Nasterea

#sarcina #nastere #nastere prematura

Despre nasterea prematura, interviu cu dr. Gabriel Banceanu

Sarcina este un moment special in viata unei femei. Cu toate ca aceasta perioada este una incarcata cu emotii pozitive, femeile insarcinate se tem de momentul nasterii. Despre nastere se stie ca este un proces dureros, in care pot aparea si complicatii. nasterea prematura este una dintre problemele cu care se pot confrunta femeile insarcinate. Copiii rezultati din aceste nasteri prezinta astfel un grad mai ridicat de imbolnavire.

O sarcina normala dureaza aproximativ 40 de saptamani. Nasterea prematura survine atunci cand travaliul are loc cu cel putin trei saptamani inainte de data. Nasterea prematura priveaza copilul de o dezvoltarea intrauterina normala. Daca nasterea are loc inainte de a 25-a saptamana de sarcina se considera a fi avort.

Copilul care vine pe lume intre 25 si 36 de saptamani este declarat prematur. Rata de supravietuire a copiilor prematuri depinde de varsta de gestatie. Cu cat perioada de gestatie este mai redusa, cu atat riscul de mortalitate este mai mare.

Printe efectele nasterii premature se numara sechelele oculare, auditive sau motorii, convulsiile sau coeficientul redus de inteligenta. Cauzele nasterii premature sunt multiple si in functie de fiecare femeie in parte. Cauze care duc la nasterea prematura sunt varsta prea mica sau prea mare a mamei, fumatul, stresul sau problemele de greutate. De asemenea, riscul de nastere prematura este mai ridicat in cazul femeilor care sufera de diabet, herpes, SIDA, hipertensiune arteriala sau boli infectioase contractate in timpul sarcinii.

Medicul Gabriel Banceanu, presedintele Asociatiei Nationale de Obstetrica Ginecologie, a raspuns in cadrul unui interviu celor mai frecvente intrebari legate de nasterea prematura.

Care sunt perioadele din evolutia sarcinii cu cel mai mare risc de avort spontan si nastere prematura?

Gabriel Banceanu: Perioadele sarcinii cu cel mai mare risc de avort pot fi clasificate astfel: pana la 24 de saptamani exista amenintare de avort, principala cauza fiind malformatiile genetice in primul trimestru, insuficienta placentara, incontinenta cervicoistmica si ruptura precoce a membranelor in cel de-al doilea trimestru. Intre saptamanile 24 si 36 poate apare amenintarea de nastere prematura.

Care sunt semnele din timpul sarcinii care pot indica o nastere prematura?

Gabriel Banceanu: Printre principalele semne care pot indica o nastere prematura as mentiona usoara senzatie de presiune perineala datorita coborarii prezentatiei, CUD (contractii uterine dureroase) cu discreta crestere a tonuslui uterin si eliminarea dopului gelatinos sau leucoree mucoasa in cantitate apreciabila, scurgeri sero-sanghinolente, pierderi de lichid amniotic.

Cum poate mama sa reduca sau sa previna riscul unei nasteri premature?

Gabriel Banceanu: In primul rand este foarte important ca mama sa vina la medic pentru supravegherea sarcinii. Sunt necesare consultatii perinatale corecte si o atentie sporita la gravidele din grupele de risc. Alti factori importanti sunt tratamentul vaginitelor, depistarea precoce a colului incontinent, depistarea si tratamentul adecvat al infectiilor cervicale latente sau manifeste si evitarea efortului fizic.

In ce perioade ale sarcinii sunt absolut necesare ecografiile pentru a descoperii la timp insuficienta dezvoltare a copilului?

Gabriel Banceanu: Determinarea inceputului sarcinii si data fecundarii este cunoscuta intr-o maniera precisa in primele 10 saptamani ale amenoreeei gravidice. Intre saptamanile 11 si 14 este necesara determinarea translucentei nucale in vederea depistarii sindromului Down. In trimestrul II de sarcina este necesara efectuarea unei ecografii detaliate (morfologia fetala). Un lucru, de asemenea, important este ca masuratorile sa fie repetate de acelasi specialist.

Ce stil de viata ar trebui sa aiba mama pentru a preveni dezvoltarea insuficienta a copilului?

Gabriel Banceanu: Mama trebuie sa se asigure ca acorda atentie unei alimentatii corespunzatoare cu evitarea malnutritiei proteincalorice. Este de evitat efortul fizic intens si sustinut si, de asemenea, stresul. Mama trebuie sa evite fumatul si sa se asigure ca isi trateaza toate afectiunile asociate sarcinii (HTA, afectiuni tiroidiene etc).

Care sunt cauzele care pot declansa nasterea prematura?

Gabriel Banceanu: Nasterea prematura poate fi declansata de un model comportamental deviant prin consum de alcool sau droguri. De asemenea, infectiile, sarcinile multiple, polihidramniosul si oligoamniosul, insuficienta placentara si placenta praevi si DPPNI sunt cauze ce pot declansa nasterea prematura. Alte cauze are pot declansa nasterea prematura sunt malformatiile fetale si ruptura prematura spontana de membrane. Activitatea fizica sustinuta si stresul sunt si ele cauze de luat in seama. In plus, un nivel socioeconomic scazut sau o personalitate dizarmonica pot constitui, de asemenea, cauze ce pot duce la o nastere inainte de terment.
            
Ce afectiuni ale mamei pot favoriza nasterea inainte de termen?

Gabriel Banceanu: Printre afectiunile mamei care pot favoriza nasterea inainte de termen se numara avorturile si nasterile premature in antecedente, curetaje uterine numeroase, sarcini succedate la intervale apropiate sau infectii acute si cronice. Sunt, de asemenea, de luat in considerare disgravidii tardive prin scaderea debitului uteroplacentar, maformatiile uterine, mai ales uter unicorn si didelf, hipoplazia uterina, insuficienta cervicoistmica, sinechia uterina partiala, tumori uterine, mai ales fibroame submucoase si infectii cronice cervicovaginale. Bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, anemiile si carente nutritionale sau greutatea materna scazuta constituie alte motive care pot cauza o nastere prematura.

Care sunt riscurile pentru mama in cazul nasterii premature?

Gabriel Banceanu: Exista, de asemenea, si riscuri pentru mama care sunt asociate cu nasterile premature. Este vorba de aceleasi riscuri ca si la o nastere la termen: hemoragia, infectia, ruptura uterina si depresia.
 

Campania "Sansa la viata, sansa la noi amintiri"
 

In Romania, in fiecare an, se inregistreaza peste 20.000 de copii nascuti prematur si de nou-nascuti cu greutate mica la nastere. Prematuritatea si complicatiile sale sunt responsabile de mai mult de jumatate din decesele neonatale, reprezentand una din principalele cauze de mortalitate neonatala din tara noastra.

Se estimeaza ca rata de prematuritate in Romania este de aproximativ 9%. In general, Romania are un indicator de prematuritate mai mare fata de multe tari ale UE. In acelasi timp, procentajul copiilor nascuti inainte de 28 de saptamani si avand sub 1.000 de grame este de aproximativ 1 - 1,5% din totalul nou-nascutilor vii.

Campania "Sansa la viata, sansa la noi amintiri" se va derula in perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2010 si are ca obiective echiparea a 11 maternitati cu 14 sisteme de ventilatie cu frecventa inalta oscilatorie, precum si educarea publicului in privinta prematuritatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului