi folosit in clatite, prajituri sau chiar in aluat de tort.
  • In dressinguri: combina chefirul cu ulei de masline, ierburi aromatice si usturoi pentru un sos ranch delicios.
  • In marinade: foloseste chefirul pentru a marina carnea – va deveni mai frageda si mai suculenta.

Chefirul este un aliment simplu, dar cu beneficii uriase pentru sanatate. Include-l zilnic in alimentatia ta pentru o flora intestinala echilibrata, oase puternice, sistem imunitar rezistent si un corp mai sanatos in general.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare