Muzica

#rock #alte-genuri #interviu #old news #alexandru enache

Old News - cum sa faci un milion cu o trupa de blues (interviu)

Multi spun ca o buna parte din industria muzicala romaneasca functioneaza pe nepotisme. Probabil ati remarcat si voi ca radiourile si televiziunile se incapataneaza sa promoveze artisti aparuti peste noapte, care suna la fel si au vocile cosmetizate in proportie de 80% de programele de facut muzica pe calculator. Nu cumva promovarea lor functioneaza pe pricipiul P.C.R. ( pile, cunostinte, relatii)? Tot ce se poate.

Asa ca mi-am permis si eu un nepotism, scotand in fata o trupa al carui nume nu va spune mare lucru: Old News. Alexandru 'John' Enache, solistul grupului, ne este si coleg asa ca m-am gandit sa-l „exploatez” putin si sa-l trag de limba despre Old News.

Acasa.ro: Cine se ascunde sub titulatura Old News ?

Old News
Old News: Sub titulatura nu se ascunde nimeni, suntem destul de deschisi :D. Daca te referi la componenta, asta e cam asa: Cristi Donos si Sebi Nazarevscky – chitaristi, Miky Donos – bass, Misu Axinte – tobe si, cu voia dumneavoastra – John Enache – voce si diverse alte zgomote mai mult sau mai putin voluntare.

Acasa.ro: De ce rock sudist, si nu metal sau pop-rock?

Old News: Trupa a fost facuta initial cu scopul clar de a canta muzica pe care ne place s-o ascultam acasa. Nimeni nu prea canta asa ceva sau cei care cantau erau mult prea putini, asa ca am zis „de ce nu noi?” Sincer, daca ne-ai vedea, ti-ai da seama ca nu ne potrivim deloc cu noile curente gen nu-metal sau chestii cu „-core” la sfarsit. Nu ca ar fi ceva in neregula cu genurile respective, e loc pentru fiecare, doar ca asa ceva nu ne reprezinta. Daca am canta asa ceva, am arata ca niste impostori si ne-am simti in consecinta. 

Old News
Acasa.ro: Cum ai caracteriza in 5 cuvinte muzica voastra?

Old News: Muzica veche cantata foarte tinereste. Uite ca m-am incadrat :D.

Acasa.ro: Langa ce trupe din muzica romaneasca crezi ca Old News si-ar merita locul?

Old News: Ah, la chestia asta nu stiu ce sa-ti raspund, nu ne-am gandit niciodata ca am face parte dintr-o „gasca” de trupe sau ca am fi pe vreun palier cu cineva. Noi ne facem treaba, mai bine sau mai prost, e treaba publicului sa judece. Daca ei vor sa ne puna langa trupe consacrate, e excelent, noi nu ne-am gandit prea mult la asta.

Acasa.ro: Anul acesta impliniti 4 ani de existenta si deocamdata niciun album. De ce? 

Old News: Suntem puturosi :)). In principal, pentru ca n-am scris prea multe piese proprii. Avem tras un demo aproape intreg, mai avem de terminat o piesa. Faza e ca noi ne-am axat multa vreme pe coveruri. Chiar daca erau piese obscure de la trupe si mai obscure si multi dintre cei care ne-au auzit credeau ca sunt ale noastre, tot coveruri erau si ne-au mancat multa vreme. Piese proprii am inceput sa dezvoltam in momentul in care, scriind-o pe prima si vazand ca are ceva succes, ne-am dat seama ca nu suntem chiar atat de varza la compus :)). Poate o sa scoatem si un album la un moment dat, deocamdata nu e ceva care sa ne tina treji noaptea.

Acasa.ro: Si-a setat Old News un obiectiv anume pentru 2010? Care ar fi acela?

Old News
Old News: Sa cantam cat mai mult live . De la an la an, numarul concertelor noastre a crescut si speram ca 2010 sa nu faca exceptie. Orice trupa trebuie sa cante cat mai mult live, asa iti faci un nume printre oameni. Daca ai tras niste piese, un clip, dar nu concertezi, e degeaba. Lumea trebuie sa te vada si sa te auda pe viu, sa vada ca esti autentic. Daca te uiti la toate trupele mari din zona asta blues-rock, o sa vezi ca toate si-au facut „faima” cantand pe rupte peste tot. Asa ca asta ne dorim, cat mai multe cantari.

Acasa.ro: Care este cea mai mare isprava cu care se poate lauda Old News?

Old News: O trupa dupa care facem niste coveruri s-a declarat incantata de ele. De ceva vreme incoace ascultam o formatie americana care se cheama Tishamingo si care pe la noi nu e prea stiuta, din pacate. Cristi i-a descoperit intr -o incursiune prin State si in timp s-au mai imprietenit. Noi am inceput sa facem niste coveruri dupa ei, unul dintre ele face parte si din demo. Le-am trimis piesa, iar oamenii au fost foarte entuziasmati. Nu stiu daca as putea-o numi cea mai mare isprava, dar este o chestie care iti umfla un pic respectul de sine.

Old News
Acasa.ro: Este o intreaga nebunie cu retelele de socializare. Nu intra Old News in hora Twitter-ului si Facebook-ului?

Old News: Retelele de socializare, folosite corect, pot fi un instrument bun de promovare. Pe Twitter nu ne-am bagat, eu am cont, mai anunt una-alta, dar pentru trupa nu am facut. Avem un cont de MySpace, unul de Facebook si unul de YouTube si, bineinteles, site-ul nostru, www.oldnews.ro. Deci internetu' e plin de noi.

Acasa.ro: In loc de la revedere spune-mi un banc sau o vorba de duh.

Old News: Daca vrei sa faci 1 milion de dolari cu o trupa de blues, incepe cu 2 milioane. (E clasica, dulce-amara si cat se poate de adevarata :D).
 
Material realizat de Catalin Pavel 
 
Foto : Catalin Pavel, Marius Mihalache, Alex Popescu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea