In primele luni de viata ale bebelusului, somnul proaspetei mame este puternic perturbat. Acesta se trezeste extrem de des, de mai multe ori pe noapte, deoarece trebuie sa manance. Femeile apuca sa doarma cate putin printre doua alaptari si schimbatul scutecelor, insa trece o perioada lunga de timp pana sa poata fi vorba despre odihna.
Din pacate aceasta este situatia cu care se confrunta toate proaspetele mamici. Acest lucru este foarte suparator si provoaca de multe ori stari de nervi, anxietate si chiar depresii.
Este absolut normal sa fii mereu atenta la bebelusul tau, sa ai grija ca el sa fie mereu curat, hranit, schimbat si odihnit, dar nu uita ca trebuie sa ai grija de tine si de sanatatea ta. Asadar, acorda mai multa atentie odihnei si nu uita faptul ca daca tu nu te simti bine, daca te imbolnavesti sau suferi de ceva, copilul tau va simti si va suferi alaturi de tine.
Totusi, pentru ca nu este tocmai un lucru usor sa dormi in aceasta perioada, poti lua in considerare cateva sfaturi care iti vor usura situatia.
Cere ajutorul tatalui
In masura in care este posibil, implica-l pe tatal copilului in toate activitatile care care au legatura cu copilul, iar asta inseamna si supravegherea si hranirea lui (in cazul in care bebelusul este hranit cu biberonul). Daca partenerul tau este foarte ocupat, solicita-i ajutorul in weekend. In acest timp, tu poti dormi cateva ore bune, astfel incat sa te simti odihnita si pregatita pentru a face fata bebelusului tau pentru saptamana care urmeaza.
De asemenea, daca este posibil stabiliti sa faceti turele de noapte cu randul. Asadar, o noapte ai tu grija de copil, iar noaptea urmatoare il vegheaza tatal. Acest sistem va permite sa va odihniti amandoi mai bine.
Cere ajutorul bunicilor
Din fericire, bunicii sunt o varianta foarte buna pentru supravegherea copilului. Ei sunt intotdeauna dispusi sa stea cu nou-nascutul, indiferent ca acesta plange sau este bolnav. Bunicii sunt mereu bine dispusi si sunt gata sa faca tot ce le sta in putinta pentru ca nepotelului sa ii fie bine.
Asadar, nu ezita sa apelezi la ajutorul acestora ori de cate ori este necesar. Poti fii sigura ca iti vor fi recunoscatori ca le permiti sa isi petreaca timpul cu bebelusul si ca le acorzi incredere deplina.
Dormi odata cu bebelusul
Pentru ca bebelusul doarme foarte mult in primele luni de viata, incearca sa dormi in acelasi timp cu el. Aseaza-l in patut (evita sa il pui in pat, langa tine pentru ca il poti rani) si dormi fara grija. Vei stii cand copilul se trezeste pentru ca va incepe sa planga.
Pregateste-ti camera
Asigura-te ca locul in care dormi este foarte primitor si destul de intunecos, astfel incat sa iti permita sa te odihnesti cat mai bine. De asemenea, aeriseste camera cu o ora inainte de a te culca si eventual adauga cateva picaturi de lavanda in lampa odorizanta pentru a adormi usor si pentru ca somnul sa fie cat mai odihnitor.
Solicita ajutorul in problemele casnice
Pentru ca pe langa rolul de mamica, mai ai si rolul de sotie si implicit gospodina , incearca sa soliciti ajutorul unei persoane in treburile gospodaresti. Daca iti permiti, angajeaza o persoana care sa te ajute la curatenia casei, la spalatul rufelor si chiar la prepararea mancarii. In cazul in care aceasta situatie nu este posibila apeleaza la mama, soacra sau chiar la sotul tau, cel putin pentru o perioada de timp. Astfel, nu vei mai fi epuizata fizic si poti dormi mai mult si mai usor.
Angajeaza o bona part time
Cauta o bona part time care sa stea cateva ore pe zi cu micutul tau, timp in care te poti odihni, iti poti face o baie relaxanta sau orice alta activitate necesara pentru sanatatea si bunastarea ta. In mod obisnuit, o pauza de 3 – 4 ore pe zi vor fi suficiente pentru a te simti in forma, pregatita trup si suflet pentru bebelusul tau.