Nasterea

#recuperare dupa nastere #recuperare nastere #nastere

7 lucruri pe care nimeni nu ti le spune despre recuperarea dupa nastere

Multi iti vor spune ca dupa nastere lucrurile se chimba foarte mult si ca vei trai momente incredibile atucni cand iti vei tine pentru prima data copilul in brate, dar nimeni nu iti da detalii legate de aspectele mai putin placute care tin de recuperarea postnatala. Putine femei stiu prin ce schimbari fizice si emotionale vor trece, de la caderea parului pana la hemoroizi si stari intense de anxietate. Haideti sa vedem ce se intampla cu adevarat in primele 6 saptamani dupa nastere.

Primul drum la baie este o surpriza

Daca femeia a optat pentru o nastere normala, la baie va constata ca organele genitale exterioare arata diferit, poate chiar inestetic. In plus, timp de cel putin o saptamana, dupa fiecare drum la baie va f nevoie e o toaleta foarte atenta a zonei genitale.

Usturime la urinare

Este ceva normal ca dupa nastere, la urinare sa fie simtita senzatia de usturima. Insa, daca aceasta persista sau este tot mai intensa, poate fi un semn de infectie si este absolut necesar sa consulati medicul.

Este posibil sa apara constipatia

Nasterea este deseori precedata de constipatie, ceea ce poate fi o usurare in primele zile (pentru ca ar trebui facuta o toaleta mai complexa a zonei), dar curand va deveni o problema. Daca nu ati avut scaun mai mult de 7 zile este absolut necesar sa luati masuri.

Vor mai fi contractii

Nasterea nu este sfarsitul contractiilor care pot tine si pana la 3 zile dupa nastere. Durerea poate varia de la cea asemanatoare crampelor menstruale, pana la intensitate foarte mare. In tot acest timp, uterul revine la forma normala. Daca se alapteaza, crampele se intensifica, deoarece prin alaptare se declanseaza productia de oxitocina care, de asemenea, contracta uterul.

Sunteti intr-un rollercoaster hormonal

Veti trece prin stari de tristete si neliniste intense. Nivelul de estrogen si progesteron, care sunt ridicate in timpul sarcinii, scad dupa nastere. Datorita nivelului de progesteron, femeia insarcina traieste o stare de relaxare si de bine. Dupa nastere, acest lucru inceteaza, ceea ce poate genera stari de anxietate si chiar de depresie.

Va faceti griji mai mult decat de obicei

Sentimentul de ingrijorare ca nu cumva copilul sa pateasca ceva este normal. Veti ajunge sa va faceti griji din lucruri absolut banale, cum ar fi posibilitate de a scapa copilul din brate in timp ce urcati scarile, sau teama continua ca el va inceta brusc sa mai respire. Insa, daca aceste stari persista si ajung sa va blocheze actiunile, este posibil sa treceti prin depresia postanatala.

Privarea de somn devine o problema

In primele 2 - 3 luni, pana ce noul nascut isi regleaza programul de mese si de somn, mama va fi constant in urma cu odihna. Din pacate, uneori situatia continua chiar daca bebelusul si-a reglat orarul. Mama nu mai reuseste sa revina la un ritm de viata firesc, fiind prea obosita si stresata. In aceste conditii, ea va trebui sa isi aduca aminte ca daca ea nu se simte bine si nu e odihnita, nici copilului nu ii va fi bine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului