Muzica

#romania #bucuresti #rap #pop #hip hop

Cantece despre Bucuresti

"Fetite dulci ca-n Bucuresti/ In toata lumea nu gasesti/ Priveste drept in ochii lor/ Si-ai sa citesti povesti de-amor" spune cantecul lui Gica Petrescu . Iubit de unii si urat de altii, Bucurestiul este insa orasul catre care se indreapta visele tuturor. Bucurestiul a fost cantat si in numeroase cantece. Fie ca au prezentat partea frumoasa a orasului, fie partea intuncata a acestuia, muzicantii patriei au dorit sa isi imortalizeze sentimentele fata de minunata urbe.

Anca Agemolu - Bucuresti     

In 1968, atunci cand a aparut acest cantec, Bucurestiul era un oras ingrijit, curat, nepoluat. Verile erau calduroase, insa nu toride ca acum, iar oamenii din provincie veneau sa isi petreaca vacantele in Micul Paris. Vara, Bucurestiul era un paradis al teraselor si gradinilor de vara, al parcurilor pline de verdeata si racoare. Bucurestiul avea un aer cosmopolit si era la curent cu toate evenimentele internationale.

In holurile marilor hoteluri se gaseau reviste si ziare straine precum Le Monde, Le Figaro, La Stampa, Corriere della Sera sau Frankfurter Allgemeine Zeitung. Aerul relaxat se simtea si in muzica usoara . Orasul i-a inspirat pe multi cantareti ai acelei vremi, care i-au dedicat zeci de acorduri. Nici Anca Agemolu nu s-a dat inapoi de la a aduce un omagiu capitalei tarii, "oras al viselor". Cantareata se pare insa ca a avut puteri paranormale, caci altfel nu se explica de ce a parasit "iubitul Bucuresti", pentru un orasel din Germania.

CTC feat. K-gula - Bucuresti  

Dar iata ca vremurile s-au schimbat si ne aflam in frumosii ani 2000. Muzica s-a schimbat, Bucurestiul si el. In 2005, trupa de hip-hop CTC lanseaza albumul Dificultati tehnice. "Indragostiti" pana peste cap de capitala tarii, baietii nu s-au lasat pana nu au alcatuit la repezeala o oda orasului gri. Ca toate trupele hip-hop de la noi, si CTC prezinta varianta neagra a vietii. Bucurestiul este un oras "plin de teroare", gri si care nu iti da nicio sansa.

bun venit in capitala
locul unde faci venit fara scoala
unde fiecare nu ascunde ce vrea sa para
un oras cu prea multe fete


 

La Familia - Bucuresti        

Bucuresti, orasul la care multi baieti viseaza/ Pe unii ii streseaza, deranjeaza dar ce mai conteaza/ Vino cu mine daca vrei sa-l vizitezi/Nu-ti face iluzii nu e deloc ceea ce crezi/ E impartit in cartiere de o gramada de smecherasi/ Fiecare zona isi are baietasul de oras.

Acestea sunt versurile cu care cei de la La Familia isi incep pledoaria impotriva orasului Bucuresti. In viziunea lor, Bucurestiul este ultimul loc din lume si daca din nefericire ai ajuns aici, nu vei avea scapare. Indemnul lor este sa pleci cat mai repede in orice colt de lume. Din Micul Paris , Bucurestiul a devenit "al bagabontilor paradis". La Familia vorbeste despre problemele de cartier, saracia, drogurile si bautura. Toate aceste lucruri fac parte din viata de zi cu zi a Bucurestiului perferic.

Stii bine e bucuresti
Stii bine o so patesti
E paradisul bagabontilor
Patria golanilor


 

Albatros - Bucuresti, Bucuresti    

La inceputul anilor '90, muzica "buna" se vindea  pe tarabele din piata, alaturi de zarzavaturi si muraturi. Formatia Albastros a cutremurat pietele bucurestene cu ritmurile orientale, asemanatoare manelelor. Termenul de manea insa nu circula in acea epoca de avant muzical. Succesul pieselor cantate de Albatros a fost insa imens.

Ce il emotioneza mai tare pe roman, decat cantecele despre tara, catanie, dusmani si dragoste? Si cine sa stie mai bine preferintele romanilor, decat solista trupei, Iolanda Cristea, crescuta si educata in scara blocului. Incurajata de vecinele de cartier, Iolanda a dat uitarii fotbalul din spatele blocului si munca de sudor si s-a alaturat baietilor de la Albatros, lansand hit dupa hit. 

Bucuresti, Bucuresti
Oras plin de smecheri esti
Bucuresti, Bucuresti
Toti smenarii tu ii cresti
Am fost in strainatate
Am muncit un an jumate
Copilasii sa mi-i cresc
De rele sa-i ocrotesc


 

Constantin Draghici - Hai sa-ti arat Bucurestiul noaptea     

Cam asa ne indeamna acordurile de jazz ale unei vechi melodii romanesti pe care cucoanele fandosite ale capitalei dansau la ceaiul de la ora 5. In anii '60 Bucurestiul respira un aer proaspat la orice ora a zilei, insa noaptea isi arata cu adevarat frumusetea. Ateneul Roman, Calea Victoriei, parcurile inverzite sau lacurile unde indragostiti se plimbau cu barca, erau atractiile unui Bucuresti relaxat si cosmopolit. Intre timp, capitala a suferit schimbari majore si acum este chiar indicat sa te plimbi noaptea. Poate asa nu vei mai observa mizeria, praful si cladirile in ruina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea