Ingredinte pentru quiche cu praz si nuci
Pentru aluat
- 250g de faina
- 125g unt
- 50ml apa rece
- un praf de sare
Pentru umplutura
- 40g unt
- 2 fire de praz
- 1 lingurita frunze de cimbru
- 3 oua medii, bine batute
- 100ml smantana lichida pentru gatit
- 100ml lapte
- 1/4 lingurita nucsoara, proaspat maciata
- 3 linguri parmezan
- 75g nuci, tocate marunt
- 125g branza cu mucegai albastru (poate fi inlocuita cu orice branza grasa)
- sare
- piper
Cum se prepara quiche-ul cu praz si nuci
In robotul de bucatarie adauga faina, sarea si untul si amesteca bine pana la omogenizare. Va rezulta un aluat cu aspect sfaramicios. Adauga apa treptat si amesteca pana cand obtii un aluat ferm. Impacheteaza-l in folie de plastic si lasa-l la frigider timp de 30 de minute.
Preincalzeste cuptorul la 180°C si unge o tava de tarta cu putin unt.
Intinde aluatul si adauga-l in tava unsa cu unt, avand grija sa acoperi si marginile acesteia. Inteapa aluatul din loc in loc cu o furculita si lasa-l la frigider pentru inca 30 de minute.
Adauga aluatul la cuptor, direct din frigider, si lasa-l sa se coaca timp de 12 minute. Scoat-l si unge-l cu putin ou batut (din cel pregatit pentru umplutura) si mai coace-l timp de 5 minute.
Redu temperatura cuptorului la 160°C.
Intr-o tigaie incapatoare adauga untul si prazul taiat rondele si caleste totul pana cand prazul se inmoaie. Adauga cimbrul si asezoneza cu sare si piper dupa gust. Lasa-l sa se raceasca.
Intre timp mixeaza bine ouale impreuna cu smantana si laptele. Adauga nucsoara, parmezanul si asezoneaza cu sare si piper.
Adauga prazul peste aluatul copt si presara deaspura jumatate din cantitatea de nuci si branza cu mucegai, taiata cubulete mici. Adauga apoi mixul de ou cu smantana si lapte si scutura usor tava astfel incat oul sa se raspandeasca uniform in tava. La final presara nucile ramase peste umplutura.
Coace totul timp de 35-40 de minute.
Cum se serveste quiche-ul cu praz si nuci
Quiche-ul cu praz si nuci poate fi servit atat cald cat si rece, alaturi de o salata proaspata de sezon.
Sursa foto: kitchen-delights.blogspot.com