Medicul raspunde

#papanicolau #cancer col #hpv # test hpv

Medicul raspunde: Tot ce trebuie sa stii despre HPV si cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin, cu o incidenta anuala la nivel mondial de peste 500 000 de cazuri si o mortalitate de aproximativ 50%, reprezinta a doua cauza de deces la femei dupa cancerul mamar. In România sunt descoperite anual aproximativ 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, de 16 ori mai multe decat media europeană, Romania situandu-se de asemenea pe primul loc si in ceea ce priveste rata mortalitatii din aceasta cauza.

Cel mai important factor de risc in dezvoltarea cancerului de col uterin este infectia genitala cu virusul papilomatozei umane (HPV-Human Papilloma Virus). Mai mult de 70% dintre tumorile maligne sunt provocate de genotipurile virale 16, 18 si aproximativ 12% de genotipurile 31, 33, 45 si 51.

Virusul papilomatozei umane infecteaza atat celulele epiteliale tegumentare, cat si celulele mucoaselor (bucala, faringiana, laringiana, esofagiana, uretrala, vaginala, anala). Un tract genital cu leziuni poate fi afectat ulterior de infertilitate datorata modificarilor locale (col uterin), improprii dezvoltarii unei sarcini normale.

Se cunosc peste 150 genotipuri (tulpini) de HPV dintre care:

  • cu risc oncogen scazut: 6, 11 - implicate in aparitia papiloamelor (negi), cervicitelor (inflamatii ale colului uterin)

  • cu risc oncogen inalt: 16, 18, 30, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 - implicate in aparitia leziunilor si a cancerului de col uterin

Cine este mai expus?

Riscul de infectie HPV este de aproximativ 80% in randul femeilor active sexual, iar 50% dintre acestea prezinta tipuri HPV ce pot duce la aparitia cancerului de col uterin. Barbatii pot transmite infectia prin contact sexual (indiferent de forma raportului sexual), ei pot prezenta papiloame, leziuni superficiale sau profunde si pot dezvolta cancer penian.

Ce tipuri de cancer sunt cauzate de HPV?

HPV poate determina aparitia cancerului la nivelul limbii, cavitatii bucale sau la nivelul gatului (faringe, laringe si esofag) in egala masura, atat la femei cat si la barbati.

Avand in vedere implicatiile infectiei cu HPV, este necesara detectarea cu acuratete a acestui virus prin tehnici avansate de biologie moleculara. Informatia necesara sintezei la nivelul celulelor infectate a componentelor din care este constituit virusul papilomatozei umane este stocata la nivelul ADN (AcidDezoxiRibonucleic) viral HPV. 

Prin urmare, atat multiplicarea virala cat si genotipul HPV sunt corelate sensibil si specific cu determinarea ADN HPV, ADN extras din probele prelevate de la pacienti sunt amplificate prin tehnica de biologie moleculara PCR multiplex (Polymerase Chain Reaction – Reactia de Polimerizare in Lant). Produsii de reactie obtinuti in urma amplificarii sunt analizati prin electroforeza capilara utilizand un kit de detectie de rezolutie inalta (High Resolution Detection Kit) ce permite determinarea genotipului HPV cu o acuratete de 99,99% si o limita de detectie de 50 copii virale/reactie.

Ce simptome prezinta infectia cu HPV?

Infectia cu HPV este de multe ori asimptomatica, adica nu prezinta niciun fel de simptome. HPV poate fi incubat şi pe o perioada de 10 ani, timp in care isi pastreaza capacitatea de transmitere de la o persoana infectata la alta.

Cat de des trebuie sa facem testul?

Testul ADN-HPV trebuie repetat la fiecare 1,5 - 2 ani in cazul unui rezultat negativ. De asemenea, este necesara urmarirea evolutiei infectiei cu genotipuri HPV cu risc oncogen inalt la fiecare 6 - 12 luni.

Cristina Dragomir
Biolog principal
Doctor in Medicina, Specialitatea Genetica

Genetic Lab

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare