Muzica

#studiu #muzica #condus #comportament soferi

Studiu: Muzica poate afecta comportamentul soferilor

Comportamentul soferilor este influentat de muzica pe care acestia o asculta in timp ce conduc, este concluzia unui studiu realizat de Universitatea din Londra. La studiu au participat opt persoane, patru barbati si patru femei, fiecare trebuind sa sofeze pe o distanta totala de 850 de kilometri.

In prima parte a drumului, subiectii au condus fara muzica, iar in a doua jumatate cu muzica. Comportamentul lor la volan a fost monitorizat cu ajutorul aplicatiei MotorMate, care a inregistrat parametri precum viteza, acceleratia si franatul.


Hip-hop-ul, un pericol pentru soferi

Datele au fost analizate de Dr. Simon Moore, psiholog in cadrul Universitatii din Londra, care a identificat genurile muzicale care pot fi periculoase pentru soferi. Experimentul arata ca o femeie care a ascultat hip-hop a condus mult mai agresiv decat restul conducatorilor auto, accelerand mai repede si franand in ultima clipa.

O influenta negativa asupra soferilor o are si muzica heavy metal. Datele arata ca un sofer de sex masculin a apasat mai mult pe pedala de accelatie decat ceilalti conducatori auto.

Desi impresia multora este ca muzica clasica are rolul de a te calma, studiul indica ca atat soferii, cat si soferitele expuse la acest gen muzical au fost predispusi sa faca greseli in trafic, fata de cei care nu au mers cu CD playerul pornit.


Melodii recomandate la volan

Simon Moore este de parere ca pentru un condus in siguranta tempoul cantecului ascultat de sofer trebuie sa fie aproape acelasi cu bataile inimii (60-80 batai pe minut). Cercetatorul a si identificat cateva dintre cele mai bune piese pentru condus: "Come Away With Me" (Norah Jones), "Billionaire" (Travie McCoy feat. Bruno Mars), "I'm Yours" (Jason Mraz) si "The Scientist" (Coldplay).

In schimb, piesele cu beaturi puternice pot fi o adevarata catastrofa pentru conducatorii auto. Pe lista cantecelor care pun cel mai mult in pericol siguranta soferului si masinii in trafic intalnim compozitii ca "Hey Mama" (The Black Eyed Peas), "Dead on Arrival" (Fall Out Boy), "Paper Planes" (M.I.A.) si "Walkie Talkie Man" (Stereogram).

Sursa foto: cbsnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea