Muzica

#muzica #aqua #lou bega #mr. president #sinead o'connor #4 non blondes #jessica jai #alte-genuri #rock #dance #pop

Vedete de-o vara I


De-a lungul timpurilor o serie de artisti au incercat sa se impuna in clasamentele muzicale dar si in constiinta consumatorilor de muzica. Multi au dintre ei au reusit sa sparga topurile insa doar cu un singur single. Slagarele de-o vara au avut meritul de a stimula concurenta pe piata muzicala, insa doar pe o perioada scurta de timp.

O serie de artisti au vandut mii si zeci de mii de exemplare din unicul lor single de succes, fapt care le-a asigurat o suma consistenta din care au trait tot restul vietii. Ma voi referi in mod special in randurile de mai jos la melodiile din anii’90, care pentru multi dintre voi au devenit o adevarata obsesie.

Sinead O'Connor - " Nothing Compares 2 U " (1990)

Prima de pe lista mea este cantareata irlandeza Sinead O’Connor cu single-ul “Nothing Compares 2 U”. Melodia a repurtat victorii atat in clasamentele americane cat si in multe tari din Europa ( Italia, Austria, Norvegia).

In Romania piesa a patruns in conditiile in care imediat dupa 1989 a intervenit o schimbare radicala privind perceptia muzicii din afara. Daca pana in’89 absolut tot ce insemna cultura occidentala era sinonim cu “decadenta”, imediat dupa caderea regimului comunist romanii au fost avizi dupa tot ceea ce venea din Occident.

Clipul lui Sinead O’ Connor era difuzat cu insistenta de televiziunea publica, gratie acordului incheiat cu “celebrul” Super Channel. Anii au trecut, Sinead multe alte single-uri, insa niciunea nu s-a ridicat la nivelul lui “Nothing Compares 2 U”, piesa care de fapt nu ii apartine lui Sinead O’Connor. Se pare ca melodia a fost compusa in anii ’80 de The Family, trupa de acompaniament a lui Prince.

Chris Isaak - "Wicked Game" (1989)

Emotionanta balada “Wicked Game” a fost compusa ca single in 1989, abia un an mai tarziu devenind un hit, gratie filmului “ Young at Heart ” ( regia: David Lynch). Piesa a ajuns pana pe locul 6 in Top Billboard. “Wicked Game” beneficiaza si de un videoclip filmat in alb-negru, care beneficiaza de o prezenta hot a top-model-ului Helena Christensen.

Helena apare in clip alaturi de Chris pentru a da viata unei frumoase povesti de dragoste. Un amanunt inedit este acela ca cei doi au filmat pe jumatate dezbracati, insa acest lucru nu se observa in clip poate si din cauza au fost folosite unghiuri de filmare care anuleaza orice urma de nuditate.

EMF - “Unbelievable”(1991)

Despre “Unbelievable” nu stii mare lucru. Cu siguranta ai dansat pe aceasta melodie in club si nu cred ca te-ai intrebat vreodata cine o canta. Cu siguranta numele EMF nu iti spune mare lucru. EMF este o trupa dance formata in 1989 in Marea Britanie.

 

“Unbelievable” ( 1991) este primul single lansat de EMF si se pare ca au debutat cu dreptul. Din pacate, succesul lor s-a rezumat doar la “Unbelievable”. In ciuda faptului ca in perioada de dupa ’91 au lansat inca 11 single-uri, niciunul nu a cunoscut succesul lui “Unbelievable”

house of pain - "Jump Around"

Din lista mea nu lipsesc nici trupele hip-hop. House of Pain este un bun exemplu de succes metoric pe taramul muzicii de cartier. “Jump Around” ( 1992) a propulsat formatia, ce-I drept pentru scurt timp, in elita hip-hop-ului. 4 ani mai tarziu House of Pain se destrama fara a mai lasa posteritatii vreun alt single de top.

Right Said Fred - “I’m too sexy”( 1992)

Muschi, muschi si…muschi. Cam asa se poate caracteriza clipul celor de la Right Said Fred. “I’m too sexy” este o piesa care ar candida fara niciun fel de problema la statutul de “Imnul stripperilor”. Single-ul i-a propulsat pe Right Said Fred in fruntea clasamentelor americane timp de 3 saptamani. Right Said Fred inca mai activeaza si azi. Probabil spera la un piesa care s-o detroneze pe “I’m too sexy”. Slabe sanse!

4 Non Blondes - "What's Up" (1993)

4 Non Blondes este cel mai bun exemplu de trupa americana de rock alternativ. In cei 6 ani de existenta au inregistrat un singur hit notabil ( “What’s Up”- 1993). La 2 ani dupa succesul lui “What’s Up”, Linda Perry, solista grupului se hotaraste sa paraseasca 4 Non Blondes pentru a urma o cariera solo. La scurt timp, 4 Non Blondes devine istorie. “What’s Up” nu a fost insa uitata, regasindu-se in mod constant in programul serilor de karaoke din cluburi.

Jessica Jay - "Casablanca" (1995)

Am ajuns si la piesa “Casablanca”. Am tot scotocit intreg Internetul pentru a afla cate ceva despre Jessica Jay. In afara de cateva videoclipuri de pe Youtube si cateva informatii neconcludente nu am gasit absolute. Nici macar o poza cu Jessica Jay sau vreun indiciu referitor la nationalitatea sau. Cam putin despre o cantareata care intoxicase pana la refuz discotecile din Bucuresti, nu?

Peter Andre – “Mysterios Girl” (1995)

De domnul Peter Andre cu siguranta iti aduci aminte ca fiind individul musculos si gelat care canta in urma cu 13 ani langa o cascada despre o fata misterioasa de care s-a indragostit. Nici pana in zilele de azi nu am reusit sa aflu daca cei doi au ramas impreuna. Stiu ca doar ca Peter Andre a exploatat la maximum potentialul acestui hit, “Mysterious Girl” fiind lansat ca single de 3 ori ( 1995, 1996 si 2004).

Los del Rio – "Macarena" (1995)

In vara lui 1996 2 batranei simpatici cucereau lumea cu “Macarena”. Este ciudat sa descoperi ca Los del Rio, desi existau din 1962, au avut primul hit de-abia in 1996. Au ramas in topul Billboard timp de 60 de saptamani, single-ul vanzandu-se in nu mai putin de 4 milioane de exemplare.

“Macarena” a starnit o adevarata isterie pe intreg mapamondul, coregrafia din videoclipul de promovare al piesei fiind invatata la perfectie de mii si mii de adolescenti. Despre acest dans se spune ca este o adaptare moderna a unui dans apas din anii ’50.

Mr President – "Coco Jambo” (1996)

“Coco Jambo” nu mai are nevoie de nicio prezentare. In schimb Mr. President da. Mr. President au luat nastere in 1993 in Germania, intitulandu-se initial Satellite One. In 1996 lanseaza “Coco Jambo”, piesa care era nelipsita din playlistul unei petreceri adevarate. Tot de-atunci dateaza si substantivul “cocojambist”, care desemna persoana care frecventa discotecile.

Aqua – “Barbie girl” (1997)

“Barbie girl” a fost difuzata in mod excesiv de MTV. Cei de la Aqua au sustinut inca de la inceput piesa se doreste a fi o parodie la adresa celei mai simpatici papusi din lume. Producatorii lui Barbie nu au fost de aceeasi parere, ajungandu-se in cele de urma la un proces intentat formatiei. In cele din urma s-a dovedit ca piesa nu avea nici urma de conotatie sexuala. Oricum cu sau fara aluzii sexuale, piesa a cucerit fulegerator topurile europene, vanzandu-se in peste 8 milioane de copii.


Lou Bega - "Mambo No. 5" (1999)

Ultimul de pe lista mea este Lou Bega, devenit celebru in 1999 datorita hit-ului sau “Mambo No. 5”. Reteta este simpla: se adauga o bucata instrumentala din 1952, se enumera toate femeile din viata amorosa ( Monica, Angela, Pamela, Rita, Tina, Mary, Sandra, Jessica ) a cantaretului si, nu in ultimul rand, se insereaza ritmuri latino molipsitoare. Rezulta o piesa numai buna de dans care i-a rotunjit in mod considerabil veniturile lui Lou Bega.

Am ajuns si la finalul articolului pe care-l inchei cu o intrebare. Ce este de preferat? Sa activezi 20 de ani in anonimat sau sa fii activ timp pe piata muzicala 4 ani ( de exemplu), sa lansezi o piesa de succes si sa fugi?

Pentru alte stiri din muzica aboneaza-te la Newsletterul Muzica.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea