Nasterea

#control medical periodic #boli #nastere #control medical #control dupa nastere

Boli la care se expun femeile care nu merg la medic dupa nastere

In ciuda faptului ca sanatatea proaspetelor mamici poate oscila in primele luni dupa nastere, cele mai multe dintre ele nu isi tin sub observatie medicala schimbarile care survin odata cu venirea pe lume a unui copil. Femeile care nu merg la medic regulat in perioada de lauzie pentru a-si monitoriza starea de sanatate risca sa dezvolte mai multe complicatii, cele mai multe dintre acestea fiind foarte grave.

Mai putin de jumatate dintre femei efectueaza controale medicale postpartum, arata un studiu publicat in Jurnalul de Medicina Interna Generala. Aceasta atitudine a proaspetelor mamici este una periculoasa, avertizeaza medicii, din prisma bolilor la care sunt predispuse femeile dupa nastere.

Boli si complicatii dupa nastere

Academia Americana de Pediatrie, in colaborare cu Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor, recomanda un program standard de tinere sub observatie a tinerelor mame cu durata de 6 saptamani, care sa inceapa imediat dupa nastere.

Femeile care s-au confruntat cu complicatii in timpul sarcinii, cum ar fi presiunea crescuta a sangelui sau diabetul gestational, ar trebui sa consulte un medic pe o perioada mai lunga, de un an, intrucat sunt predispuse la boli cronice in viitor.

Printre cele mai importante probleme de sanatate care apar in general in perioada lauziei se numara:

  • infectii postpartum (uterine, ale vezicii urinare sau ale rinichilor);
  • hemoragie abundenta dupa nastere;
  • dureri la nivelul perineului;
  • scurgeri vaginale anormale;
  • afectiuni mamare (sani inflamati sau infectati);
  • hemorozi si constipatie;
  • Incontinenta urinara sau fecala;
  • Depresia postpartum;
  • Tulburari sexuale;

Hemoragiile postpartum reprezinta a treia cea mai frecventa cauza de deces al femeilor dupa nastere. Acestea sunt provocate fie de contractiile insuficiente ale uterului menite sa elimine placenta, fie din pricina unor leziuni ale uterului, colului uterin sau vaginului. Asadar, medicii recomanda proaspetelor mame sa mearga de urgenta la spital, in cazul in care hemoragiile sunt abundente.

Infectiile uterine se manifesta in general prin simptome gripale (febra, slabiciune corporala), insa nu in toate cazurile. Cel mai important semn al acestei complicatii grave sunt secretiile cu miros neplacut, insotite de un disconfort sporit in regiunea genitala. Fara tratament antibiotic, aceste infectii pot fi letale.

Toate celelalte afectiuni specifice in perioada de lauzie, descrise mai sus, trebuie sa fie tratate cat mai curand dupa nastere pentru prevenirea unor complicatii grave, spun specialistii:

"Este foarte important ca femeile sa isi tina sanatatea sub observatie dupa ce nasc, indiferent ca apeleaza la ajutorul specialistului care urmareste evolutia copilului la domiciliu, in cazul in care acesta este un medic avizat, sau ca prefera ajutorul unui centru comunitar de sanatate", explica Wendy Bennett, profesor asistent la Catedra de Medicina Generala Interna din cadrul Universitatii John Hopkins. "Este important ca proaspetele mamici sa se gandeasca si la sanatatea lor", mai completeaza aceasta.

De ce mamele nu acorda atentie controalelor postpartum

Studiul publicat in Jurnalul de Medicina Interna Generala arata ca doar 56,6% dintre femeile care au avut complicatii in timpul sarcinii au consultat un medic dupa nastere. Dintre cele care nu au avut probleme de sanatate in cele 9 luni de gestatie, doar 51,7% au vizitat cabinetul medical dupa ce au devenit mame.

"Chiar daca au asigurari medicale si acces la o ingrijire mai buna, femeile tind sa isi neglijeze sanatatea dupa nastere", afirma Bennett.

"Dupa nastere, femeile trec prin foarte multe transformari. De cele mai multe ori, prezenta nou-nascutului le copleseste si nu se mai gandesc la propria sanatate. Medicii ar trebui sa gaseasca modalitati noi de a le tine sub observatie, cum ar fi vizitele acasa", a mai spus profesorul de la Universitatea John Hopkins.

Sursa foto: parenthub.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele