Medicul raspunde

#gastroenterita # boli vara # simptome gastroenterita # tratament gastroenterita

Gastroenterita, "vedeta" verii. Cauze, simptome si tratament

Vara bate la usa, iar pericolul bolilor diareice ne pandește la tot pasul. O inghetata de la coltul strazii, un fruct pe care uitam sa-l spalam sau un virus care se transmite usor in sezonul cald reprezinta cauze frecvente ale gastroenteritei estivale. Aflati de la medicul Mariana Soames cum ne putem pune rapid pe picioare dupa un astfel de episod diareic.

Diareea de vacanță

O formă frecventă de gastroenterită este diareea călătorului sau diareea de vacanță. Această infecție digestivă apare de obicei din cauza consumului de apă sau alimente contaminate cu germeni specifici destinației de vacanță. „Între 30% și 50% dintre turiști suferă un sindrom diareic acut ca urmare a unei infecții enterice”, semnalează dr. Mariana Soameș, director medical GTS Solution. Medicul ne atrage atenția că bacteriile proliferează rapid acolo unde igiena este precară, cum se întâmplă frecvent în unele stațiuni turistice.

Cauze și simptome

Gastroenterita poate fi cauzată de virusuri, bacterii sau paraziți. Diareea călătorului este produsă de germeni enterici precum Escherichia coli, Salmonella, Shigella ș.a., care sunt contactați de turiști prin consumul de apă sau alimente contaminate (crude sau insuficient preparate termic). La copii, boala diareică acută poate fi provocată de infecția cu rotavirus. În general, boala debutează brusc, la 12-72 de ore după infectare, cu următoarele manifestări:

  1. diaree apoasă;
  2. lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături;
  3. crampe abdominale, borborisme;
  4. stare generală alterată din cauza deshidratării;
  5. oboseală;
  6. febră.

Gastroenterita este neplăcută, dar autolimitată. „Ea necesită însă un tratament rapid și eficient pentru a se evita deshidratarea. Iar în cazul în care suntem în vacanță, cu atât mai mult avem nevoie de o soluție care țintește cauza diareei și nu are efecte secundare”, explică dr. Mariana Soameș. Deshidratarea trebuie evitată mai ales la copii de vârstă mică, vârstnici și persoane cu anumite boli cronice, în cazul cărora pierderile hidroelectrolitice pot avea o semnificație gravă.

Tratamentul gastroenteritei

Acesta cuprinde:

  1. asigurarea unui aport hidric crescut prin consumul de ceaiuri (mentă, afine), supă limpede (fără carne), soluții de rehidratare orală (mai ales la copii);
  2. repaus alimentar de scurtă durată urmat de consumul unor alimente ușoare (orez, morcovi fierți, paste, banane, mere coapte);
  3. administrarea de medicamente antidiareice.

 

 

„Ideal este ca în trusa medicală de vacanță să avem un antidiareic ce poate fi utilizat de întreaga familie – adulți și copii, care acționează rapid și eficient, iar în același timp restabilește funcția normală a intestinului. Gelatina tanat este un astfel de antidiareic, care are proprietatea de a forma o peliculă protectoare la nivelul peretelui intestinal. Astfel se limitează contactul agenților patogeni cu mucoasa intestinală, contribuind la eliminarea lor prin scaun. Are rolul de a restabili funcția fiziologică a peretelui intestinal și de a proteja mucoasa intestinală inflamată”, ne asigură dr. Mariana Soameș, director medical GTS Solution.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare