Nasterea

#exercitii #sport #sarcina #cezariana #nastere

Exercitii pentru recuperare dupa nasterea prin cezariana

Exercitiile fizice realizate de catre proaspetele mamici le ajuta pe acestea sa revina mai repede la o forma fizica excelenta, cu atat mai mult daca gravida a facut sport inainte si pe parcursul sarcinii. In cazul in care sportul a lipsit din activitatile femeii, aceasta poate totusi sa inceapa miscarea fizica la aproximativ 6 saptamani dupa nastere .

 

Exercitiile postnatale au o serie de beneficii printre care:

  • Depresia postanatala si stresul sunt reduse considerabil datorita sportului;
  • Proaspata mamica va ajunge mai repede la silueta de dinaintea sarcinii;
  • Refacerea si recuperarea dupa nastere vor fi mult mai usoare.


O femeie care tocmai a nascut are cu siguranta nevoie de sport, mai ales pentru modificarile de la nivelul corpului sunt foarte mari. Burta arata plina, iar pielea este lasata si fara . Chiar daca acest lucru este unul absolut firesc si natural, cu cat incerci si reusesti sa revii mai repede la starea initiala, cu atat este mai bine. In mod normal, burta se va aplatiza in cateva luni, de la sine, cand uterul se va contracta.


Exercitiile dupa nasterea prin cezariana


Operatia de cezariana consta inntr-o incizie chirurgicala in peretele abdominal si uter, ceea ce inseamna ca recuperarea fizica este destul de dificila. Abia dupa o perioada de doua luni poti incepe cu exercitii usoare de aerobic sau chiar mai mult daca medicul o recomanda.


La intalnirea pe care o vei avea cu medicul la 6 saptamani dupa nastere, vei afla daca modul care te-ai vindecat iti permite sa incepi sa faci efort fizic usor.


Oricum, in primele 4 – 5 zile este recomandat sa eviti orice activitate fizica , iar pentru cel putin 5 saptamani nu ai voie sa ridici greutati. Mai mult decat atat, chiar dupa ce te vei apuca de sport (dupa ce medicul iti spune ca este in regula si ca nu exista riscuri), este bine totusi sa incepi treptat. Exercitiile trebuie sa fie foarte usoare, sa dureze putin si sa le faci o data sau de cel mult doua ori pe saptamana.  Procura-ti cateva DVD-uri cu exercitii usoare de aerobic si urmeaza-le atunci cand crezi ca se poate.


Totusi, dupa primele doua sau chiar trei saptamani, poti incepe cu plimbari usoare de ate 20 – 30 de minute.


Dupa aproximativ 5 luni de la operatia de cezariana, poti incepe sa inoti, insa inaint este recomandat sa faci exercitii mai usoare, astfel incat organismul sa primeasca bine efortul. Inotul, desi este relaxant, iti foloseste foarte multi muschi din corp.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului