Medicul raspunde

#boala venoasa #ulcere venoase #tratament varice #varice

Dr Cristina Neagu, medic chirurg boli vasculare: Cum apar varicele si cum pot fi tratate?

Dupa punerea la punct a unor notiuni de anatomie a sistemului circulator in articolul precedent, voi continua cu descrierea patologiei venoase (a componentei de intoarcere a sangelui).

Cea mai frecventa boala venoasa intalnita in zilele noastre este boala varicoasa sau mai simplu varicele membrelor inferioare.

Trebuie stiut ca varicele pot fi de doua feluri si anume: primare si secundare. In ambele cazuri motivul aparitiei este refluxul sanguin, pe intelesul tuturor sangele nu mai urca catre inima ,iar o parte din el se intoarce si stagneaza la nivelul gambelor unde forteaza in peretii venosi, dilatandu-i.

Varicele secundare apar in urma unui episod de tromboza venoasa profunda si ne vom referi la acest subiect intr-un articol viitor.

Varicele primare apar ca urmare a statului prelungit in picioare, a sedentarismului, per total a stilului de viata si a unei incarcaturi familiale ( mostenirea genetica). Venele varicoase sunt tributul pe care omul il plateste mersului biped. Evolutia bolii poate fi pe parcursul a multi ani, cel mai des peste 10 ani, cu cresterea progresiva a dilatatiilor pana la aparitia ulcerului venos.

Primele semne de boala sunt venele „spider", apoi venele reticulare. Varicele propriu-zise reprezinta stadiul 3 din cele 6 ale bolii. Neglijarea lor va conduce la modificari ale culorii pielii care va deveni maro-pamantiu, la aparitia edemelor si a durerilor de multe ori pana la impotenta functionala.

Ultimele stadii de boala includ aparitia ulcerului cu sau fara vindecarea acestuia.

Daca venele reticulare sau spider aduc un neajuns de ordin estetic, varicele constituite si ulcerul varicos impun o atitudine terapeutica ferma care sa sanctioneze cauza acestora , adica refluxul.

Diagnosticul si indicatia terapeutica se pun doar in urma unei ecografii Doppler a sistemului venos.

Exista numeroase tehnici, minim invazive sau de cabinet dezvoltate prentru o rezolvare estetica a varicelor. Insa, in situatia unei boli avansate sau a recidivelor ( reaparitia varicelor dupa o procedura minim invaziva sau chirurgicala) singura optiune cu rezultate optime este cura chirurgicala. Aceasta interventie poate avea un rezultat estetic foarte bun.

Recuperarea dupa o atfel de intervenție trebuie sa fie foarte scurta, scopul intervenției fiind acela al reintegrarii cat mai rapide in societate si in campul muncii, cu remiterea totala a simptomelor.

Timpul scurs pana la vindecarea ulcerelor venoase dupa cura chirurgicala este direct proportional cu timpul scurs de la debutul lor.

Boala varicoasa este o entitate care poate aduce afectarea substantiala a vietii individului desi ,de cele mai multe ori, rezolvarea ei este relativ simpla, atata timp cat diagnosticul si indicatia sunt puse la timp.

 

Daca aveti intrebari ii puteti scrie dr Cristina Neagu la adresa drcristinaneagu@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare