Media

#crbl #andreea banica #artisti romani #tibi scobiola #drepturi ue

Andreea Banica, CRBL, Tibi Scobiola si alti artisti romani si-au cerut drepturile de la UE

Artistii romani si-au sustinut nemultumiriile legate de drepturile artistilor in cadrul conferintei  pentru Reglementarea statutului artistilor in Uniunea Europeana - organizata de europarlamentarul Petru Luhan, in data de 19 iunie. La aceasta conferinta au participat reprezentanti ai artistiilor din mai multe tari membre ale Uniunii Europene.

Romania a fost reprezentata de o parte dintre cei mai celebri artisti, printre care se numara: Alexandru Arsinel, Stela Popescu, Sofia Vicoveanca, Gheorghe Turda, CRBL, Andreea Banica, Laurentiu Duta, Dinu Iancu Salajanu, Tibi Scobiola, Toni Grecu.

Alexandru Arsinel a fost incantat de crearea unui fond european pentru artistii aflati in suferinta la care sa poata avea acces pentru tratamente si stabilirea exacta a statutului artistului. “Dincolo de problemele artistilor cu privire la statutul lor, am realizat cat inseamna implicarea unui europarlamentar in problemele cu care se confrunta tara. Am apreciat puterea de cunoastere si implicare a lui Petru Luhan, dar si de respectul de care tanarul nostru roman se bucura din partea altor politicieni  straini cu care ne-am intalnit in vizita noastra din Parlament. Legat de ceea ce se va intampla la intoarcerea noastra in Romania, astept o intalnire a institutiilor care raspund direct de soarta culturii si a teatrelor si sper ca acesti factori de raspundere sa tina cont de demersul lui Petru Luhan si implicarea artistilor in aceasta campanile.

Pentru Stela Popescu a fost o  bucurie. “Am avut emotii foarte mari, fiind pentru prima oara acolo unde se hotaraste soarta. E istoric ceea ce am facut azi si pentru asta ii multumesc europarlamentarului Petru Luhan. Ma bucur ca ne-am spus doleantele. Daca nu ne vom organiza asa cum trebuie acasa, aici vom avea oricand o usa deschisa cu conditia sa stim ce vrem cu adevarat.

CRBL isi doreste recunoasterea drepturilor principale si nu doar cele conexe pentru dansatori si coregrafi. El a declarat ca a fost emotionat mai ceva ca la BAC in momentul in care a trebuit sa ia cuvantul in Parlamentul European.

La finalul conferintei sustinatorul acestui demers, europarlamentarul Petru Luhan a facut propuneri concrete referitore la imbunatatirea situatiei artistilor din Romania:

1. Crearea unui Fond de Mobilitate pentru artisti pentru facilitarea promovarii valorilor culturale atat la nivel  european - fonduri europene pentru toate categoriile de artisti

2. Crearea unui numar unic de asigurare sociala, valabil pe viata, care sa contina informatii legate de contractele  avute si afilierea la sistemul national de asigurare sociala. Un astfel de sistem ar facilita transferul drepturilor de securitate sociala dobandite in diferite state membre de-a lungul vietii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din media

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului