Medicul raspunde

#sarcina #herpes #varicela # bili sarcina

Medicul raspunde: De ce sunt periculoase varicela si herpesul in timpul sarcinii

Virusul Varicelo-Zosterian (VZV) este un ADN – virus din familia Herpesviridae, herpes virus tip 3, care determina varicela ca infectie primara, de obicei la varsta copilariei, iar la adult provoaca o erupție localizata ca infectie recurenta, cunoscută sub numele de herpes zoster sau zona zoster.

Varicela este o boală clasică a copilăriei. Este o boală infecțioasă eruptivă acută, contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie prin picăturile de tuse, salivă, strănut răspândite prin curenții de aer (de aici denumirea populară de „vărsat de vânt”), sau foarte rar, prin obiecte proaspăt murdărite cu secreții ale mucoaselor sau leziuni tegumentare. Varicela se manifestă prin: pete mici, rotunde, răspândite neuniform pe tot corpul și care, la scurt timp, se transformă în vezicule mici (ca „picăturile de rouă”). Veziculele se ulcerează și se usucă după 10 – 20 zile, lăsând pe piele niște cicatrice cu un alb sidefiu. Cea mai contagioasă perioadă începe cu 2 – 3 zile înainte de apariția erupției veziculare și continuă în timpul formării veziculelor (care durează în general 4 – 5 zile) până în momentul când toate veziculele au format cruste.

Virusul Varicelo-Zosterian cauzează complicații severe la femeile gravide, la nou-nascuți, la copiii cu vârsta peste 15 ani și la persoanele care au sistemul imunitar afectat. Atât femeia însărcinată cât și fătul, au un risc crescut de a face varicelă dacă gravida nu a făcut boala până atunci sau dacă nu a fost vaccinată împotriva varicelei.

La gravide, infecția dobândită în prima jumătate de sarcină se poate transmite transplacentar la făt și determină în 1 – 2 % din cazuri sindromul varicelei fetale sau varicela congenitală. Varicela congenitală produce malformații de tipul hipoplaziei extremităților (membrele se dezvoltă anormal, rămânând mici și deformate), tulburări ale sistemului nervos, anomalii la nivelul ochilor și cicatrizări cutanate anormale.

Dacă gravida contactează boala în cea de-a doua jumătate a sarcinii (cu excepția ultimelor 5 zile), infecția mamei nu are consecințe asupra fătului, datorită transmiterii transplacentare de anticorpi protectori. Totuși, infecția apărută cu câteva zile înainte de naștere produce varicela perinatală, care are o rată de mortalitate de până la 30 %. Nou-născutul, lipsit de anticorpii protectori de la mamă și cu un sistem imunitar insuficient dezvoltat, contactează varicela care îi afectează organele viscerale, în special, plămânii.

Pentru diagnosticul infecției cu Virusul Varicelo-Zosterian în timpul sarcinii, există numeroase investigații paraclinice. În primul rând, se vor face teste de sânge pentru determinarea anticorpilor produși în urma infecției. Sistemul imunitar răspunde prin producerea a două tipuri de anticorpi anti-VZV: IgM şi IgG. Anticorpii specifici IgM anti-VZV sunt primii produşi de organism, apar în cursul primei săptămâni şi persistă aproximativ 3 luni, fiind apoi substituiţi de anticorpii IgG anti-VZV.

Dacă persoana a fost expusă la VZV, va avea o cantitate măsurabilă de anticorpi IgG anti-VZV, pentru tot restul vieţii. Organismul poate produce anticorpi IgM anti-VZV suplimentari atunci când virusul latent al varicelei zoster se reactivează. Dacă anticorpii anti-VZV: IgM şi IgG sunt prezenți, se vor face ecografii pentru a observa eventualele anomalii de dezvoltare intrauterină. În cazul în care medicul va observa anomalii de dezvoltare, se va recomanda amniocenteza și sfatul genetic.

Diagnosticarea infecției cu Virusul Varicelo-Zosterian se poate face atât serologic prin detectarea anticorpilor specifici, cât și prin teste de biologie moleculară pentru detectarea virusului. Aceste teste calitative constau în detectarea ADN-ului virusului varicelei zoster prin tehnica Real Time PCR din lichidul amniotic: reacția de polimerizare în lanț cu detecția în timp real a produsului PCR acumulat, prin măsurarea fluorescenței emise.

Metoda serologică nu permite un diagnostic foarte precoce, iar sensibilitatea acestor metode nu depășește sensibilitatea metodelor moleculare. De asemenea, metodele serologice dau informații despre infecția activă maternă, dar nu dau nicio informație despre infectarea virală a produsului de concepție, deoarece infecția maternă nu implică obligatoriu infecția fetală. Testele moleculare au o sensibilitate foarte mare, dar o specificitate redusă pentru diagnosticul infecției fetale cu VZV (varicela fetală). Cu toate acestea nu a fost descris nici un caz de afectare fetală în asociere cu un VZV – ADN nedetectabil în lichidul amniotic. Riscul de varicelă congenitală este mare dacă prezența VZV – ADN în lichidul amniotic este însoțită de modificări ecografice sugestive.

Pentru liniștea dumneavoastră și pentru o sarcină fără complicații pentru făt, este bine să vă informați cu privire la riscurile infecției cu Virusul Varicelo-Zosterian, precum și la alte probleme de sănătate ce pot apărea în timpul sarcinii dacă plănuiți să aveți un copil în viitorul apropiat și, mai ales, dacă sunteți deja o viitoare mămică. O discuție serioasă cu medicul dumneavoastră, dar și cu specialiștii laboratorului vă pot oferii informații mai detaliate asupra tuturor bolilor și riscurilor existente în sarcină.

Biolog Dr. Bianca Basangiu
Genetic Lab
București

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare