Feluri principale

#paste bolognese #paste bolognese de post #retete de post

Paste bolognese de post: reteta delicioasa care iti va cuceri papilele gustative

 

Daca esti in cautarea unei retete de paste bolognese de post, ai ajuns in locul potrivit. Aceasta varianta fara carne pastreaza savoarea autentica a celebrului sos italian, dar foloseste ingrediente vegetale bogate in nutrienti si arome intense. Fie ca tii post, esti vegan sau pur si simplu vrei o masa mai usoara, aceasta reteta te va cuceri cu siguranta.

De ce sa alegi paste bolognese de post?

Pastele bolognese sunt un preparat clasic italian, insa reteta traditionala contine carne de vita si porc. Varianta de post reuseste sa inlocuiasca aceste ingrediente cu alternative sanatoase, precum lintea, ciupercile sau soia texturata. Pe langa faptul ca este o optiune mai usoara pentru digestie, aceasta reteta ofera un aport ridicat de proteine vegetale si fibre, fiind ideala pentru un stil de viata echilibrat.

Ingrediente necesare

Pentru a obtine cele mai bune paste bolognese de post, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

Pentru sosul bolognese:

  • 200 g linte rosie sau verde (optional, poti folosi soia granule sau ciuperci)
  • 2 morcovi mari, tocati marunt
  • 1 telina apio, tocata fin
  • 1 ceapa mare, tocata
  • 2-3 catei de usturoi, zdrobiti
  • 800 g rosii pasate sau cuburi
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 1 lingurita zahar brun (pentru echilibrarea aciditatii rosiilor)
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingurita busuioc uscat
  • 1/2 lingurita cimbru
  • 1 foaie de dafin
  • Sare si piper, dupa gust
  • 200 ml supa de legume (sau apa)

Pentru servire:

  • 400 g paste integrale sau fara ou
  • Patrunjel proaspat tocat
  • Fulgi de drojdie inactiva sau parmezan vegan

Mod de preparare

1. Pregatirea ingredientelor

Incepe prin a toca marunt ceapa, usturoiul, morcovii si telina apio. Daca folosesti linte, spal-o bine si scurge-o. Daca alegi soia granule, rehidrateaz-o conform instructiunilor de pe ambalaj.

2. Calirea legumelor

Intr-o tigaie mare, incalzeste uleiul de masline la foc mediu. Adauga ceapa si usturoiul si caleste-le timp de 2-3 minute, pana devin translucide. Adauga morcovii si telina si gateste-le inca 5 minute, amestecand ocazional.

3. Adaugarea ingredientelor principale

Incorporeaza lintea (sau soia/ciupercile), amesteca bine si adauga pasta de rosii. Gateste pentru 1-2 minute, apoi toarna rosiile pasate si supa de legume. Adauga oregano, busuiocul, cimbrul, foaia de dafin, zaharul brun, sare si piper dupa gust.

4. Fierberea sosului

Lasa sosul sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 30-40 de minute, amestecand din cand in cand. Daca sosul devine prea gros, mai adauga putina apa sau supa de legume.

5. Fierberea pastelor

Intre timp, fierbe pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. Scurge-le si pastreaza putina apa din fierbere pentru a subtia sosul, daca este necesar.

6. Servirea

Indeparteaza foaia de dafin din sos si serveste-l peste pastele fierte. Presara patrunjel proaspat tocat si, daca doresti, fulgi de drojdie inactiva pentru un gust asemanator parmezanului.

Sfaturi pentru un gust perfect

  • Alege rosii de calitate: Daca folosesti rosii din conserva, opteaza pentru cele fara adaos de zahar si conservanti.
  • Adauga vin rosu: O lingura de vin rosu sec in timpul gatirii sosului ii va oferi o aroma mai complexa.
  • Lasa sosul sa se odihneasca: Daca ai timp, lasa sosul sa stea 10-15 minute dupa ce l-ai gatit. Aromele se vor intensifica.

Beneficii nutritionale

Aceasta reteta nu este doar gustoasa, ci si sanatoasa:

  • Lintea este o sursa excelenta de proteine vegetale si fier.
  • Legumele ofera fibre, vitamine si antioxidanti.
  • Folosirea pastelor integrale adauga un plus de fibre si energie de lunga durata.

Pastele bolognese de post sunt o alternativa sanatoasa si delicioasa la reteta clasica. Cu ingrediente simple, accesibile si pline de nutrienti, aceasta mancare este perfecta pentru orice moment al zilei. Incearca aceasta reteta si bucura-te de un preparat gustos, hranitor si usor de pregatit!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului