Nasterea

#abuz #sarcina #femei #alcool #autism #fumat #retard mintal

Femeile abuzate in copilarie au un risc crescut sa dea nastere unui copil cu autism

Femeile expuse unui abuz fizic si emotional in copilarie ar putea da nastere unor copii bolnavi de autism. Este concluzia unui raport publicat recent in revista americana de specialitate "JAMA Psychiatry". Totodata, un alt studiu afirma ca barbatii care fac fete atunci cand au peste 50 de ani prezinta un risc dublu de a avea nepoti cu autism.

Ce este autismul?

Autismul este o boala care impiedica dezvoltarea copilului, deoarece ii afecteaza interactiunea sociala si abilitatile de comunicare. Autismul se manifesta in diferite feluri, unii copii pot fi vorbareti, altii dimpotriva, tacuti si rezervati, unii pot fi genii, altii suferinzi de retard mintal.

Mamele abuzate, risc de a da nastere unor copii bolnavi

Studiul publicat recent in jurnalul medical "JAMA Psychiatry" este prima cercetare care examineaza posibila cauza dintre o mama care a fost abuzata in copilarie si sanatatea copilului ei.

Autorii studiului au interogat peste 50.000 de femei inscrise in "Nurse’s Health Study II", despre abuzurile fizice si psihice suferite pana la varsta de 12 ani. Totodata, cercetatorii au avut acces si la dosarele medicale ale femeilor pentru a corela si alti factori care pot duce la autism, cum sunt diabetul gestational, consumul de alcool sau fumatul in perioada sarcinii.

Rezultatele sunt ingrijoratoare, iar riscul nasterii unui copil cu probleme creste proportional cu abuzul de care femeia a suferit, spre deosebire de femeile a caror copilarie a fost una normala. Astfel, daca o minora a fost violata in copilarie prezinta un risc de 60% ca la maturitate sa dea nastere unui copil bolnav. Abuzurile repetate, fizice sau psihice, cresc si riscul ca mama sa aiba un comportament nepotrivit cu bebelusul nenascut: consum de droguri, alcool, mancare in exces etc.

Parintii in varsta, posibili bunici de nepoti cu autism

Varsta inaintata la care un copil este conceput poate fi un alt factor care influenteaza nasterea unui copil cu autism, potrivit unui alt studiu publicat recent in aceeasi revista de specialitate.

Astfel, barbatii care au peste 50 de ani si devin tati de fete au un risc dublu de a avea un nepot bolnav de autism. Si tinerii care au tati mai in varsta prezinta un risc mai mare de a avea copii cu probleme, avertizeaza psihiatrii. Studiul a fost efectuat pe aproape 6.000 de bolnavi nascuti in Suedia incepand cu anul 1932.

Sursa foto: healthland.time.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare