Muzica

#cri gri #20 octombrie 2009 #romania #sala polivalenta #bucuresti #zz top #concert #cronica #rock

ZZ Top - Rock barbos si chitare cu blanita la Polivalenta

Texanii barbosi de la ZZ Top au reusit sa umple Polivalenta bucuresteana. O performanta deloc de neglijat in conditiile in care, pe langa faptul ca ZZ Top este o trupa cu un target demografic care se invarte in jurul varstei de 40 de ani, nu a reusit sa-si pastreze succesul dobandit in anii ’70-’80.

Cu toate ca nu mai este o trupa pe val, ZZ Top a atras mii de spectatori la concertul de la Bucuresti, in ciuda preturilor biletelor deloc prietenoase la buzunar (100 RON cel mai ieftin bilet).

Pana la intrarea ZZ Top-ilor pe scena, publicul a socializat, si-a facut provizii de bere si chiar a ascultat cu interes trupa din deschidere. 20 octombrie 2009 a fost o seara pe care Cri Gri nu o vor uita prea curand. A fost prima ocazie in care au scos serios capul in lume, desi trupa exista de pe la jumatatea anilor ’90. 

Cri Gri la Sala Polivalenta
Cri Gri este genul de grup potrivit mai degraba cantarilor de club. Folk-rock-ul lor curatel, cu texte inteligente si amuzante a prins insa si la sutele de oameni care se stransesera la inceputul concertului. 

In recitalul de aproximativ 40 de minute am vazut un grup pe alocuri ezitant, insa foarte ambitios, care a reusit sa starneasca multe aplauze si strigate de incurajare. Pe langa bas, chitara, percutie si tobe, piesele Cri Gri beneficiaza pe alocuri si de interventii la mandolina, care confera un pic de exotism. Piese demne de retinut: “La drum” si “Bezna”.

In pauza ce a urmat recitalului Cri Gri am batut sala in lung si lat, curios fiind de genul de public strans pentru acest concert. Intr-adevar media de varsta sarea bine de tot de 30 de ani, insa printre spectatori am gasit si pusti de 16-17 ani.
 
ZZ Top la Sala Polivalenta
O asemenea gasca se afla fix in spatele meu si se vedea pe fetelor lor ca stiau la ce concert au venit. Odata cu aparitia pe scena a tehnicienilor si a instrumentelor americanilor au rasunat si primele exclamatii. Uite ce set de tobe ca lumea, uite ce amplificatoare au, uite ce bass de nu stiu care firma. Ce sa mai, oamenii pareau in tema cu tot ce inseamna instrumente muzicale!

Aranjarea scenei a durat ceva mai mai mult, concertul ZZ Top incepand cu 10-15 minute intarziere. Initial, intro-ul cu beat-uri electronice puternice m-a speriat, crezand ca am nimerit la concertul nepotrivit.

Dupa cateva secunde, apareau pe scena sa-si ia in primire instrumentele cei trei texani sexagenari:  Billy Gibbons (chitara, voce), Dusty Hill (bass, voce) si Frank Beard (tobe).

ZZ Top la Bucuresti
Nici acum nu-mi vine sa cred ca am stat la o distanta de trei metri de trupa pe care MTV-ul o difuza in heavy rotation in anii ’80. 

In mare, ZZ Top au ramas aceiasi: tot cu barbi (Billy si Dusty), mustata transformata intre timp in cioc (Beard), cu ochelari de soare si cizme de cowboy. Cu o tinuta completata cu palarie,  pantaloni de stofa si camasa ( alba – Dusty Hill si neagra-Billy Gibbons) ZZ Top au stralucit cu totul. Atat muzical, cat si vizual (sacourile negre aveau zeci si zeci de pietricele stralucitoare care-ti luau ochii).

In mijlocul setului de tobe ornate cu capete de mort de culoare gri metalizat, Frank Beard batea cat se poate de relaxat. De multe ori camera mea foto l-a surprins manuind betele cu ochii inchisi.

Muzical vorbind, concertul ZZ Top a mers pe coordonatele pe care americanii si le-au trasat vreme de 40 de ani. Au fost povesti blues rock batranesti cu o usoara urma de sintetizatoare, cu praf de autostrada americana, unde gonesc Harley Davidson-urile cu baieti rai.

Toata lumea cred ca s-a intrebat de ce Billy Gibbons s-a prezentat la Bucuresti cu un soi de basca cu ciucurasi. Pai altfel, nu a fi putut da vina pe “tehnicienii trupei”.
 
ZZ Top la Sala Polivalenta
“Tehnicienii” au venit pe scena si nimeni nu s-a suparat: erau doua fete superbe imbracate in haine de cabaret.
 
Pana la urma Billy s-a ales cu palaria de bluesman pe cap, peste bascuta, iar publicul roman si-a clatit ochii cu cele doua domnisoare sexy.

Foarte interesanta miscarea batraneilor de a introduce in concert si “Foxy Lady”, un cover dupa Jimi Hendrix, care i-a extaziat la culme pe cei care au crescut cu muzica marelui chitarist.

La fel de agitati erau si fanii infocati din stanga, care au venit echipati la concert asemeni idolilor lor, cu ochelari de soare si barbi (false, ce-i drept). Tinuta speciala a fost premiata cu o dedicatie speciala (melodia “Gimme All Your Lovin”).

ZZ Top la Bucuresti
ZZ Top au schimbat chitarele la Bucuresti ca pe ciorapi. Un spectator remarca in spatele meu ca a pierdut deja numarul lor. Si pentru ca tot veni vorba de chitare, barbosii au cantat piesa “Legs” exact ca-n videoclip: cu chitarele cu blanita alba, insa fara fetele apetisante (pe care le vedeam doar proiectate pe cele trei ecrane de pe scena).

ZZ Top au aglomerat in ultima jumatate de ora de concert cele mai tari piese ale lor: "Gimme all your Lovin'", " Sharp Dressed Man ", "Legs", "La Grange", "Tush", "Tube Snake Boogie".
 
Dupa doua bisuri si 90 de minute de cantare, mai era loc de inca un bis, desi nu a fost onorat, sper sa se reporteze pentru urmatorul concert ZZ Top in Romania.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea