Medicul raspunde

#cabinet dentist copii # dentist bucuresti #florin lazarescu #clinica trident #cabinet stomatologic

Cat mai "doare" vizita la dentist

Cei mai multi romani sufera de probleme ale danturii si au cel putin o carie. Procentul este covarsitor, peste 80%. Si nu doar copiii se tem de medicul stomatolog, ci si adultii. Despre cat de depasita este teama de dentist, despre cand este momentul sa mergem la medicul stomatolog si nu numai, explica pe larg medicul Florin Lazarescu, presedinte al Societatii Europene de Cosmetica Dentara si director asociat al Clinicii Trident din Capitala.

Exista o multime de tehnici, de la subtirimea acului cu care este facuta anestezia, asa ca as spune ca nu mai e o problema durerea.

Florin Lazarescu, Medic si director asociat Clinica Trident

Medicul Florin Lazarescu asigura ca temerile legate de durerea groaznica pe care o suferi odata ce ai trecut pragul cabinetului stomatologic sunt nefondate. Motivul este unul simplu si logic. Tehnica a avansat atat de mult, incat si cele mai complicate tratamente pot fi facute fara durere. "Exista o multime de tehnici, de la subtirimea acului cu care este facuta anestezia, substantele de contact care se aplica pentru anesteziere, tehnici speciale de inhalosedare sau alte tipuri de anestezie tocmai pentru a reduce discomfortul, chiar pentru a nu-si aminti ce s-a intamplat in timpul interventiei pentru pacientii cu fobii, asa ca as spune ca nu mai reprezinta o problema durerea", a precizat medicul Lazarescu (foto).

Cariile pot aparea de la orice varsta, inclusiv in cazul copiilor care nu au inca dentitie permanenta. De aceea, este esential sa-i invatam pe cei mici sa-si ingrijeasca dintii, dar mai ales sa nu se teama de dentist.  Astfel, in loc de a-l privi pe medic ca pe un "bau-bau", acesta ar trebui vazut ca un prieten. Iar o astfel de educatie timpurie va avea numeroase beneficii la maturitate. 

"Este bine ca parintii sa ii aduca pe cei mici la dentist cat mai devreme, odata ce au dentitia cat de cat completa, in jurul varstei de doi ani. Nu este nevoie de tratamente dentare la aceasta varsta neaparat, dar copiii se obisnuiesc cu medicul, cu spatiul, cu instrumentarul, pentru a explica tehnici de periaj. Vad ca mersul la dentist nu este bau-bau, evident si cu ajutorul parintilor, altfel nu avem nicio sansa. Avem diferite metode pentru a-i atrage si a-i face sa se simta confortabil. De exemplu, se periaza asa cum stiu ei. Cand se clatesc, substanta le va colora dintii in zona unde nu s-au periat corect si apoi le explicam cum trebuie efectuat periajul", a explicat medicul Florin Lazarescu.

Pentru a-i face sa se simta cat mai confortabil si in largul lor, medicul subliniaza importanta unui mediu prietenos. "Copiii au un spatiu al lor in clinica noastra. Au un cabinet conceput ca o nava spatiala, prin desenele de pe pereti, mobilier, si o sala de asteptare prietenoasa, cu un acvariu si loc de joaca. Am incercat sa facem totul ca ei sa se simta cat mai in largul lor. In plus, avem medici pedodonti, adica specializati in tratarea copiilor", a mai adaugat Florin Lazarescu.

Iar cand este necesara interventia medicilor, chiar si pentru cei mai mici sau mai putin cooperanti pacienti exista solutii: "Folosim tehnici de inhalosedare pentru copiii cu deficiente de exemplu, astfel incat sa fie tratati intr-un mediu sigur si fara a-i traumatiza".

Florin Lazarescu si asociatii sai au fondat in Romania un concept nou, acela de a avea medici experti in diferite subspecializari, astfel incat pacientul sa fie tratat la cele mai inalte standarde, indiferent de afectiune. Astfel, la prima programare, pacientul este indrumat catre un medic coordonator, care stabileste planul de tratament, apoi pacientul este tratat, in functie de etapele tratamentului de specialistii clinicii: ortodonti, specialisti in implantologie sau stomatologie estetica etc. "Nici noi ca si medici nu putem avea pregatire de top pentru toate subspecializarile, si sunt o multime, de aceea am luat decizia de a implementa acest concept astfel incat pacientul sa fie tratat la cele mai inalte standarde", a mai explicat medicul Lazarescu. In aceeasi idee, acesta spune ca in Clinica Trident a fost amenajat si un cabinet de radiologie dentara, unul cu un computer tomograf, dar si doua sali de operatie, astfel incat orice pacient sa poata fi tratat aici, indiferent de gravitatea problemei pe care o are. 

Fotografii: Clinica Trident

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare