Medicul raspunde

#complicatii boli vasculare #boli vasculare #Dr Cristina Neagu #medicul raspunde

Dr Cristina Neagu, medic chirurg boli vasculare: Tot ce trebuie sa stiti despre bolile vasculare si complicatiile lor

Ne confruntam in ultimele doua decenii cu o crestere a incidentei bolilor vasculare si a complicatiilor produse de acestea, indiferent daca este vorba de afectare venoasa sau arteriala, explica dr Cristina Neagu, medic chirurg boli vasculare, in cadrul Spitalului Clinic "Dr. I. Cantacuzino" Bucuresti.

Confuzia intre cele doua componente ale sistemului circulator este des intalnita, desi simptomatologia difera semnificativ in foarte multe privinte.

Cand vorbim despre patologia arteriala, ne referim la prima componenta a sistemului circulator, cea care aduce oxigenul, substantele necesare si nutrientii in cantitati optime catre organele centrale (inima, creier, rinichi, ficat, etc) si la periferie (membre inferioare sau superioare). Arterele le gasim sub forma de “arbore”, incepand cu cel mai mare vas – aorta si terminand cu cele mai mici ramuri – capilarele.

Intoarcerea sangelui cu toxine si produsi de metabolism se face prin component venoasa a sistemului circulator, pe sistemul “tur si retur”. La nivelul capilarelor se face legatura si au loc schimburile intre cele doua componente, arterial si venos.

Ambele au o importanta deosebita, iar functionarea in parametri optimi asigura mobilitatea si confortul membrelor inferioare si superioare.

Cea mai comuna afectiune arteriala este cunoscuta popular ca si “arterita” sau boala ocluziva arteriala. Ea este responsabila de invalidarea progresiva a pacientului, prin scaderea distantei de mers, aparitia durerilor de repaus si a ulcerelor si, in final, pierderea membrului inferior.

Cauza ei este ateromatoza sau depunerea cristalelor de colesterol cu formarea placilor de aterom la nivelul lumenului arterial si ingustarea pana la ocluzia completa a vasului.

Cu cat gradul de ingustare este mai mare sau ocluzia pe o distanta mai lunga, cu atat simptomele sunt mai severe, cu sanse din ce in ce mai mari de amputatie. Daca pacientul este diabetic, atunci boala arterial periferica se instaleaza mult mai rapid, iar evolutia catre amputarea membrului devine o certitudine in lipsa ajutorului medical specializat.

Primul lucru dupa diagnosticarea diabetului este o examinare de specialitate facuta de un chirurg vascular.

El va evalua starea sistemului circulator si va stabili atitudinea terapeutica corespunzatoare.

Daca aveti intrebari ii puteti scrie dr Cristina Neagu la adresa drcristinaneagu@gmail.com.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului