Medicul raspunde

# explicatii psiholog #dependente #fumat #psiholog #tigara

Ce “forte” ne obliga sa nu lasam tigara din mana? Explicatiile psihologului

De cele mai multe ori, fumatorii vor gasi diferite scuze pentru a motiva aceasta „placere nevinovata”: socializare, plictiseala, relaxare, imi place gustul, imi place gestul, merge dimineata la cafea, imi activeaza digestia, etc. Lucrurile care stau in spatele acestui obicei insa sunt ceva mai profunde si ating chiar centrul fiintei noastre – acele nevoi despre care poate nu stim sau pe care ni le refuzam singuri.

 

In opinia psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), fumatul implica doua elemente esentiale – focul si aerul, iar ambele sunt reprezentarea masculinului in viata noastra.

“Atunci cand suntem stresati sau speriati, respiratia tinde sa fie prima care se blocheaza. Prin acest lucru, tensiunea din organism creste, creierul primeste mai putin oxigen si mai degraba inghetam decat sa gasim solutii. Din punct de vedere simbolistic, fumatul tine de capacitatea noastra de a inspira si expira, atunci cand nu reusim sa o facem in mod firesc. In acest caz, fumatul joaca rolul „mastii cu oxigen”. Desi efectele sunt garantat mai putin benefice decat cele ale unei masti cu oxigen, in plan psiho-emotional poate face minuni. Similar cu modul in care fumatorii inspira si expira fumul, putem gasi si in yoga, meditatie sau alte abordari care se bazeaza pe tehnici de respiratie pentru gestionarea anxietatii si detensionare tipare similare care au scopul de reglare si dirijare a respiratiei”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Fumam cand ne simtim fara putere sau amenintati

Un alt moment in care putem simti nevoia sa fumam este atunci cand ne simtim fara putere, vlaguiti sau amenintati. Fumand, accentuam aspectele masculine din noi si ne putem pregati mental pentru un potential atac, in sensul de a ne apara sau de a actiona, deopotriva.

“Fumatul este un gest masculin prin esenta, care accentueaza puterea, virilitatea, forta unui barbat gata de actiune. Lucrul acesta nu tine de sexul nostru, pentru ca fiecare dintre noi traim atat aspectul masculin cat si pe cel feminin. Cu totii avem „apucaturi” din ambele directii si asa este si firesc sa fie, pentru ca traim totusi intr-o lume duala care se bazeaza pe polaritati si echilibrul dintre ele. Astfel ca, daca ne simtim prea vulnerabili, pierduti sau fara putere, simplul gest de a ne aprinde o tigara ne poate da senzatia ca suntem in control si putere, declara specialistul.

Fumam pentru ca nu stim ce sa facem cu mainile

Un alt motiv pentru care oamenii fumeaza este pentru ca „nu stiu ce sa faca cu mainile”. De obicei, acest lucru vine pe un fond de nesiguranta si/sau neincredere care se manifesta printr-un disconfort de a ne manifesta liber in public. Avand tigara in mana, ne da „un scop” pentru a fi acolo si o ocupatie, care sa ne permite sa facem mai mult decat de a sta cu mainile in buzunar. Evitam astfel posibile gesturi incomode, posturi sau atitudini corporale care ar putea trada nivelul de anxietate resimtit in interior. In plus, daca optam pentru combinatia „tigarea si cafeaua”, practic ne tinem ambele maini ocupate, fiind complet absolviti de sansa de a face orice fel de gest si formam o bariera metaforica intre noi si ceilalti in spatele careia ne putem simti protejati, in siguranta”, considera psihologul Andra Tanasescu.

Lipsa iubirii ne facem sa fumam mai mult

Cel de-al patrulea motiv pentru care fumam este pentru ca, la un nivel foarte profund, simtim lipsa iubirii si a caldurii sufletesti in viata noastra. In acest caz, a ne umple plamanii cu fumul cald ne induce starea de relaxare pe care ne-ar oferi-o o imbratisare blanda, spre exemplu.

Majoritatea oamenilor descriu modul in care simt afectiunea si iubirea drept o senzatie de caldura la nivelul pieptului. Plamanii sunt in partea superioara a corpului deci, este de la sine inteles ca atunci cand ii umplem cu fumul cald, este ca si cand simtim cum ni se incalzeste „sufletul”. Si, in mod special, pentru ca focul si aerul am zis ca reprezinta aspectul masculin, cel mai probabil ne simtim privati de iubirea partenerului nostru sau a tatalui nostru – adica a simbolului masculin de care ne este dor, care nu mai este in viata noastra sau care este dar nu ne ofera asa cum avem nevoie”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului