Nerabdare, multe emotii si teama. Asa s-ar descrie in doar cateva cuvinte sentimentele prin care trece o gravida inainte de a da nastere pruncului sau. Emotiile fluctuante sunt un lucru normal in sarcina. Dar, pentru a scapa de ingrijorari si temeri este indicat sa te stii cat mai mult despre procesul nasterii si sa ceri ori de cate ori ai nevoie sfatul medicului tau.
Inainte de nasterea naturala
Exista cateva metode pentru a-ti usura travaliul si pentru a scapa de frica inainte de venirea pe lume a copilului tau:
Mananca multe legume, fructe si cereale. Proteinele continute de aceste produse iti vor da energie pentru a face fata efortului mare din timpul sarcinii. De asemenea, consuma alimente bogate in vitaminele C si A, pentru ca acestea sunt esentiale in vindecarea ranilor genitale.
Dormi cat mai mult. Odihna este foarte importanta pentru o gravida care sa pregateste sa dea nastere. Este practic cea mai simpla metoda de relaxare. De aceea, este recomandat sa dormi cel putin 8 ore.
Mergi pe jos. Mersul pe jos este cea mai sigura miscare pe care o poti face pe durata sarcinii. Acesta imbunatateste digestia si activitatea cardio-vasculara. De asemenea, gimnastica in apa este recomandata pentru ca ajuta gravida sa-si tonifieze musculatura abdominala si totodata sa se relaxeze.
Invata sa-ti controlezi durerile. Cursurile Lamaze sunt o metoda psiho-profilactica si au fost fondate pe ideea ca femeile pot controla si minimiza durerea cu ajutorul unor tehnici de distragere a atentiei: tehnici de respiratie , masaj, relaxare, comunicare.
Inainte de cezariana
Daca ai decis deja, impreuna cu medicul tau, ca vei naste prin cezariana, iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii dinainte de venirea pe lume a micutului tau:
- Nasterea se va face inainte de declansarea travaliului . Programarea se face face de catre medic cu circa doua-trei saptamani inainte de termen.
- Femeile care nasc prin cezariana trebuie sa ia suplimente de Fier, pentru ca pierderea de sange pe durata cezarianei este de doua ori mai mare decat in cazul nasterii naturale.
- Cu maxim 24 de ore inainte este indicat sa se faca toaletarea zonei intime (inclusiv puful din zona abdomenului) pentru a preveni infectiile. O poti face tu acasa daca te inhiba acest lucur sau se poate face si la spital de catre o infirmiera.
- Cu 24 de ore inainte de anestezie este indicat sa nu mananci, doar sa bei apa.
Sfaturi utile
Totusi, fie ca nasti normal, fie ca alegi operatia cezariana, este bine sa ai in vedere cateva aspecte:
- Alege din timp maternitatea in care vei naste. Te vei simti mai in siguranta daca stii deja locul unde vei naste si ai informatii despre cum decurg lucrurile;
- Pregateste-ti cu ceva timp inainte bagajul. In momentul declansarii travaliului sau inainte de operatia cezariana stresul este intens si s-ar putea sa-ti scape din vedere anumite lucruri. De aceea, este bine ca bagajul sa fie facut din timp cu absolut tot ce ai nevoie si astfel vei evita momentele de panica. Este recomandat ca acesta sa fie pregatit din luna a saptea de sarcina;
- Intereseaza-te din timp de concediu de maternitate . Afla ce presupune acesta, cum si in ce perioada poate fi luat si de ce acte ai nevoie.