Ingrediente pentru sturionul cu stafide si smochine
- 1kg sturion
- sare
- 100g stafide
- 50g smochine uscate
- 50g unt
- 2 linguri de zahar brun
- 1 pahar cu vin alb, sec
Pentru marinata
- coaja rasa de la o portocala
- coaja rasa de la o lamaie
- o lingura de zahar brun
- 1/2 cm de ghimbir dat prin razatoare
- sare
- piper
Cum se prepara sturionul cu stafide si smochine
Spala bine pestele si sareaza-l. Lasa-l la frigider pentru a-si lua sare, timp de doua ore.
Intre timp prepara marinata. Adauga intr-un castron coaja de lamaie, coaja de portocala, ghimbirul ras, zaharul. Unge bine sturionul cu acest amestec si lasa-l la marinat peste noapte.
Inveleste sturionul in folie de aluminiu si coace-l la cuptorul incins la 180oC, pana este bine patruns.
Intre timp prepara sosul. Pune la fiert un ibric cu apa. Cand da in clocot stinge focul si adauga stafidele si smochinele in acesta si lasa-le sa stea timp de un minut, apoi scurge-le bine.
Intr-o tigaie incapatoare topeste untul si caleste stafidele si smochinele, pana devin aurii, apoi adauga cele doua linguri de zahar si caramelizeaza fructele. Stinge totul cu vin imediat ce zaharul se topeste complet. Lasa sosul sa fiarba pana cand alcoolul din vin se evapora, iar cantitatea de vin se reduce la jumatate. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust.
Scoate pestele pe un platou si adauga sosul deasupra. Pe marginea platoului adauga sferturi de lamaie.
Cum se serveste sturionul cu stafide si smochine
Serveste sturionul cu stafide si smochine alaturi de o garnitura de cartofi copti si un pahar de vin alb, sec.
Sursa foto: casasarbatorii.md