Hai sa descoperi cum poti recrea aceasta capodopera culinara chiar la tine acasa.
Biban de mare cu sos de spanac si topping de rosii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatire: 20 minute
Portii: 2
Ingrediente:
Pentru peste:
- 2 fileuri de biban de mare (aprox. 180-200 g fiecare), cu pielea
- Sare si piper, dupa gust
- 2 linguri ulei de masline
Pentru sosul de spanac:
- 1 lingura unt
- 1 catel de usturoi, tocat marunt
- 150 g spanac proaspat (sau congelat, bine scurs)
- 100 ml smantana lichida pentru gatit (minim 30% grasime)
- Sare, piper si un praf de nucsoara
Pentru toppingul de rosii:
- 2 rosii de gradina, bine coapte, taiate cubulete
- 1 lingura patrunjel verde, tocat fin
- 1 lingurita ulei de masline extravirgin
- Sare, dupa gust
- Optional: cativa stropi de suc de lamaie
Instructiuni:
1. Pregatirea pestelui:
- Tamponeaza fileurile cu un prosop de hartie pentru a le usca.
- Asezoneaza-le cu sare si piper, pe ambele parti.
- Incinge uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta la foc mediu-mare.
- Asaza fileurile cu pielea in jos si gateste-le timp de 4-5 minute fara sa le misti, pana cand pielea devine crocanta.
- Intoarce-le si mai gateste-le inca 2-3 minute pe cealalta parte, pana cand carnea devine opaca si frageda.
2. Prepararea sosului de spanac:
- Intr-o craticioara, topeste untul si caleste usturoiul 30 de secunde.
- Adauga spanacul si gateste-l pana se inmoaie.
- Toarna smantana lichida, asezoneaza cu sare, piper si nucsoara.
- Lasa sosul sa fiarba usor 3-4 minute, pana se ingroasa usor.
3. Prepararea toppingului de rosii:
- Intr-un bol, amesteca rosiile cubulete cu patrunjelul, uleiul de masline si un praf de sare.
- Optional, poti adauga un strop de lamaie pentru prospetime.
Asamblare:
- Pe o farfurie adanca, pune un strat de sos de spanac.
- Asaza fileul de biban deasupra.
- Completeaza cu toppingul de rosii proaspete.
- Serveste imediat, cu o salata usoara sau legume la gratar.
Tips & tricks:
- Daca nu gasesti biban de mare, poti folosi si cod, pastrav sau dorada.
- Vrei un plus de savoare? Presara coaja rasa de lamaie peste peste inainte de servire.
- In loc de spanac, poti folosi si kale sau mangold, pentru un twist modern.
Aceasta reteta este o demonstratie de echilibru perfect intre texturi si arome – pielea crocanta a pestelui, catifelarea sosului de spanac si prospetimea toppingului de rosii creeaza o experienta culinara de neuitat. Nu trebuie sa fii chef ca sa prepari un astfel de deliciu, ci doar sa urmezi pasii cu rabdare si placere. Iar rezultatul? Demn de un restaurant cu stele Michelin.
Daca ai nevoie de recomandari de vin pentru aceasta reteta sau vrei o varianta fara lactate, spune-mi si iti ofer variante.