Muzica

#craciun #colinde romanesti #top 10

Top 10 colinde romanesti

Ne apropiem cu pasi repezi de Sfanta Sarbatoare de Craciun.  Cu mic, cu mare, incercam sa fim mai buni, mai drepti, mai atenti fata de semenii nostri, mai apropiati de familie.

In asteptarea lui Mos Craciun, care sper sa va aduca cele mai potrivite cadouri, va propun o selectie cu 10 dintre cele mai frumoase colinde romanesti, in interpretari mai mult sau mai putin consacrate.
 

Paula Seling - O, ce veste minunata

 

Paula Seling este una dintre cele mai frumoase voci din muzica romaneasca de dupa 1989. Au trecut deja mai bine de 12 ani de la debutul ei discografic, ani in care baimareanca a scos albume cat altii in 20.

Un loc important in discografiei Paulei il au si colindele de Craciun, artista lansand nu mai putin de trei discuri cu compozitii specifice sarbatorilor de iarna.

 

cleopatra stratan – Seara de Craciun frumos
 

Cleopatra Stratan a reusit sa uimeasca intreaga lume inca de la varsta de trei ani. In doar patru ani, fiica lui Pavel Stratan a trecut de la hituri amuzante precum “Ghita”, “Numar pan' la unu” sau “Zunea Zunea”, la piese mult mai serioase, precum colindele.  De altfel, Cleo a lansat in iarna lui 2009 si un album special de colinde (Colinde Magice), pe care l-a prezentat alaturi de tatal sau in fata miilor de copii, parinti si bunici adunati la Sala Palatului din Bucuresti.


 

Dana Bartzer, Dan Creimerman, Silvia Dumitrescu & Artanu - Astazi s-a nascut Hristos
 

Iata o combinatie aparent imposibila: un compozitor (Dan Creimerman), doua cantarete pop indragite in anii ’90 (Silvia Dumitrescu si Dana Bartzer) si un rocker care a facut istorie alaturi de trupa Timpuri Noi (Adrian ‘Artanu’ Plesca).  Mai putin cunoscut este faptul ca Artanu face parte de ani buni din Corul Radiofuziunii, iar in fiecare an nu rateaza ocazia de a canta colinde alaturi de Silvia, Dan si Dana, bunii sai prieteni.


Andra - Mos Craciun
 

Vocea Andrei este croita pentru a  acoperi cat mai multe genuri muzicale: pop, dance, r&b, soul, chiar si colinde.  Sotia lui Catalin Maruta a lansat in 2008 un album dedicat Craciunului, “Vis de Iarna – Colinde”, pe care a reusit sa imprime o nota personala unor piese clasice romanesti (“Deschide usa, crestine”, “O, ce veste minuntata”, “Mos Craciun”), precum si unor colinde din repertoriul international (“Silent Night”, “All I Want For Christmas  Is You”).


Narcisa Suciu - Deschide usa, crestine

 

Chiar daca a parasit Romania pentru a se stabili in Finlanda, unde de altfel s-a si casatorit, Narcisa Suciu nu rateaza nicio ocazie de a reveni in tara, mai ales in perioada sarbatorilor, cand scoate din tolba cu cantece cele mai frumoase colinde traditionale romanesti.


Corul Madrigal - Iata vin colindatori

 

De fiecare data cand ascult Madrigal, gandurile imi zboara la decembrie 1989, la primul Craciun liber, dupa 45 de ani in care tot ce tinea de Biserica era considerat subiect tabu. Televiziunea Romana a difuzat  in acele zile ale Revolutiei multe colinde de-ale Madrigalului:  “Iata vin colindatori”, “Domn, Domn sa-naltam”, “ Buna dimineata la Mos Ajun”.


Talisman - Domn, Domn sa-naltam
 

Dupa ce ani la randul au incantat fanele cu frumoasele lor balade, cei de la Talisman au intrat in 2006 si pe teritoriul colindelor.  “Colinde”, primul si deocadamdata singurul album de colinde Talisman, contine numai piese in limba romana (“Trei pastori”, “O, ce veste minunata”, “Cantec de Craciun”, “Domn, Dom  sa-naltam, “O brad frumos” ).

 

Fuego - Seara de Craciun

 

Desi Fuego, numele de scena al lui Paul Surugiu, inseamna foc in limba spaniola, paradoxul face ca artistul sa indrageasca tocmai anotimpul cel mai friguros al anului. Fuego iubeste iarna “pentru ca e mai aproape de ideea de om, pentru puritatea zapezilor”.  Se pare ca in aceasta perioada a anului Fuego da dovada de cea mai mare inspiratie. Artistul a inchinat sarbatorilor de iarna nu mai putin de sase albume.


Stefan Banica - O, brad frumos

 

De mai bine de noua ani, Stefan Banica umple Sala Palatului in luna decemrbie cu prilejul concertelor sale, devenite  o traditie de Craciun.  In fiecare decembrie, Banica ofera  fanilor show-uri spectaculoase, cele mai tari hituri dar si melodii de sezon:  “O, ce veste minunata”, “Doar odata-i Craciunul”, “Silver Bells”, “White Christmas” , etc.


Stefan Hrusca - Linu-i lin

 

Din topul celor mai frumoase colinde romanesti nu are cum sa lipseasca “Linu-I lin”-ul lui Stefan Hrusca,  invatatorul care a lasat catedra deoparte pentru a se apuca de muzica.

Hrusca este omniprezent in luna decembrie in casele romanilor. Colindele lui rasuna la radio, tv, dar mai ales in concertele speciale pe care artistul le sustine in toate orasele mari ale tarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea