Muzica

#biografie johnny raducanu #interviu johnny raducanu #moarte johnny raducanu #johnny raducanu

Cum a socat Johnny Raducanu lumea muzicii

Johnny Raducanu a ales jazzul sau jazzul l-a ales pe el? Cert este ca, atunci cand a scos primele acorduri muzicale, la numai cativa ani, solistul credea ca "Jazz" este numele unui solist, nu al unui gen muzical .



Johnny Raducanu este dovada ca unii oameni se nasc pentru un scop si nimic nu reuseste sa-i devieze de la drumul lor. Artistul a avut contact cu muzica inca din anii copilariei, avand norocul sa se nasca intr-o familie de muzicieni. Primele acorduri de pian le-a scos la numai opt ani, sub indrumarea fratelui sau, iar un an mai tarziu, stia pe dinafara toate partiturile gasite prin casa.

Tot in acea perioada a ascultat la gramofonul fratelui sau si s-a indragostit pe loc de piesele lui Duke Elington, "Caravan" si "Prelude to a kiss", fara sa stie ca, douazeci de ani mai tarziu, va avea ocazia sa dea mana cu acesta.

Odata cu inceperea razboiului, primele contracte muzicale nu intarzie sa apara, dupa ce tanarul interpret de jazz reuseste sa impresioneze toata asistenta din marile restaurante si cafenele burgheze in care canta. El este angajat ca pianist intr-un club de jazz si intr-un magazin de instrumente muzicale , unde interpreta tot ce-l inspira, de la Mozart la Beethoven.

La 19 ani, se inscrie la Conservatorul din Bucuresti, cea mai prestigioasa scoala de muzica din acea perioada, unde, pe langa pian, studiaza si basul, instrument cu traditie in familia sa. Este dat afara din Conservator trei ani mai tarziu, din cauza ca refuza sa faca studii militare in paralel. Decanul Conservatorului ii spune: "Canti cu Paganini la bas, dar, daca nu-ti dai si examenul militar, te dau afara." In replica, Johnny ii spune: "M-am inscris la Conservator ca sa fac muzica, nu armata. Daca acest examen este atat de indispensabil, atunci voi fi un muzician fara diploma."

Johnny Raducanu isi canta dragostea pentru muzica pana ce este cenzurat de guvernul comunist, iar, in anii '60, calatoreste in Statele Unite, unde gaseste mediul prielnic talentului sau iesit din comun. Ii cunoaste acolo pe idolii lui dintotdeauna, Louis Armstrong si Duke Ellington, si, in 1966, scoate primul album romanesc de muzica jazz, intitulat "Jazz in trio", caruia ii urmeaza inca 12, in viitor.

In urmatoarea perioada, pianistul ia parte la prestigioase festivaluri muzicale in Europa si Statele Unite, in 1987 devine membru onorific al Academiei Louis Armstrong, iar numele lui devine o referinta in lumea muzicala, unde face o cariera de peste 50 de ani.

Citeste informatii complete despre viata si moartea lui Johnny Raducanu:


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea