Un studiu recent a descoperit ca numarul deceselor cauzate de "super-bacteriile" rezistente la medicamente ar urma sa creasca cu circa 70% pana in 2050. Estimarea deceselor cauzate de infectiile rezistente la tratamentul medicamentos ajunge, in mod cumulativ, la peste 39 de milioane din 2025 pana in 2050.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a numit acest fenomen drept "una dintre principalele amenintari la adresa sanatatii publice si a dezvoltarii, la nivel mondial".
"In ceea ce priveste prevalenta rezistentei anti-microbiene (RAM) si efectele acesteia, ne asteptam ca situatia sa se inrautateasca. Este necesara o atentie adecvata privind noile antibiotice si gestionarea lor", a declarat autorul principal al studiului, dr. Chris Murray, director al Institutului pentru Masurarea si Evaluarea Sanatatii de la Universitatea din Washington.
Cei mai afectati oameni vor fi adultii in varsta
Cercetatorii au analizat decesele si bolile asociate cu rezistenta antimicrobiana pentru 22 de agenti patogeni, 84 de combinatii agent patogen - medicament si 11 infectii. Intreaga cercetare a luat in calcul 204 tari si teritorii, din 1990 pana in 2021. Aproximativ 520 de milioane de dosare individuale fost incluse in datele analizate.
Specialistii au constatat ca intre anii 1990 si 2021 decesele cauzate de RAM au scazut cu mai mult de 50% in randul copiilor mai mici de 5 ani, dar au crescut cu peste 80% in randul adultilor de 70 de ani si peste acest prag de varsta. Studiul a concluzionat ca aceste tendinte vor continua.
"Am avut aceste doua tendinte opuse in curs de desfasurare: o scadere a deceselor RAM sub varsta de 15 ani, in principal datorita vaccinarii, programelor de alimentare cu apa si canalizare, dar si datorita succesului unor programe de tratament, si, in paralel, aceasta crestere constanta a numarului de decese peste 50 de ani", a mai spus dr. Murray.
Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) tratat cu antibiotic = combinatie letala
Specialistii spun ca aceasta combinatie, agent patogen - medicament cu cea mai mare dinamica in provocarea de afectiuni la toate grupurile de varsta, s-a dovedit cea dintre Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) si meticilina, fata de care bacteria a dezvoltat rezistenta. Pentru aceasta combinatie, numarul de decese atribuibile a crescut de la 57200 in 1990 la 130000 in 2021.
Astfel, cercetatorii au produs estimari ale deceselor si bolilor atribuibile RAM pana in anul 2050, in trei scenarii: 1) daca se mentine situatia actuala, 2) daca sunt dezvoltate noi antibiotice puternice pentru a viza agentii patogeni rezistenti si 3) daca lumea va dispune de o calitate imbunatatita a asistentei medicale pentru infectii si de un acces mai bun la antibiotice. Studiul arata ca in anul 2050, numarul de decese la nivel mondial ce pot fi puse in mod direct pe seama rezistentei antimicrobiene ar putea ajunge la 1,9 milioane, iar decesele asociate cu rezistenta antimicrobiana ar putea ajunge la 8,2 milioane. Datele spun ca regiunile cele mai afectate de RAM sunt Asia de Sud, America Latina si Caraibe si Africa Sub-Sahariana.
Intr-un scenariu in care lumea dispune de medicamente noi, mai puternice, ar putea fi evitate aproximativ 11 milioane de decese cumulate in intervalul mentionat. De asemenea, daca lumea ar beneficia de o ingrijire medicala mai buna, 92 de milioane de decese cumulate ar putea fi evitate intre anii 2025 si 2050.