Medicul raspunde

#albirea cu lampa de albit #solutii eficiente albire dentara #albire dentara #stomatologie

Bicarbonat de sodiu sau albire dentara in cabinetul stomatologului?

Tratamentul de albire dentara este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetica dentara, acest fapt fiind o reactie a importantei tot mai mari pe care societatea contemporana o acorda infatisarii exterioare.

Aceste tratamente cosmetice difera in privinta eficacitatii, costului, durabilitatii si a efectelor secundare, insa albirea dintilor se refera in general la aplicarea compusilor peroxidici pe dinte, cum ar fi peroxidul de hidrogen. Acesti agenti penetreaza smaltul si albesc dentina, treptat.

Medicul Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al Clinicii Dr. Melnic, descrie mai jos pasii, metodele si beneficiile albirii dentare.

Albirea dentara nu este recomandata persoanelor cu boli gingivale

Medicul stomatolog trebuie sa stabileasca daca pacientul este un bun candidat pentru aceasta procedura: albirea dintilor nu este recomandata femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, persoanelor cu boli gingivale sau eroziune dentara, copiilor pana in 15 ani si persoanelor cu dintii foarte sensibili sau alergice la peroxid. “Albirea nu are efect asupra implanturilor, coroanelor sau oricarui alt tip de dinte care nu este natural. Daca aveti o plomba de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra suprafetei dentare, nu si asupra materialului plombei.” spune Dr. Ion Melnic.

Câte tipuri de albire dentara exista?

In cabinetele stomatologice exista doua modalitati de albire a dintilor: in gutiere sau cu lampa de albit. Pentru albirea in gutiere se foloseste un gel de albit cu o concentratie mare, iar sedinta dureaza aproximativ o ora. Dezavantajul este ca, pentru rezultate evidente, sedinta trebuie repetata de 2-3 ori la o distanta de doua zile intre ele. Albirea dintilor cu lampa de albit consta intr-o sedinta de cel mult o ora, iar avantajul este ca la finalul sedintei dintii vor fi cu 5-10 nuante mai albi decât inainte, fara a fi necesara o a doua sedinta. Dintre cele doua tehnici, albirea cu lampa de albit este cea mai eficienta, având rezultate rapide, efectele de albire sunt vazute imediat si se mentin timp indelungat.

Avantajele si dezavantajele albirii dentare

“Unul dintre cele mai importante avantaje ale albirii dentare este acela ca, odata cu acest tratament, aspectul se va imbunatati, albirea dintilor fiind modul perfect de reimprospatare a imaginii. Un al doilea avantaj consta in faptul ca persoana care apeleaza la un tratament de albire a dintilor isi va recapata increderea in sine, se va simti confortabil atunci când va zâmbi, iar disconfortul este minim. Exista insa si câteva dezavantaje care difera de la persoana la persoana: reactii adverse (sensibilitate crescuta a dintilor care va disparea la sfarsitul tratamentului), inflamarea gingiei dupa procesul de albire (care va disparea la finalul tratamentului de albire).”, completeaza dr. Ion Melnic.

Care este intervalul recomandat intre doua albiri?

Pentru a pastra dintii albi, este recomandat ca tratamentul de albire a dintilor sa se realizeze doar la nevoie, dar nu mai des de o data la 6-8 luni. insa acest aspect difera de la pacient la pacient in functie de preferintele culinare si de obiceiuri cum ar fi fumatul sau consumul de cafea. Rezultatele obtinute in urma tratamentului de albire se mentin pe o perioada mai lunga de timp si procesul de albire se va repeta mai rar daca se evita fumatul, consumul de bauturi carbogazoase si de alimente care au un continut crescut de coloranti.

Zeama de lamaie, solutie naturala pentru albirea dintilor

Exista mai multe solutii naturale pentru albirea dintilor, cum ar bicarbonatul, uleiul de masline, coaja de portocala, zeama de lamâie. “Foarte multa lume apeleaza la bicarbonatul de sodiu pentru albirea dintilor, insa nu este recomandat, deoarece bicarbonatul poate afecta smaltul dintilor, iar sansele aparitiei cariilor cresc. De aceea, tratamentul de albire realizat de catre medicul stomatolog este cel mai indicat atunci când ne dorim dinti albi, fara riscul complicatiilor pe termen lung.”, dr. Ion Melnic.

Fumatul, obiceiul nesanatos care pateaza dintii

Fumatul este una dintre cauzele aparitiei cariilor si ingalbenirii dintilor. Sistemul imunitar al unui fumator este afectat, ceea ce inseamna ca organismul este mai putin protejat impotriva infectiilor si a depunerii bacteriilor pe placa dentara. Fumatul excesiv afecteaza smaltul dintilor, gingiile si calitatea dintilor, acestia fiind predispusi aparitiei cariilor si bolii parodontale.

O alternativa la albire, mai ales când aceasta este contraindicata o reprezinta fatetele dentare “Fatetele sunt jumatati de coroana dentara care inlocuiesc smaltul indepartat de pe fata anterioara a dintilor frontali. Avantajul lor este ca au o estetica foarte buna, un grad inalt de precizie, sunt foarte rezistente in timp datorita ceramicii, conferindu-le dintilor transluciditatea similara dintilor naturali. Fatetele sunt recomandate atunci când exista fisuri pe suprafata smaltului dintilor, in cazul dintilor cu forme inestetice sau patati ori atunci când exista spatii mari intre dinti.”, concluzioneaza dr. Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al Clinicii Dr. Melnic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare