Feluri principale

#burgeri vegani #mici vegani #burgeri #mici #retete

Micii si burgerii vegani exista! Cum ii poti prepara acasa, de la zero

 

Daca esti in cautarea unor alternative sanatoase, delicioase si sustenabile la preparatele clasice din carne, vestea buna este ca micii vegani si burgerii vegani chiar exista! Si nu doar ca exista, ci pot fi preparati usor, acasa, din ingrediente naturale si accesibile. Astazi iti voi arata cum sa pregatesti, de la zero, cei mai gustosi mici vegani si o chiftea vegana perfecta pentru burgeri, fara sa folosesti produse procesate din comert.

Micii vegani - un deliciu vegetal cu gust autentic

Poate ca ti se pare imposibil ca un mic vegan sa semene la gust si textura cu originalul, insa secretul sta in combinatia corecta de ingrediente si condimente. Cu rabdare si putina magie culinara, vei reusi sa obtii niste mici vegani suculenti, aromati si perfect gratarizabili.

Ingrediente pentru mici vegani (aproximativ 10 bucati):

  • 200 g linte verde fiarta si scursa bine
  • 200 g naut fiert si scurs
  • 100 g ciuperci champignon maruntite
  • 2 linguri fulgi de ovaz
  • 2 linguri faina de naut
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 2-3 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 lingurita boia afumata
  • 1/2 lingurita cimbru uscat
  • 1/2 lingurita coriandru macinat
  • 1/2 lingurita chimen macinat
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper negru macinat
  • 2 linguri ulei de masline

Mod de preparare:

  1. Intr-un robot de bucatarie, pune lintea, nautul si ciupercile si pulseaza de cateva ori, pana obtii o compozitie grunjoasa.
  2. Adauga fulgii de ovaz, faina de naut, pasta de tomate, usturoiul si toate condimentele.
  3. Pulseaza din nou, pana cand ingredientele incep sa se lege. Ai grija sa nu transformi compozitia intr-o pasta!
  4. Transfera totul intr-un bol si framanta usor cu mainile, pentru a incorpora bine aromele.
  5. Modeleaza micii cu mainile ude, astfel incat sa nu se lipeasca.
  6. Lasa micii vegani la frigider cel putin 30 de minute, pentru a se intari.
  7. Frige-i pe gratar sau intr-o tigaie grill, la foc mediu, intorcandu-i cu grija, pana prind o crusta frumoasa.

Micii vegani pot fi serviti cu mustar clasic, salata verde sau paine de casa. Aroma lor bogata si textura usor afumata te vor surprinde in cel mai placut mod!

De ce sa alegi mici vegani?

Micii vegani sunt o alegere excelenta daca iti doresti:

  • O alimentatie mai prietenoasa cu mediul
  • Sa reduci consumul de grasimi saturate
  • Sa eviti aditivii si conservantii din micii traditionali
  • O varianta gustoasa de post sau pentru dieta vegana

In plus, preparandu-i acasa, stii exact ce ingrediente folosesti, fara surprize ascunse.

Chiftea vegana pentru burgeri - cum sa faci burgeri vegani perfecti

Un burger vegan incepe cu o chiftea vegana bine facuta: gustoasa, care nu se sfarama, suculenta si bogata in proteine. Reteta de mai jos este versatila si iti permite sa ajustezi condimentele dupa gust.

Ingrediente pentru chiftele vegane (4-5 bucati mari):

  • 1 conserva de fasole rosie scursa si clatita
  • 100 g orez brun fiert
  • 1 ceapa mica tocata fin
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 1 morcov mic ras
  • 2 linguri faina de ovaz sau faina de naut
  • 2 linguri fulgi de drojdie inactiva (optional, pentru gust "umami")
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 lingurita boia afumata
  • 1/2 lingurita piper negru
  • 1/2 lingurita cimbru
  • 1 lingura ulei de masline

Mod de preparare:

  1. Paseaza fasolea rosie intr-un bol mare, lasand cateva bucatele intregi pentru textura.
  2. Adauga orezul fiert, ceapa, usturoiul, morcovul si amesteca bine.
  3. Incorporeaza faina, fulgii de drojdie, sosul de soia si condimentele.
  4. Framanta usor, apoi formeaza chiftelele.
  5. Lasa-le la frigider 30 de minute.
  6. Prajeste-le in tigaie cu putin ulei sau coace-le in cuptor la 180°C, 20-25 de minute, intorcandu-le la jumatatea timpului.

Sfaturi pentru burgeri vegani perfecti

  • Foloseste chifla integrala sau de tip brioche vegan.
  • Adauga salata, rosii, castraveti murati si sos vegan (ex: maioneza vegana cu avocado).
  • Nu ezita sa experimentezi cu sosuri: pesto vegan, ketchup facut in casa, mustar cu miere vegana.

Cum optimizezi prepararea micilor si burgerilor vegani?

Cand te apuci sa pregatesti mici vegani sau burgeri vegani, tine cont de cateva reguli de aur:

  • Foloseste ingrediente cu textura diferita (fasole + orez, naut + ciuperci) pentru un rezultat "carnicos".
  • Nu omite condimentele afumate si ierburile aromatice.
  • Odihneste compozitia la frigider inainte de gatire.
  • Gateste la foc moderat pentru a evita uscarea excesiva.

Beneficiile consumului de mici si burgeri vegani

Stiai ca o dieta bazata pe plante poate reduce riscul de boli cronice, imbunatati digestia si sustine sanatatea inimii? In plus, alegand retete vegane de mici si chiftele vegane pentru burgeri, contribui la reducerea amprentei de carbon si sprijini agricultura sustenabila.

Intrebari frecvente despre micii si burgerii vegani

1. Pot congela micii vegani sau chiftelele vegane?

Da, ambele pot fi congelate dupa modelare. Cand vrei sa le gatesti, lasa-le sa se dezghete usor in frigider peste noapte.

2. Cu ce pot inlocui faina de naut sau de ovaz?

Poti folosi faina de orez, de migdale sau chiar pesmet fara gluten, in functie de nevoi.

3. Cum fac ca micii vegani sa nu se rupa pe gratar?

Asigura-te ca au stat suficient la frigider si unge usor gratarul cu ulei inainte de asezarea micilor.

Mici si burgeri vegani, acum si in bucataria ta!

Nu mai e nevoie sa iti pui pofta in cui! Cu aceste retete de mici vegani si chiftea vegana pentru burgeri, poti savura oricand preparate traditionale reinterpretate intr-o forma mai sanatoasa, mai etica si la fel de gustoasa. Prepara-i acasa, impresioneaza-ti prietenii si bucura-te de fiecare imbucatura!

Te tenteaza sa incerci? Pregateste ingredientele, pune-ti sortul si hai la treaba! Pofta buna!


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului