Muzica

#iris #curiozitati iris # lucruri inedite iris

9 lucruri pe care nu le stiai despre Iris

Iris, una dintre cele mai longevive trupe ale rockului romanesc, implineste in acest an 35 de ani de activitate.

In asteptarea concertului eveniment din Piata Constitutiei, ti-am pregatit o lista cu lucruri mai putin cunoscute despre Cristi Minculescu si colegii sai.

1. Fanii Iris sunt cei are au decis ce piese din repertoriul formatiei vor fi reorchestratre si incluse pe albumul "Iris 35". In urma voturilor exprimate pe site-ul Iris, au fost alese urmatoarele melodii: "Noaptea", "Floare de iris", "Strada ta", "Somn bizar", "Trenul fara nas", "Baby", "Pe ape".

2. Piesa "Cei ce vor fi", inclusa pentru prima oara pe albumul de debut al formatiei ("Iris I" - 1984), are versurile semnate de poetul Mircea Dinescu.

3. Cristi Minculescu a debutat in lumea muzicii in 1979, alaturi de trupa Harap Alb. De asemenea, a infiintat in 1982 impreuna cu chitaristul Adrian Ilie formatia Voltaj.

4. In perioada 1982 - 1983 postul de solist vocal in trupa Iris a fost ocupat de...o femeie. Numele ei este Sanda 'Zizi' Lacatusu.

5. In perioada anilor '80, se purtau transferurile de membri intre trupele Iris si Holograf. Astfel, Dan Bittman a fost pret de cateva luni solist in Iris, pentru ca ulterior sa se transfere in Holograf. De asemenea, au activat in ambele trupe atat chitaristul Nutu Olteanu (membru fondator Iris), cat si Marti Popescu.

6. Iris este singura trupa autohtona care a avut privilegiul sa deschida primul si deocamdata singurul concert AC/DC la Bucuresti (16 mai 2010, Piata Constitutiei).

7. Prima piesa Iris care a aparut vreodata pe material discografic este "Corabia cu panze". Piesa dateaza din 1978 si a fost inclusa pe compilatia "Formatii de muzica pop 3". In acea perioada, solist in trupa Iris era Nelu Jecan.

8. Albumul "Athenaeum" (2000), care contine concertul cu acelasi nume sustinut la Sala Palatului, a fost lansat atat in format CD, cat si in format DVD. Este primul material discografic lansat in Romania pe suport DVD.

9. Concertele aniversare Iris au insemnat adrenalina pentru membrii formatiei. In 1997, la cel de 20 de ani, basistul Doru Borobeica s-a impiedicat de un cablu si a cazut pe scena. Cinci ani mai tarziu, la aniversarea de 25 de ani, a fost randul lui Minculescu sa aiba parte de un incident asemanator.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea