Nu ai nevoie nici de forme speciale, nici de tehnici complicate. Doar de putina rabdare si de… o felie in plus, pentru ca o sa vrei repetare!
Reteta de tort cu miere si smochine proaspete
Ingrediente pentru blat (tava rotunda 24 cm sau forma dreptunghiulara):
- 250 g faina
- 2 oua mari
- 150 ml lapte
- 120 g unt topit
- 100 g zahar brun
- 100 g miere (ideal poliflora sau de salcam)
- 1 lingurita scortisoara
- ½ lingurita ghimbir pudra (optional)
- 1 lingurita praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- Un praf de sare
Pentru topping:
- 5–6 smochine proaspete, taiate felii
- 1 lingura miere (pentru glazura finala)
- 1 lingura sos de ciocolata (optional)
- Nuci maruntite sau pesmet caramelizat (pentru textura)
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza forma de copt cu hartie de copt sau unge-o bine cu unt.
- Amesteca ingredientele uscate (faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scortisoara, ghimbirul).
- Intr-un alt bol, bate ouale cu zaharul pana se deschid la culoare. Adauga mierea, untul topit si laptele.
- Incorporeaza treptat amestecul uscat in cel lichid. Amesteca doar cat sa se omogenizeze – nu bate prea mult.
- Toarna compozitia in tava si niveleaza usor. Coace timp de 30–35 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
- Lasa sa se raceasca complet. Taie felii sau triunghiuri elegante, ca in fotografie.
- Pentru servire, adauga felii de smochine alaturi, toarna miere deasupra si, optional, picura sos de ciocolata. Poti presara putin pesmet caramelizat sau nuci maruntite pentru contrast de textura.
Sfaturi pentru un tort cu miere reusit:
- Alege miere de calitate, pentru ca ea e regina gustului. Evita variantele procesate din supermarket.
- Daca nu ai smochine proaspete, le poti inlocui cu pere feliate sau prune caramelizate.
- Vrei un plus de rafinament? Adauga un praf de cardamom sau un strop de lichior Amaretto in aluat.
- Serveste tortul usor incalzit, cu o lingura de iaurt grecesc sau mascarpone alaturi – o combinatie de senzatie.
Acest tort cu miere si smochine e genul de desert cu care cuceresti orice gurmand, fara sa te complici inutil. E aromat, elegant, si se potriveste perfect atat pentru o masa festiva, cat si pentru un mic dejun dulce de weekend. Daca vrei sa adaugi un strop de poezie in farfurie, acum stii cum.
FOTO: Freepik