Nasterea

#copi #replica #mama

O mama care a avut primul copil la 58 de ani le raspunde celor care o numesc "egoista" si spune ca asta a facut-o o "mama mai buna"

Se spune adesea ca este bine sa astepti sa ai copii pana cand esti pregatit, dar multi inca mai cred ca exista o limita de varsta la care o persoana ar trebui sa creasca copii.

 

Potrivit New York Times, parintii din America incep sa aiba primul copil mai tarziu in viata. Varsta medie pentru o mama care isi face primul copil este de 26 de ani, cu cinci ani mai mare decat era in urma cu 50 de ani. Dar chiar si aceste cifre imbatranite au o limita.

Se intampla rar sa vezi parinti care au copii la sfarsitul varstei de 40 sau 50 de ani, din cauza riscurilor de sanatate pentru mama si copil, precum si pur si simplu din cauza unei orientari diferite in viata. Cu toate acestea, o mama nu a lasat acest lucru sa o descurajeze.

Aceasta mama singura a dat nastere primului ei copil la 58 de ani si sustine ca decizia ei a facut-o o mama mai buna.

Uneori auzim oameni spunand ca "varsta este doar un numar", iar aceasta mama debutanta a luat cu siguranta acest sfat la inima.

Carolyne Ness este o femeie in varsta acum de 64 de ani care locuieste in Australia si care s-a luptat cu probleme de fertilitate in mare parte din viata ei de adult. Ness a fost casatorita la 30 de ani si a incercat sa aiba un copil in timpul acelei relatii, dar nu a fost menit sa fie. "Am descoperit ca am avut probleme de fertilitate", a declarat Ness pentru Fabulous intr-un interviu, "dar pana cand am ajuns sa ne gandim sa facem fertilizare in vitro, relatia noastra se rupsese cu adevarat si pur si simplu nu am vrut sa aducem un copil in asta".

Ea a sfarsit prin a divorta de sotul ei de atunci si a-si continua viata. De-a lungul anilor, s-a aflat in mai multe relatii diferite, dar niciuna dintre ele nu i s-a parut vreodata potrivita pentru a creste un copil. Asa ca s-a impacat cu ideea unei vieti fara copii, pana inainte de a implini 58 de ani, cand a aflat despre un proces numit adoptie de embrioni, care i-ar permite sa poarte si sa aduca pe lume un copil printr-un proces similar cu cel al fertilizarii in vitro.

Adoptia embrionara este, potrivit Considering Adoption: "o forma de adoptie care ii permite mamei adoptive sa poarte copilul sau care nu are nicio legatura genetica si sa experimenteze sarcina si nasterea. In loc sa adopte un copil care s-a nascut deja, parintii adoptivi incep procesul cu noua luni mai devreme prin adoptarea unui embrion congelat donat de un cuplu care a trecut prin fertilizare in vitro".

Ness a fost intrigata de acest proces si de posibilitatea pe care o avea de a-i schimba viata, dar exista un impediment: limita de varsta pentru adoptia de embrioni in Australia era de 55 de ani. Cercetand mai mult, ea a descoperit ca limita de varsta era mai mare in India, la 58 de ani, varsta de care ea se apropia rapid.

"Era acum sau niciodata", a povestit Ness. "Si stiam ca voi regreta daca nu voi incerca".

Ea a facut calatoria si a primit tratamentul chiar inainte de a implini 58 de ani, la limita superioara a restrictiei. Nevoita sa isi faca sperante dupa atatia ani de dezamagiri, Ness a incercat sa trateze calatoria ca pe o vacanta si si-a petrecut o mare parte din timpul petrecut in India calatorind si vizitand obiective turistice. Cand s-a intors acasa in Australia, insa, s-a confirmat. Urma sa aiba un copil.

In noiembrie 2017, ea a dat nastere unui baiat sanatos, pe nume Javed. Ness a fost nespus de fericita.

La inceput, nu a fost un drum perfect usor pentru ea. Faptul de a fi o mama singura a prezentat propriile dificultati, mai ales fara un sistem de sprijin. "Nu am familie aici. Am prieteni, dar Australia este un loc atat de mare incat nu prea locuiesc in apropierea mea".

Cu toate acestea, pe masura ce anii au trecut, Javed a crescut fericita si acum are cinci ani. El nu acorda prea multa atentie varstei mamei sale, chiar si atunci cand alte mame o fac, iar Ness este convinsa ca nu are de ce sa se rusineze.

Chiar si atunci cand criticii o numesc "egoista" pentru alegerea ei de a-l avea pe Javed atat de tarziu in viata, Ness este de neclintit. "Am mult mai multa rabdare acum decat as fi putut avea cand eram mai tanara", a spus ea. "Iti dezvolti maturitatea si cred ca fara asta poate ca m-as fi luptat mult mai mult ca mama tanara."

Alegerea ei de a astepta i-a permis sa aiba timpul de care avea nevoie pentru a creste si a se simti pregatita pentru acest pas in viata ei, iar Ness nu are niciun regret.

"Nu-mi pot imagina sa ratez aceasta viata incredibila pe care o am de impartasit si mai am cel putin 20 de ani buni in mine pentru a face acest lucru. A fost cea mai buna decizie pe care am luat-o vreodata".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele