Din nefericire, oboseala din perioada post-natala este inevitabila. Noptile nedormite, alaptarea la fiecare doua ore, sarcinile de ingrijire a bebelusului, dar si cele casnice iti consuma foarte multa energie. In acest sens, trebuie sa ai in vedere cateva modalitati prin care iti poti gestiona nivelul de energie. Iata cum poti face acest lucru.
Cere ajutor
In primele saptamani de la nasterea bebelusului vei avea cu siguranta nevoie de ajutor. Vei fi extrem de obosita, iar aceasta stare nu va duce decat la frustrare si enervare care se poate revarsa, intr-o anumita masura, asupra bebelusului.
In cazul in care sotul nu se descurca foarte bine cu bebelusul, cere ajutorul unei femei apropiate. De obicei, printre cele mai recomandate se numara mama, soacra, sora sau cumnata.
Roaga-le pe acestea ca, din cand in cand, sa vina si sa stea cu bebelusul cateva ore, timp in care sa te odihnesti si sa iti incarci bateriile.
Ofera partenerului o lista cu responsabilitati
Chiar daca nu este genul care sa se ocupe de ingrijirea, imbaierea sau hranirea bebelusului, poate avea totusi indatoriri care tine de curatenie, de pregatirea meselor, de cumparaturi si asa mai departe.
Angajeaza o bona
In momentul in care chiar simti ca nu mai rezisti din punct de vedere fizic, este recomandat sa angajezi o bona, macar pentru o perioada de cateva ore pe zi. Aceasta poate veni doar in zilele in care o chemi tu (cand ai nevoie de serviciile ei). Poti apela in acest sens la o firma de specialitate sau la o vecina in care sa ai foarte mare incredere, dar si care are experienta in cresterea si ingrijirea copiilor.
De asemenea, angajarea unei menajere iti poate fi de mare ajutor, mai ales ca nu vei mai fi obligata sa mai depui niciun efort in ceea ce priveste curatenia
Odihneste-te cu bebelusul
Atunci cand bebelusul doarme, incearca sa te odihnesti alaturi de el. In primele saptamani iti va fi mai greu deoarece se va trezi cam des (din doua in doua ore) insa pe masura ce va trece timpul, el va dormi mai mult, si tu la fel.
De asemenea, chiar daca alaptezi, pe timpul noptii poti solicita sotului sa prepare biberoane cu formula pentru bebelusi si sa se ocupe de hranirea acestuia. Nu uita ca bebelusul este responsabilitatea amandurora, nu doar a ta si ca sotul tau trebuie sa invete sa se apropie de bebelus, nu doar prin joaca si momente placute.
Ia suplimente alimentare
Daca simti ca nu mai poti, cere ajutorul medicului. Acesta iti va recomanda, pe langa mai multa odihna, cateva suplimente alimentare care sa te ajute sa ai mai multa energie. Cele mai bune sunt de obicei acelea care au un continut ridicat de magneziu, insa combinatiile cu zinc si vitamina B sunt de asemenea apreciate.
Mananca sanatos
Pe langa suplimentele alimentare, trebuie sa ai si un regim alimentar sanatos. Acesta consta in multe fructe si legume proaspete, in carne de peste , sucri naturale de fructe etc. Incearca sa eviti grasimile, rajelile, limentele procesate, dar si pe cele tip fast-food.