Muzica

#cronica de concert #patria holograf unplugged #dan bittman

Patria Holograf Unplugged – film live cu Dan Bittman si restul trupei (FOTO)

In 1996 Dan Bittman renunta la plete, Holograf scotea chitarele din priza si imprima live in pasajul din Piata Universitatii un material pe care multi il asculta cu placere si in ziua de azi: “69 % unplugged”. Era hard rock a Holograf-ilor apunea, facand loc unor vremuri mai pasnice din punct de vedere muzical.

La 14 ani de la lansarea lui “69 unplugged”, Dan Bittman si colegii sai au mai repetat experienta. De data aceasta, Pasajul Universitatii a fost inlocuit cu cinematograful Patria, un loc mai confortabil si mai pe placul actualului target al trupei, in general oameni sariti de 25-30 de ani, cu slujbe respectabile, familii si eventual copii.

Pe 25 octombrie lumea a venit la Patria sa vada nu un film, ci un concert care va scos la un moment dat  si pe suport DVD.  Curiozitatea m-a impins sa trag cu ochiul inainte de spectacol la setlist-ul de pe scena: 20 de piese, incepand cu perioada albumului “Supersonic” (1998) si ajungand pana la recentul “Primavara incepe cu tine”.

Si cum la un concert unplugged se impune musai chitara rece, Holograf-ii au venit pe scena nu cu una, ci cu trei, manuite cu pricepere de Romeo Dediu , Mihai Coman, Marius Batu. Bassul a ramas in schimb electric si-n mana lui Iulian Vrabete. Prezenta de culoare (la propriu si la figurat) a fost percutionistul Emil Soumah. Distributia filmului continua cu Edi Petrosel (tobe) si Tino Furtuna (clape).

Ca si in cadrul concertelor de Dragobete din februarie,  Holograf a apelat pret de cateva piese (“N-am iubit pe nimeni”, “Vine o zi”, “Inima mea nu-I intreaga daca nu esti tu”, “Dimineata”) la talentatele fete din cvartetul de coarde Quart `ElleBittman a remarcat  cu voce tare vestimentatia fetelor, spunand ca sunt imbracate mai frumos decat el si restul colegilor, care au apelat in aceasta seara la o tinuta mai lejera: jeansi si camasi purtate peste pantaloni.

Desi cand spui concert unplugged te gandesti la o prestatie linistita, statica, la Holograf nu a fost chiar asa.  Dan Bittman a fost bine dispus si pus pe joaca, chiar daca peste 60 % dintre piesele pe care le-a cantat au fost mai lente.

Va spuneam la inceput ca in setlistul Holograf erau trecute doar piesele din ultimii 14 ani. Ei bine, publicul nu s-a multumit cu ele si a cerut si vechituri. Cine a pomenit concert Holograf fara “Ochii tai” si “Banii vorbesc”? Si cine-a pomenit spectatori care sa stea pe scaune cand Bittman canta “Banii vorbesc”?  Evident ca lumea s-a ridicat in picioare, a aplaudat, a cantat, a dat din cap (asa, mai soft, ca pentru un concert unplugged), inclusiv Calin Popescu Tariceanu, fostul premier al Romaniei si totodata cel care in anii ’80 il ajuta pe studentul Bittman Dan sa-si elaboreze lucrarea de licenta.

Revenirea trupei la cantarile unplugged a fost poate una dintre cele mai placute surprize ale toamnei. Sunt tare curios cum va arata si cum va suna viitorul pentru Dan Bittman si restul Holograf-ului. Rock cu distors au cantat, new wave de asemenea, au lansat un album unplugged,  au scos hit-uri de radio… Oare ce mai urmeaza?
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea