Nasterea

#pregatire nastere #nastere

Cum sa te pregatesti pentru o nastere usoara

Nasterea este o adevarata proba de rezistenta fizica si psihica. Din fericire, exista mai multe metode pe care le poti folosi pentru a trece cu bine peste aceasta provocare.

Te pregatesti de cand ai aflat ca vei fi mama

Se spune de multe ori ca nasterea este ca un maraton. Iar un maraton se pregateste cu mult timp in avans, de fapt, din momentul in care ai aflat ca vei deveni mama. Asadar, va trebui in primul rand sa gasesti un medic obstetrician, pentru ca acesta se va ocupa de urmarirea sarcinii. De unde incepi? Este posibil chiar ca medicul tau ginecolog sa aiba o specializare sau, daca nu, iti poate oferi o recomandare. Medicul de familie este o alta persoana care ar putea sa faca acelasi lucru, la fel si prietenele sau rudele apropiate care au devenit deja mame. Este esential ca sarcina sa fie monitorizata atent de un specialist in obstetrica, inca din primul trimestru de sarcina, pentru ca atunci se dezvolta fatul cel mai mult, deci nu intarzia si fa-ti o programare.

De asemenea, poti face un curs de pregatire fizica pentru nastere. Vei invata care sunt semnele declansarii travaliului, diferitele etape ale nasterii, unele pozitii benefice, tipurile de respiratie corecta etc.

Elaborarea unui plan pentru nastere este, de asemenea, o modalitate excelenta de a te pregati psihic pentru acea zi. Este o ocazie de a afla cat mai multe informatii despre nastere, despre practicile medicale de la spitalul sau clinica unde va veni copilul pe lume si de a defini si propriile dorinte legate de acest moment.

Si tatal trebuie implicat in pregatirea pentru nastere

Metodele de pregatire pentru nastere sunt mai eficiente daca este si tatal implicat. Discuta cu acesta despre nastere, anxietati, dorinte si despre ceea ce astepti de la el in ziua in care copilul va veni pe lume. El poate participa, de asemenea, la anumite cursuri de pregatire a nasterii si de puericultura, la elaborarea planului de nastere. Daca vrei sa nasti fara anestezie epidurala, el trebuie sa fie pregatit pentru faptul ca, sub efectul hormonilor, este posibil sa fii foarte diferita de cea cu care este obisnuit, poate chiar agresiva.

Ramai in forma pe tot parcursul sarcinii

Exercitiile fizice regulate, de trei ori pe saptamana, in al doilea si al treilea trimestru reduc semnificativ riscul de nastere cezariana, influentand si greutatea bebelusului. Gimnastica blanda, inotul, mersul pe jos sunt recomandate in aceasta perioada. Cere sfatul medicului in legatura cu acest aspect si, daca nu sunt contraindicatii, incearca sa ramai activa.

Pregateste-ti perineul, pentru o nastere naturala mai usoara

Acest muschi din zona intima va juca un rol important in ziua nasterii. Pentru a permite trecerea capului copilului, muschiul va trebui sa fie relaxat. Stimularea lui prin masaje regulate, cu un ulei specific, spre sfarsitul sarcinii poate reduce riscul de rupere sau epiziotomie.

Reanalizeaza conceptul de durere

Daca faci parte dintre femeile care doresc sa nasca fara anestezie epidurala, este important sa faci o reevaluare cu privire la durerile nasterii. Acest act este dureros, dar este o durere specifica, care nu este cauzata de un eveniment negativ (o rana, boala etc.), ci se datoreaza unei activitati a corpului esentiala pentru a naste un copil. Pe scurt, este un rau necesar cu un rezultat pozitiv. Sfatul multor specialisti este sa incerci sa nu lupti cu durerea, ci sa o accepti.

Invata sa respiri corect

O respiratie corecta este esentiala pentru relaxare, pentru pastrarea energiei, dar si pentru oxigenarea fatului. Respiratia corecta este cea abdominala, care incepe din partea inferioara a corpului. In practica, trebuie sa expiri mai intai incepand din abdomenul inferior si apoi sa lasi aerul sa iasa, doar deschizand gura sau narile. Aceasta respiratie este posibila numai intr-o pozitie care permite coloanei vertebrale sa fie perfect intinsa.

Vizualizarea este un instrument eficient pentru intelegerea momentului nasterii intr-un mod pozitiv. Imaginile mintale pozitive pot avea efect atat asupra durerilor din timpul nasterii, cat si asupra conexiunii cu fatul pana la venirea lui pe lume.

Sursa foto: Shutterstock

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare