Muzica

#muzica #rock #oldies #alte-genuri #pop #dance #electro #hip hop

Melodii cu nume de fete (I)

Inca din cele mai vechi timpuri, femeia a fost o sursa de inspiratie  pentru crearea unor capodopere in  pictura, literatura, sculptura si muzica. De altfel, multi dintre artisti au fost atat de fascinati de unele reprezentante ale sexului frumos, incat au tinut mortis sa le dedice acestora obiectul creatiei lor si sa-si intituleze operele cu numele acestora.

Asa cum Michelangelo i-a faurit o statuie lui Venus din Milo si Leonardo da Vinci a transpus-o pe panza pe Mona Lisa, astfel si artistii din domeniul muzical au tinut sa aduca un omagiu eternului feminin in piesele lor. De-a lungul timpului, multi cantareti si-au intitulat baladele cu numele muzelor care le-au calauzit gandurile printre note muzicale si portative. Care ar fi acestea? Aveti mai jos o lista cu cele mai celebre acorduri onomastice.

Amie

Cantaretul de muzica folk Damien Rice a lansat acest single la inceputul anilor 2000. Cantecul a fost inclus pe albumul „O”, scos pe piata pe 1 februarie 2002. „O” a insemnat debutul in lumea muzicala pentru Damien. Desi piesa „Amie” nu s-a bucurat de un mega-succes, totusi, materialul discografic a fost bine primit de public.

Ana/Annie/Anna

Numele de Ana este des intalnit in creatile muzicale ale artistilor atat din tara, cat si de peste hotare. Printre cele mai cunoscute piese care poarta acest nume, amintim: „Ana” – a trupei Vama Veche, inclusa pe albumul Vama Veche lansat in 1999, „Polk Salad Annie” inclusa pe albumul „An Afternoon in the Garden” inregistrat de Elvis Presley in 1972 si „Anna Mollie”, lansat de Incubus in 2006.

Alexandra

„Alexandra Leaving”  a lui Leonard Cohen are la baza un poem intitulat „Kavafis” care spune ca atunci cand pierzi ceva si te impaci cu aceasta idee, de abia atunci il castigi inapoi. Termenul „Alexandra” se refera de fapt la orasul Alexandria din Egipt . „Alexandra Leaving” a fost inclusa pe albumul „Ten New Songs” lansat de Cohen in 2001.

Andreea

Numele de Andreea a fost cantat in de artistii de pe taramul autohton. Printre cele mai celebre reprezentari se regasesc in versiunile Savoy si Ada Milea.

Angie

Lansata in 1972, „Angie” a celor de la Rolling Stones spune povestea unui iubiri incheiate. Foarte mult timp au umblat zvonuri cum ca cea numita Angie in cantec este de fapt Angela, sotia lui David Bowie cu care Mick Jagger ar fi avut o aventura. Solistul a negat insa zvonurile. Cu acesta legenda in spate sau nu, „Angie” a avut un mare succes in clasamentele de specialitate.



Bonnie

„Bonnie & Clyde”, lansata de Beyonce si Jay-Z  in 2002, a fost prima colaborare muzicala dintre cei doi soti. Cantecul spune povestea celebrului cuplu de infractori Bonnie si Clyde. Melodia a cauzat o serie de controverse la lansare intrucat continea un sample al piesei Tupac Shakur "Me and My Girlfriend", sample folosit si de cantareata Toni Braxton. Aceasta il acuza pe Jay-Z ca i-a furat ideea.

Carol

Cand spui Carol iti vine imediat in cap sa fredonezi: „Oh! Carol, I am but a fool, Darling I love you tho' you treat me cruel”. „Oh Carol” lansata de Neil Sedaka in 1959 a ramas probabil una dintre cele mai cunoscute piese oldies din era „Evergreen Songs”. Dupa aceasta melodie, artisti renumiti au facut cover -uri peste cover-uri.

O alta melodie cunoscuta intitulata tot „Carol”, a fost lansata de trupa Smokie in 1978. Insa legendara trupa britanica a ramas celebra nu datorita acestei fete cu numele de Carol, ci datorita unei alte reprezentante a sexului frumos pe nume Alice. Pana la urma cine nu mai tine minte celebra interogatie: „Alice, Alice...who the f*** is Alice?”. Grupul Smokie a castigat suprematia pe piata muzicala din aceea vreme odata cu lansarea, in 1976, a melodiei „Living next door to Alice”.



Carrie

Desi trupa Europe a ramas in mintea fiecarui ascultator datorita mega-hitului „Final Countdown” lansat in 1987, single-ul „Carrie” extras de pe acelasi album „Final Countdown” s-a descurcat binisor in acea vreme, in topurile de specialitate, iesind pe locul 3 in top Billboard 100.

Cecilia

„Cecilia” este o piesa lansata de grupul Simon and Garfunkel in 1970 si inclusa pe albumul „Bridge over troubled water”. In ceea ce priveste originea acestei melodii, parerile sunt impartite. Pe de-o parte se spune ca este vorba despre o dragoste capricioasa in care un tip nu stie sigur daca este iubit sau nu de o anume Cecilia. Pe de alta parte, se zvoneste ca este vorba despre Sf. Cecilia, patroana spirituala a muzicii in traditia catolica, melodia vorbind despre frustrarea pe care o simti atunci cand nu ai inspiratie. Alte surse cocheteaza cu ideea ca de fapt Cecilia este numele unui caine. Simon, unul dintre membrii trupei ar fi avut un labrador negru numit astfel. Artistul insa a refuzat sa comenteze aceste zvonuri.

Dana

„La tribu de Dana” este melodia de referinta a trupei franceze hip-hop Manau. De altfel, melodia a fost rampa de lansare a grupului, fiind extrasa de pe albumul de debut, „Panique Celtique” in 1999. In afara de acest single, Manau nu s-a mai remarcat cu altceva in plan international. „La tribu de Dana” este o combinatie interesanta intre muzica celtica si hip-hop frantuzesc.

Delliah

Cele mai celebre reprezentari ale acestui nume biblic au fost interpretate de Tom Jones si Queen, ambele „Delliah” bucurandu-se de succes. Desi prima, cea a lui Tom Jones, vorbeste despre o femeie inselatoare si prefacuta ce parca aminteste de blestemul lui Samson, „Delliah” a lui Queen este un omagiu adus pisicii lui Fred Mercury, solistul trupei.

Diana

Alaturi de „Oh Carol” a lui Sedaka, „Diana” lui Paul Anka se alatura pieselor nemuritoare din categoria oldies. Melodia a fost lansata in 1957 si se bucura de succes si acum, dupa mai bine de 50 ani. Pe de alta parte, „Dirty Diana” a lui Michael Jackson a ramas o piesa de referinta din discografia Regelui Pop, fiind catalogata drept unul dintre cele mai bune single-uri ale artistului.



Grace

„Grace Kelly” lansata de Mika in 2007 s-a vrut a fi la inceput o satira la adresa muzicienilor care pretind ca sunt altcineva doar pentru a avea succes. Cantaretul a marturisit ca i-a venit ideea dupa ce o casa de discuri l-a refuzat spunandu-i ca ar fi trebuit sa aibe mai mult Craig David in el. Titlul piesei este de fapt numele celebrei actrite Grace Kelly, care a devenit printesa de Monaco.

Jane / Jeanny

Lansata in 1966, „Lady Jane” de pe albumul „Aftermath” a celor de Rolling Stones creeaza o atmosfera elisabetana, multi fiind de parere ca versurile releva diverse laturi ale sotiilor lui Henry VIII. Pentru majoritatea fanilor Rolling Stones, aceasta ramane una dintre cele mai bune piese ale trupei.

Pe de alta parte, „Jeanny” (1986) i-a adus artistului austriac Falco atat celebritatea cat si oprobiul public din partea asociatiilor feministe. Versurile melodiei vorbesc despre povestea de dragoste dintre un barbat si o adolescenta pe nume Jeanny. Artistul ar fi marturisit ca s-a inspirat din povestea ucigasului in serie Jack Unterweger atunci cand a scris versurile. Multi au blamat acest cantec deoarece instiga la violenta si abuz impotriva femeilor. La un moment dat, Falco a vrut sa mai scoata doua melodii, incercand ideea unei trilogii. Dupa ce a lansat „Coming Home”, Falco a murit. Post-mortem s-a incercat lansarea si unei a 3-a parti. Public a aparut doar jumatate de piesa care s-a dovedit a fi de fapt o varianta mai light a primei.

Josephine

Inclusa pe albumul „Shamrock Diaries” (1984), „Josephine” a lui Chris Rea este o declaratie de dragoste facuta de un barbat femeii iubite.

Julia/ Julie

Spre deosebire de „Josephine”, in melodia „Julia” lansata in 1993, Chris Rea vorbeste despre incertitudinea in dragostea si teama de a iubi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea