Muzica

#eurovision 2012 #concurs eurovision # eurovison mandinga

8 lucruri pe care nu le stiai despre concursul Eurovision

De mai bine de cinci decenii concursul Eurovision a reusit sa atraga atentia opiniei publice prin miza sa: desemnarea celei mai bune piesa de pe continentul european.

Au fost si exceptii in care melodiile lansate la Eurovision au devenit hituri in intreaga lume.

Si cum Eurovisionul este un subiect cat se poate de fierbinte (sa nu uitam ca pe 22 mai, Mandinga isi incearca norocul in prima semifinala de la Baku, Azerbaijan), ne-am gandit sa-ti prezentam cateva lucruri mai putin cunoscute despre acest concurs muzical de anvergura.

1. Prima editia Eurovision a avut loc la Lugano, in 1956. Concursul a fost castigat de piesa "Refrain", interpretata de Lys Assia.

2. Singurul artist care a reusit performanta de castiga de doua ori Eurovisionul a fost irlandezul Johnny Logan. In 1980, Logan s-a impus cu "What's Another Year?". A revenit in forta in 1987, reusind sa castige finala cu ""Hold Me Now", melodie care a ajuns in acelasi an in primele cinci pozitii ale clasamentelor din Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Olanda si Austria.

3. Marea surpriza a anului 1998 a fost Dana International, primul transsexual care participat la Eurovision. De altfel, Dana International a castigat si finala desfasurata la Birmingham.

4. Cea mai mare ciudatenie a Eurovisionului s-a numit Lordi, o trupa care a reprezentat Finlanda. Rockerii echipati in costume grotesti au reusit sa castige simpatia publicului, care i-a desemnat castigatori ai editiei din 2006.

5. Tara cu cele mai mari trofee Eurovision la activ este Irlanda. Irlanda a triumfat de sapte ori: 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996.

6. Desi este tara cu cele mai multe participari la Eurovision, Portugalia nu reusit niciodata sa castige acest concurs.

7. Celine Dion a castigat finala Eurovision din 1988. Cantareata canadiana a reprezentat Elvetia cu piesa "Ne partez pas sans moi".

8. Romania nu participat niciodata la Eurovision inainte de Revolutia din 1989. In 1994, Dan Bittman "a spart gheata" si a participat la Dublin cu "Dincolo de nori", piesa care ulterior a fost inclusa si in setlisturile concertelor Holograf.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea