Media

#uniunea europeana #artisti romani #parlament european #statut artisti

Artistii romani isi cer drepturile in Parlamentul European

In data de 19 iunie 2013 se va organiza la Bruxelles, in cadrul Parlamentului European, conferinta pentru Reglementarea statutului artistilor in Uniunea Europeana, in cadrul careia si artistii romani vor pleda pentru drepturile lor.

Conferinta va imbraca forma unei dezbateri si va reuni reprezentanti ai Comisiei Europene, europarlamentari, reprezentanti ai unor sindicate de artisti din Uniunea Europeana si juristi specializati in drepturi conexe ale artistilor.

Subiectele principale de discutie sunt:
 - Crearea unui sistem de pensii pentru artisti
 - Gestionarea colectiva a drepturilor conexe ale artistilor, la standarde europene.

Romania va fi reprezentata de o parte dintre cei mai celebri artisti ai sai, determinati ca prin participarea lor la aceasta conferinta sa aduca o contributie semnificativa la schimbarea legislatiei europene care se va aplica implicit si in Romania. Printre acestia se numara: Sofia Vicoveanca, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Smiley, Connect-R, Andreea Banica,  Toni Grecu, Gheorghe Turda, Dinu Iancu Salajanu, Laurentiu Duta si Tibi Scobiola.

Organizarea dezbaterii este rezultatul initiativei tanarului europarlamentar Petru Luhan. Acesta are meritul de a implica artistii romani intr-o dezbatere europeana de maxima importanta pentru ei, oferindu-le posibilitatea sa-si exprime opiniile si problemele si sa vina cu propuneri in vederea elaborarii legislatiei in domeniu la nivel european.

Artistii romani si-au stabilit deja obiectivele vizitei la Bruxelles!

Sofia Vicoveanca: “Sunt foarte nemultumita, ca si colegii mei cred, din cauza pensiei, pentru ca la noi nu exista un sistem bine stabilit. Ma deranjeaza faptul ca suntem desconsiderati si nu se iau masuri. Avem istorie, traditii superbe, oameni care muncesc, avem o tara bogata. Si noi facem parte din Uniunea Europeana, ne consideram toti frati, suntem artisti, avem aceleasi trairi. E nedrept pentru ca ne tinem de frati, dar nu suntem, noi suntem sora cea saraca si buna de munca!”

Gheorghe Turda stie si el ce subiecte va propune pentru dezbatere. Printre acestea se numara: “Alinierea pensiilor artistilor romani cu cele ale artistilor din Comunitatea Europeana; Remunerarea activitatilor artistice prin contracte ferme; Repunerea ansamblurilor artistice profesioniste in valoare. Pana nu demult, cateva mari  ansambluri ale tarii faceau furori pe marile scene ale lumii, dar in ultimii ani au fost   neglijate sau chiar date uitarii. Ca atare, dorim revitalizarea  si repunerea lor in valoare, dupa exemplul marilor ansambluri din Rusia (Moiseev), Moldova (ansamblul Joc), Mexic, Cuba, Brazilia,  Serbia, etc.”

Connect-R: “In Romania nu exista un sistem transparent de repartizare a drepturilor UCMR si din generatia noastra de artisti, sunt prea putini membri in comisia UCMR. De asemenea stim ca imaginea vinde in proportie de 60-70%, dar dupa o varsta trupul nu mai poate vinde si atunci trebuie stabilite de pe acum detaliile care tin de pensiile artistilor. O alta problema este faptul ca nu exista un front comun al artistilor, dar asta este o problema de ordin intern.”

Laurentiu Duta: “Avem oportunitatea sa ne exprimam doleantele, dar totodata sa invatam din experienta si practica tarilor noastre vecine. Ne dorim o intrepatrundere de idei valoroase, in asa fel incat toate generatiile de interpreti si autori sa fie protejate in present, dar si pe viitor. Avem nevoie de masuri eficiente la nivel european si in Romania cu privire la acest aspect.”

Andreea Banica: ”Este momentul ca si artistii din Romania sa isi cunoasca drepturile. Imi doresc alinierea drepturilor artistilor romani  cu drepturile artistilor din Uniunea Europeana.”

Tibi Scobiola: ”Inca de la participarea mea la Vocea Romaniei am incercat sa fac cunoscuta situatia parintilor mei, cantareti o viata intreaga, care nu beneficiaza de nici o pensie de la stat. In aceeasi situatie ma aflu si eu si sunt de parere ca artistii romani nu sunt deloc respectati in acest sens. Am avut onoarea sa fiu invitat la Bruxelles de catre domnul Petru Luhan membru in Parlamentul European si am cunoscut acolo oameni minunati carora le pasa de ceea ce se intampla acasa si care au fost foarte receptivi la acest subiect. Domnul Luhan si staff-ul acestuia au demarat o serie de propuneri in acest sens la nivel European si pe 19 iunie la Bruxelles, se va tine o conferinta care va avea ca subiect principal viitorul si drepturile artistilor romani atat in tara, cat si in Uniunea Europeana! Sunt mandru ca voi fi prezent la aceasta dezbatere alaturi de persoane foarte importante din Parlamentul European si alaturi de artisti romani consacrati, nume grele pe plan national si international.”

Toni Grecu: ”Alinierea legislatiei europene in privinta drepturilor de autor este un lucru care nu poate decat sa ne bucure. Din acest lucru nu pot iesi decat rezultate pozitive pentru artistii independenti din Romania, artisti care reprezinta un segment extrem de important din spatiul cultural si media, fie ca e vorba despre actori fara angajamente permanente, regizori independenti sau scenaristi freelanceri. Protejarea, recunoasterea si rasplatirea muncii de creatie sunt dezideratele principale ale artistilor de oriunde ar fi. Aceasta campanie poate fi un inceput in integrarea Romaniei in UE si in domeniul drepturilor artistilor. Nu avem pretentia sa se vorbeasca despre artisti cum se vorbeste despre justitie, programe sectoriale sau integrarea in Spatiul Schengen, dar simplul fapt ca cineva organizeaza o astfel de campanie si in Romania, cu ecou la nivelul Parlamentului European, merita toata atentia si aprecierea.”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din media

Top

Cauta-ti perechea