Muzica

#parazitii #interviu #muzica #artist #hip hop

Parazitii: "House-ul este muzica homosexualilor" (interviu)

Vineri dupa-amiaza m-am intalnit cu Ombladon si Freaka in Cafeneaua Pascucci (Cheloo a ratat sesiunea de interviuri, deh, asa se intampla cand esti pasionat de offroads-uri si mai trebuie sa ajungi si la concursuri). Cu ceva emotii (m-au linistit insa baietii, spunandu-mi ca si-au terminat programul de violenta la ora 1) am vorbit, la o cafea de fite, de planurile Parazitii, albumul Slalom printre cretini remixat, Drumuri fictive, homosexuali si...si restul ramane sa descoperiti voi citind interviul de mai jos.

Acasa.ro: Vorbiti-mi despre Slalom printre cretini reeditat? Cand apare pe piata?

Ombladon:
Urmeaza sa apara marti acum, pe 6 octombrie, impreuna cu Gazeta Sporturilor. Este practic o piesa noua care se numeste "Drumuri fictive", o consideram un single; prefateaza urmatorul album Parazitii care o sa apara undeva prin iarna si nu este tocmai reeditare, este albumul "Slalom printre cretini" in mare parte remixat. Deci, este piesa Drumuri fictive, piesa noua care va fi inclusa si pe urmatorul album Parazitii, este piesa "Mixbun" care are si un videoclip si se poate vedea de 8 luni de zile pe Internet, este si ea inclusa pe acest material si in rest sunt 13 piese remixate de pe albumul "Slalom printre cretini", plus inca 5-6 cate mai sunt, in varianta originala, deci nu e tocmai o reeditare.

OmbladonAcasa.ro: Dar de ce tocmai o varianta remixata? De ce nu acum un nou album?

Ombladon: Au trecut aproape 2 ani de zile de cand n-am mai venit nici macar cu o piesa noua care sa apara si pe un material, nu ma refer la Internet aici, ci la un suport, un CD. S-a simtit nevoia sa punem o piesa noua pe un material. Si e foarte bine pentru noi, avand in vedere ca  pregatim un album nou Parazitii care o sa apara in iarna sau poate chiar la inceputul primaverii, in martie, o treaba d-asta. Lucram la el, sunt deja 9 piese gata. Dintre ele am ales piesa "Drumuri fictive" sa o promovam ca si single. Noua ne place, nu este cea mai buna, dar ne place.

FreakaDaDisk: N-are subiect fix...este o piesa pur si simplu, buna, zic eu.

Ombladon: I-am schimbat un pic sound-ul fata de ce faceam pana acum, nu este mai comercial, nu despre asta e vorba, doar ca am schimbat tonurile de tobe, am folosit alte instrumente, e o gama mai larga, diferit de ce am facut pana acum; suna altfel ca sound.

Acasa.ro: De-a lungul timpului ati avut o multime de colaborari cu Spike, Guess Who, Margineanu etc. Mai pregatiti vreun featuring in viitorul apropiat?

Ombladon: Colaborari nu stiu sa-ti spun acum. Cum Slalom printre cretini a avut ca si colaborari, ma refer din Romania, doar pe Mihai Margineanu si aparitia lui Mircea Badea pe care nu poti sa o consideri un featuring, fiind de fapt un intro de album, nu stiu sa-ti dau nume.

FreakaDaDisk: N-am stabilit asta inca, probabil o sa fie, daca ne inspira ceva.  

Ombladon: Dar parca multe featuring, nu prea mai suntem incantati de aceasta idee. Acum, ne concentram pe ceea ce facem, nu ne-am gandit la alti artisti, nu ca nu ne-ar placea. Pur si simplu, ni se pare noua mai ok in momentul de fata sa fim mai singuri.

ParazitiiAcasa.ro: Albumele voastre solo s-au bucurat de succes in randul publicului? V-ati gandit sa mai abordati si varianta singur?


Ombladon: Albume solo nu. Acum ne concentram foarte tare pe urmatorul album Parazitii. Ce o sa fie dupa nu pot sa-ti spun. Ideea e ca albumele solo, e adevarat, au fost primite bine, dar noi am considerat ca e mai bine sa ne concentram pe trupa decat pe proiecte solo, avand in vedere ca noi oricum nu mergeam in concerte separat, neexistand concerte solo ale unuia dintre noi.

Acasa.ro: In „Slalom printre cretini” va luati urat de tot de politicienii din ziua de azi? Cum va mai raportati la acest subiect avand in vedere ca vin prezidentialele? Cu cine votati?

Ombladon: Eu de votat n-o sa votez. Nu stiu daca Freaka o sa mearga sau Cheloo.

FreakaDaDisk: Nu, nu ma duc. N-avem cu cine, indiferent pe cine am vota, o sa fie mai putin rau sau mai mult rau, dar in final tot rau ramane.

Acasa.ro: Dar, uite de exemplu ati putea merge sa dati un vot unui candidat cu foarte putine sanse de castig, asa ar exista sanse sa nu mai iasa cine nu vreti voi.

Ombladon: Decat sa ma duc sa votez contra cuiva, adica nu pro cineva, mai bine nu. Pai ce fac, votez un om ca sa nu iasa altul? Nu sunt de acord.

FreakaDaDiskFreakaDaDisk: Toti au fost la guvernare si toti si-au aratat puterea, nu prea a mai ramas nimeni.

Ombladon:  Nu ma intereseaza, prefer sa stau acasa, mi se pare o pierdere de vreme. Daca vreodata o sa candideze cineva care imi inspira ceva, o incredere cat de cat, o sa-l votez, logic, nu o sa mi se pare o pierdere de vreme, e ceva bun pentru mine. Dar in momentul de fata nu.

Acasa.ro: In piesa „Concentrati in metropole” criticati acest avant pe care l-a luat lumea virtuala in societatea romaneasca. Ce parere aveti despre promovarea online? Este mai productiva decat celalalte canale media pentru industria muzicala si pentru artisti implicit?

Ombaldon: Toata lumea vorbeste despre treaba asta, este o moda. Chiar este o problema destul de grava daca tot se bate apa in piua pe chestia asta. Promovarea online este ceva nou pentru toata lumea. Cd-ul incepe sa dispara usor usor. Cum s-a intamplat cu caseta, cu vinilul. Mare pacat apropo de vinil. Daca dispare si CD-ul, nu stiu, mi se pare ca dispare din farmec. Nu mai ai CD ul acasa, nu mai e nimic fizic. Eu vreau sa am albumul ala in mana, sa ma uit la el. Mie nu-mi place chestia cu mp3, cu `hai sa am intr-un aparat de 2 cm pe 2 cm, 300 de piese`. Cumpar CD-uri originale in continuare, am foarte multe, astea imi plac, astea le cumpar. Cand o sa dispara, probabil ca o sa incep sa cumpar de la altii la mana a doua, aie e, n-am ce-i face.

Acasa.ro: Deci sa inteleg ca nici nu obisnuiesti sa downloadezi piese de pe net?

Ombladon: Cu downloadat-ul sunt de acord, doar ca nu sunt genul care sa fie ahtiat dupa ideea de download. Nu zic ca nu s-a intamplat niciodata.  Daca cineva, o trupa, a scos un album nou si la mine in tara ajunge foarte greu, mi-l downloadez pana imi vine originalul. Adica chiar imi cumpar originalul, imi place sa cred ca astfel ii respect pe artisti. Am dat 500 de mii pe cd-ul ala, dar stiu ca din banii aia castiga si el ceva. E un fel de a-l respecta.

ParazitiiAcasa.ro: Daca ati fi stapanii pentru o zi ai unui post de radio mare din FM-ul bucurestean (Kiss FM, Pro FM, Radio 21), care ar fi melodiile pe care le-ati difuza in heavy rotation in acea zi? Enumerati-mi 5 piese.

Ombladon: Foarte greu sa faci treaba asta. Sunt multe piese care ne plac. Ideea e in felul urmatorul, daca as stapani o chestie d-asta le-as schimba cu totul politica si asta pentru ca mi se pare putin gresit cum considera ei sa faca radio. Nu exista absolut niciun mesaj. De ce sa fie muzica de mesaj? Hai mai bine sa-i dam omului ce cere. Nu mai exista ideea de a educa. Mi se pare o prostie. De ce daca ala vrea manele tu ii dai manele? Hai mai degraba sa ne tiganizam cu totii, nu? Se intampla ca tu sa ii dai lui ala si ala sa asculte cu inca un copil de 10 ani care creste cu muzica aia si asa o sa-l lasi prost.

Acasa.ro: Pai da, asa se invata, deprinde de obiceiuri...

Ombladon: Da, exact. In general, inainte se incerca educarea cumva a ascultatorilor. Hai sa prezentam ceva original, ceva deosebit. Acum, daca schimb de la un post la altul, e aceeasi muzica, acelasi c****, mai ales la astea mari pe care le asculta marea majoritate.

Acasa.ro: Ce credeti ca v-ar tortura mai tare ? Sa va oblige cineva sa cantati o manea in mare trend acum intr-o discoteca de cocalari sau sa petreceti o zi cu o admiratoare de-a vostra careia i s-ar potrivi foarte bine piesa „Cum sa jignesti o femeie”?

Ombladon: E un pic rautacios dar, sa canti manele mi se pare de tot c****** si oamenii care o fac, o fac foarte prost. Ca gen muzical e o mizerie. Cu muzica lautareasca veche, ce cantau artistii pe vremuri, era altceva.

Acasa.ro: Dar cum va explicati ca fenomenul asta al manelizarii inca mai exista? Adica da, e adevarat nu mai e valul acela de la inceput, dar totusi...

FreakaDaDisk: Pentru ca tot valul acela de simpatie al manelelor s-a dus pe house. Sau nu tot, o parte din el. Hai sa fim moderni, nu mai suntem manelisti suntem houseri.

Ombladon: Nu cred ca publicul de house, o mare parte din el, are habar ce asculta. Multi nu stiu de exemplu ca house-ul a pornit in perioada `77-`78 si a fost muzica de gay la inceput, formata din trupele gay undergorund. Daca voi sunteti mandri ca ascultati muzica de homosexuali, bravo voua. Asta crede-ma pe cuvant, este muzica homosexualilor, radacina lor.

OmbladonAcasa.ro: Cum va explicati ca din ce in ce mai multe reprezentante ale sexului feminin asculta Parazitii?

Ombladon: Nu, nu este adevarat. Sau cine stie, poate asculta acasa.

Acasa.ro: Credeti-ma, cunosc multe fete care aprecieaza muzica voastra.

Ombladon: Nu stiu ce sa zic. Ma ghidez dupa ceea ce vad, nu ma duc la om acasa. La concertele Parazitii 80 %-90 % dintre ei sunt barbati.

FreakaDaDisk: Nu le vedem la concerte, n-avem de unde stii. Dar ne bucuram ca exista, daca tu spui ca sunt.

Acasa.ro: Sunteti recunoscuti pentru originalitatea textelor voastre, serios acum va ia mult sa faceti asocierile alea? Eu cred ca m-as chinui o zi intreaga, ca la final sa ajung la concluzia ca mai bine ma apuc de zidit decat de hip-hop. Cam cat timp petreceti pentru textul unei piese?

FreakaDaDisk: Cat ne ia? Depinde. Poti sa termini o piesa intr-o ora. Poti s-o faci in 10 zile, intr-o luna. Depinde de inspiratie, depinde de subiect, de o gramada de factori. Nu exista un standard de genul: Ba uite, eu piesa asta o fac acum in 5 minute. Depinde de cum cum te simti inspirat.  

Acasa.ro: Personal, cand ma enerveaza seful, prietenii etc. bag imediat niste Parazitii si ma calmez instant. Cred ca muzica voastra ajuta omul sa se destreseze. Voi ce parere aveti? Cum este vazuta, dupa voi, muzica Parazitii de catre public?

FreakaDaDisk: Multi oameni cand vor sa se relaxeze dau cu pumnul intr-un zid, intr-un sac. Probabil ca exista si oameni care atunci cand vor sa se relaxeze asculta Parazitii. Nu stiu, eu cand vreau sa ma relaxez...

Ombladon: Tu intri pe Internet, Freaka... Nu, acum serios, depinde ce efect are asupra ta muzica noastra sau orice fel de muzica. Pe tine poate te relaxeaza, pe altii ii inraieste. Depinde si de om, fiecare cum percepe mesajul sau muzica. Pe altii ii distreaza de exemplu.

freakadadisk: Si acum un mesaj pentru fani , nu-mi spune?

Acasa.ro: Ar fi frumos!

Ombladon: 6 octombrie, gazeta sporturilor, piesa noua, Drumuri fictive, 13 remixuri Slalom printre cretini, Mixbun si asteptati si urmatorul album nou Parazitii, in iarna probabil!

O mostra din piesele incluse pe albumul "Slalom printre cretini" remixat, lansat de Parazitii in 2009: 

 

Material realizat de Andreea Rebeca Penes

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea