Ratatouille este o mancare traditional frantuzeasca, ce a devenit cunoscuta in urma difuzarii filmului cu acelasi nume.
De ce ingrediente ai nevoie:
Pentru legume:
- 2 vinete subtiri;
- 2 dovlecei verzi (poti folosi si dovlecei normali);
- 3-4 rosii nu foarte mari;
- 2-3 catei de usturoi tocati marunt;
- 2 linguri cimbru ;
- 2 linguri busuioc (de preferat proaspat);
- 2 linguri ulei de masline;
- 2 linguri patrunjel tocat;
- Sare;
- Piper.
- ½ ardei rosu;
- ½ ardei galben;
- ½ ardei verde;
- 2 linguri ulei de masline extravirgin ;
- 2-3 catei de usturoi pisati marunt;
- 1 ceapa mare taiata marunt;
- 2-3 rosii de marime medie decojite si taiate in cubulete foarte mici;
- 1 lingurita cimbru (tocat marunt daca este proaspat);
- 1 lingurita patrunjel tocat marunt;
- 1 foaie de dafin;
- Sare.
Pentru otetul aromat:
- 1 lingura ulei de masline extravirgin;
- 1 lingura otet balsamic; 1 lingura ierburi aromate asortate ( cimbru, oregano, busuioc), de preferat proaspete;
- Sare;
- Piper negru.
Cum se pregateste:
Sosul:
- Intr-o tigaie destul de incapatoare, pune usturoiul pisat, ceapa taiata marunt si uleiul de masline. Caleste-le la foc mic pana capata o culoare aurie;
- Adauga rosiile, cimbrul, patrunjelul si foaia de dafin;
- Fierbe sosul la foc mic, 3-4 minute, apoi adauga sare dupa gust;
- Lasa-l sa mai dea intr-un clocot si adauga ardeii grasi, tocati foarte marunt (poti folosi un robot de bucatarie );
- Fierbe sosul timp de 5-6 minute, apoi stinge focul.
Otetul aromat:
- Intr-un bol pune uleiul de masline, condimentele taiate marunt, otetul balsamic si amesteca-le bine;
- Sareaza si pipereaza dupa gust.
Legumele:
- Incinge cuptorul la 250 grade;
- Taie vinetele felii subtiri (rondele) de cel mult un centimentru grosime, sareaza-le si pune-le intr-un castron. Este indicat sa le tai cu 2-3 ore inainte de a le gati, pentru a li se scurge zeama in exces;
- Taie apoi dovleceii, felii la fel de groase. Daca folosesti dovlecel normal in locul celui verde, curata-i mai intai coaja;
- Pune rondelele de dovlecei intr-o tava sau intr-un castron, sareaza si adauga cimbrul si busuiocul peste ei;
- La urma taie rosiile, rondele. Adauga peste felii putin piper si patrunjelul tocat marunt;
- Intr-o tava, pune uleiul de masline si intinde-l bine pe toata suprafata acesteia;
- Aseaza legumele una peste alta alternandu-le, pana se umple tava;
- Presara apoi usturoiul taiat marunt peste acestea;
- Acopera tava cu folie de aluminiu si pune-o in cuptor, la foc mediu timp de 45 minute;
- Scoate apoi tava si inlatura folia de aluminiu. Verifica daca legumele s-au copt, daca nu mai adauga-le la cuptor si verifica-le din cand in cand. Procedeaza la fel si in cazul in care acestea si-au lasat multa zeama, insa potriveste cuptorul la foc mic;
- Cand sunt gata adauga sosul de rosii peste ele si mai lasa-le la cuptor timp de 2-3 minute.
Cum se serveste:
- In mijlocul unei farfurii, aseaza putin din acest preparat si, de jur imprejur adauga putin din sosul de otet aromat;
- Ratatouille se poate servi rece sau cald, ca aperitiv sau ca fel principal .