Muzica

#nicu alifantis #mondial #iris #muzica romaneasca #top piese #top melodii

Melodii celebre pe versurile unor poeti la fel de celebri

Traim intr-o era in care primeaza mai degraba look-ul celor care interpreteaza piesa si felul in care aceasta suna. Cat despre versuri, acestea sunt mai degraba o cantitate neglijabila.

Incercam sa restabilim acest echilibru si va propunem o calatorie muzicala in lumea pieselor celebre care au beneficiat de versurile unor poeti la fel de cunoscuti.

Tatiana Stepa - Copacii fara padure

"Copacii fara padure" este cel mai reprezentativ cantec din repertoriul regretatei folkiste Tatiana Stepa. Piesa a fost compusa de Tatiana Stepa si Adrian Paunescu in 1994, pe drumul dintre Ramnicu Valcea si Manastirea Cozia.

Iris - Trenul fara nas

Tot Adrian Paunescu a semnat versurile uneia dintre cele mai iubite piese din repetoriul Iris-ilor. Nelu Dumitrescu povestea intr-un interviu ca versurile au fost scrie pe loc, in vara anului 1983, in statiunea Eforie Nord.

Phoenix/Talisman - Numai una

Versurile aceste superbe melodii e ii apartin marelui poet George Cosbuc. Melodia a fost inregistrata atat de Phoenix, in perioada in care trupa canta alaturi de Tavi Colen si Alin Oprea, cat si separat, de Talisman.

Mondial - Primavara

Una dintre cele mai frumoase melodii lansate vreodata de grupul Mondial este "Primavara". Piesa are la baza versurile poeziei cu acelasi nume scrisa de George Toparceanu .

Mircea Baniciu - Tristeti provinciale

Si Mircea Baniciu s-a inspirat din creatia lui Toparceanu. Rezultatul: "Tristeti provinciala", cea care avea sa devina una dintre cele mai cunoscute piese din repertoriul sau.

Mondial - De va veni la tine vantul

O alta melodie de succes a celor de la Mondial a fost "De va veni la tine vantul". Putin stiu ca trupa a folosit versurile poeziei "Cantece IV" scrisa de Octavian Goga si aparuta in anul 1909.

Nicu Alifantis - Decembre

Sa nu credeti ca l-am uitat tocmai pe Nicu Alifantis. Unul dintre primele succese ale folkistului, "Decembre", s-a inspirat dintr-o poezie compusa de poetul simbolist George Bacovia.

Mirabela Dauer - Veniti, privighetoare canta

Incheiem tot cu o piesa care are la baza versurile unui simbolist: Alexandru Macedonski. Melodia Mirabelei Dauer a imprumutat versurile poeziei "Noapte de mai", aparuta in volumul "Excelsior" (1895).



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea